Angličania majú postup, Švajčiari parádne otočili zápas proti Slovincom

Wayne Rooney vyrovnal rekord v počte strelených gólov v histórii anglickej reprezentácie.
Wayne Rooney vyrovnal rekord v počte strelených gólov v histórii anglickej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. sep 2015 o 11:09

Do 80. minúty Švajčiari prehrávali so Slovinskom 0:2, napokon však zvíťazili 3:2.

BRATISLAVA. Anglicko je prvým tímom, ktorý si vybojoval postup na futbalové ME 2016 vo Francúzsku. Rozhodol o tom jeho sobotňajší triumf 6:0 na pôde San Marína v zápase kvalifikačnej E-skupiny.

Skóre otvoril v 13. minúte z penalty Wayne Rooney, ktorý sa 49. reprezentačným gólom vyrovnal najlepšiemu strelcovi anglickej reprezentačnej histórie Bobbymu Charltonovi.

Rooney: Bobby mi to dopraje

"Som veľmi hrdý na to, že sa mi podarilo vyrovnať rekord. Už v utorok v zápase proti Švajčiarsku ho chcem prekonať," reagoval útočník Manchestru United. Rooney potreboval na vyrovnanie rekordu 106 zápasov, čo je zhodou okolností rovnaký počet ako Charlton.

Legendárny futbalista odohral za Manchester United 606 zápasov a v súčasnosti pôsobí v klubovej Rade riaditeľov.

"Od momentu, keď som mal 18 rokov a prišiel som do Manchestru, Sir Bobby mi pomáhal a dával mi rady. Ak sa mi podarí rekord prekonať, som presvedčený, že on bude prvý, ktorý mi to dopraje. Je to skvelý človek," uviedol Rooney.

Druhá krajina s istotou ME

Angličania sú jediným tímom, ktorý naplno bodoval vo všetkých siedmich kvalifikačných zápasoch. Stali sa druhou krajinou s miestenkou na ME 2016 - organizátor šampionátu Francúzsko nemusí hrať kvalifikáciu a má vopred istú účasť na finálovom turnaji.


"Jednoducho sme museli zvíťaziť. Možno sme mohli streliť ešte zopár gólov navyše, ale najdôležitejšie je víťazstvo a splnený kvalifikačný cieľ," uviedol anglický tréner Roy Hodgson.

"Tešíme sa na zápas proti Švajčiarsku. Bolo by pekné, keby Wayne Rooney strelil jubilejný 50. gól za Anglicko práve v tomto dueli. Ak mu to nevyjde, nevadí. Skôr či neskôr sa mu to určite podarí," dodal.

Kouč Švajčiarov: Toto sa nestáva každý deň

V ďalšom stretnutí E-skupiny futbalisti Švajčiarska zvíťazili nad Slovinskom 3:2, hoci ešte desať minút pred koncom prehrával už 0:2. Potom však skórovali Drmič, Stockera a v štvrtej minúte nadstaveného času zavŕšil obrat svojim druhým gólom opäť Drmič.

"Mali sme aj trochu šťastia, ale zaslúžili sme si vyhrať. Aj za nepriaznivému stavu sme boli pozitívne naladení. Som na hráčov veľmi hrdý. Nestáva sa každý deň, že sa vám podarí takýto obrat," povedal tréner Švajčiarska Vladimir Petkovič.


"Taký je futbal, Švajčiari ukázali skvelý comeback," reagoval slovinský kouč Srečko Katanec.

"Mali sme možnosť streliť gól na 3:0 a bolo by po zápase. Potom sme však urobili chyby. Nesmieme klesať na duchu, šanca na postup stále žije, ale tento výsledok nás na konci kvalifikácie môže ešte veľmi mrzieť," doplnil.

V zostávajúcom sobotňajšom stretnutí E-skupiny Estónsko zdolalo Litvu 1:0 a posunulo sa o bod pred Slovinsko na 3. miesto v tabuľke.

Rusko sa udržalo v hre o postup

Rusi zvíťazili v G-skupine nad Švédskom 1:0, rozhodujúci gól strelil v 38. minúte Arťom Dziuba. Severania prehrali prvý zápas v tejto kvalifikácii.

"Šesťdesiatpäť minút sme predvádzali kvalitný výkon, vytvorili sme si množstvo šancí. V závere hrali Švédi s troma útočníkmi, teší ma, že sme to zvládli," povedal tréner Rusov Leonid Sluckij, ktorý začiatkom augusta nahradil Fabia Capella.


Rusi sú v tabuľke tretí s jednobodovým mankom na druhé Švédsko (12 bodov). Skupinu nečakane vedie s 19 bodmi Rakúsko, ktoré doma zdolalo Moldavsko 1:0.

Ak Rakúšania v utorok zvíťazia vo Švédsku, postúpia na šampionát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Angličania majú postup, Švajčiari parádne otočili zápas proti Slovincom