Doplatil na kritizovanie Putina. Panarina teraz v Rusku vinia z vážneho zločinu

Artemij Panarin (vľavo).
Artemij Panarin (vľavo). (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. feb 2021 o 15:40

Panarin vraj napadol dievča, dôkazy chýbajú.

BRATISLAVA. Do niektorých vecí sa v Rusku neradno púšťať. Málokto si dovolí otvorene kritizovať ruského prezidenta.

Líder opozície Alexander Navaľnyj sa za kritiku Kremľa dostal vo vykonštruovanom procese do väzenia a podľa dôkazov, ktoré sám pozbieral, sa ho priamo ruská tajná služba pokúsila zavraždiť.

Artemij Panarin nie je lídrom opozície a neangažuje sa v politike, ale patrí medzi najlepších ruských hokejistov. Na sociálnych sieťach má mnoho fanúšikov.

Aj on je kritický k Vladimirovi Putinovi.

„Už nevie odlíšiť, čo je správne a čo nie,“ vravel hráč New York Rangers pred dvoma rokmi v rozhovore pre kanál Sports interview.

Kritické postoje zdieľa aj na sociálnych sieťach.

V januári napríklad prostredníctvom instagramu podporil Navaľného a nepriamo aj protesty, ktoré sa po jeho zadržaní spustili. 

„Chápem, že za moju kritiku ma môžu vnímať ako tajného agenta z inej krajiny,“ komentoval Panarin.

Mladí ľudia však s jeho názormi súhlasia.

Policajti ho po bitke zadržali

A práve na to Panarin doplatil. Jeho bývalý tréner Andrej Nazarov ho obvinil, že pred desiatimi rokmi fyzicky napadol 18-ročnú dievčinu.

Panarin pre obvinenia opustil tím Rangers. Nie je zrejmé, ako dlho bude mimo hru. Pritom je to najproduktívnejším hráčom mužstva a jeden z lídrov.

Je zvláštne, že sa obvinenia z fyzického napadnutia objavili po desiatich rokoch. Čo sa 11. decembra 2011 po zápase Viťaza Podoľsk v Rige stalo?

„Náš tím prehral s Rigou 0:2. Panarin sa za celý zápas zmohol len na pár striel na bránku. Akoby si šetril energiu na večer,“ opisuje Nazarov v rozhovore pre Komsomoľskú pravdu.

„Spolu s niektorými legionármi pobudol v bare hotela. Pričom počas večerného 'oddychu' sa mu niečo nepáčilo na mladej dievčine v bare. Niekoľkými údermi 18-ročnú Lotyšku poslal na zem. Po tom, ako dievčinu zbil, utiekol do izby,“ tvrdí tréner.

Podľa neho prišla polícia, urobila z napadnutia zápisnicu a vtedy 20-ročného útočníka skutočne zadržala. Hrozil mu súd aj vážny trest.

Lenže podľa Nazarova sa do zadržania okamžite zapojili politické špičky.

„Nebol som pritom, ale počul som, aby vyšetrovanie zastavili a zaplatilo sa 40-tisíc eur. Keď sme na druhý deň odlietali, bol celý nesvoj. Pamätám si, ako sme žartovali: Prepašujeme ho medzi batožinou. Aby sa mu nič neprihodilo. Teraz je zrejmé, že sme sa vtedy zmýlili. Nezaslúžil si, aby sme ho od basy zachránili,“ komentuje Nazarov.

Nazarov ho zrejme chce vytlačiť z olympijského tímu

Bývalý bitkár a niekdajší tréner je zatiaľ jediným svedkom, ktorý o incidente Panarina hovorí. Ďalšie dôkazy sa neobjavili a nie sú ani výpovede svedkov, ktorí by verziu o napadnutí potvrdili.

Čo vyvoláva pochybnosti vo vierohodnosti vyjadrení Nazarova. 

To, že sú obvinenia politicky motivované, podporil sám Nazarov, keď odsúdil Panarina za jeho názory.

„Čo posledné roky robí, mu neslúži ako občanovi Ruska a členovi reprezentácie ku cti. Pred desiatimi rokmi dostal šancu dostať rozum. Stať sa dospelým. Ale vybral si opačnú cestu,“ tvrdí tréner.

Panarin tvrdenia svojho bývalého kouča odmieta. Zastal sa ho aj tím Rangers.

„Podporujeme Artemija a pokúsime sa identifikovať zdroj týchto nepodložených obvinení,“ uviedol klub vo vyhlásení.

Obvinenia chce prešetriť aj vedenie NHL. 

Podľa ruského novinára Slavu Malamuda môže byť motiváciou Nazarova vytlačiť Panarina z olympijského tímu zbornej. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Doplatil na kritizovanie Putina. Panarina teraz v Rusku vinia z vážneho zločinu