V cieli zdvihla ruky a na tvári mala široký úsmev. Kuzminová rozbehla šprint výborne

Anastasia Kuzminová na ME v biatlone 2024 v Osrblí.
Fotogaléria (9)
Anastasia Kuzminová na ME v biatlone 2024 v Osrblí. (Autor: Soňa Niková/Slovenský biatlon)
Matej Hank|26. jan 2024 o 17:25

Na prvom medzičase strácala len desať sekúnd.

BRATISLAVA. Ešte sa nedostala ani na trať, tribúna už začala burácať. Akonáhle prešla prvé metre, fanúšikovia ju hnali veľkým pokrikom. 

Anastasia Kuzminová sa po piatich rokoch vrátila späť na bežky a pretekala na ME v biatlone, ktoré sa konajú v Osrblí.

Jej opätovná premiéra sa pomerne podarila. V šprinte dobehla na 59. mieste a tesne si zaistila účasť aj v stíhacích pretekoch. 

Výborný úvod

Kuzminová začala preteky veľmi dobre. Po 900 metroch strácala deväť sekúnd, o sekundu bola lepšia len Zuzana Remeňová. 

Približne rovnakú stratu mala aj na 1,2 kilometri, bežala na úrovni nórskej biatlonistky Karoline Erdalovej, ktorá je 50. vo Svetovom pohári. 

Fotogaléria: Anastasia Kuzminová sa vrátila po takmer 5 rokoch

Keď išla Kuzminová popred tribúnu, fanúšikovia šaleli. Vedeli, že svoje hlasivky budú o chvíľu potrebovať znova, pretože sa blížila na prvú streľbu. 

V nej štyrikrát radostne vykríkli, raz ostali smutní. Kuzminová mala po prvej streľbe manko 32 sekúnd a patrilo jej 34. miesto. 

“Ležka, jedna chybička. Nevadí,” okomentovala Kuzminová po pretekoch. Streľba jej trvala 25 sekúnd. 

VIDEO: Anastazia Kuzminová reaguje po návrate na ME v Osrblí

Unáhlila divákov

Na trojnásobnej olympijskej víťazke bolo vidieť, že sily jej postupne ubúdajú. Po medzičase na 3,6 kilometra mala stratu už 45 sekúnd. Druhý okruh už prešla ako 58. najrýchlejšia. 

Keď prichádzala na strelnicu, fanúšikovia opäť neostali ticho. Prvé tri rany strelila expresne rýchlo a presne. Ďalšie dve ale leteli mimo a tak musela ísť do dvoch trestných kôl. 

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas streľby v šprinte žien na 7,5 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí.
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas streľby v šprinte žien na 7,5 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí. (Autor: TASR)

“Na stojke mi prvé tri rany pridali trochu zbytočnú istotu a divákov som chcela potešiť rýchlou streľbou. Zbytočne som rany unáhlila a dve trestné kolá mi dali zabrať,” povedala k druhej streľbe. 

Kuzminová mala podporu na každom metri na trati, kde ju dopredu hnali dvojtisícka fanúšikov. Sily však, prirodzene, dochádzali a strata začala narastať. 

Od druhej streľby po medzičas na 6,2 kilometra stratila 38 sekúnd. “V kopcoch mi už dochádzali svaly. Je vidieť, že ešte nie som úplne pripravená na rýchlostnú vytrvalosť,” netajila. 

Tŕpla do konca

Keď sa objavila pred tribúnou a na cieľovej rovinke, fanúšikov to opäť prebudilo. Kuzminová napokon zašla šprint s časom 21:35,1 minúty. 

Keď prišla k svojmu tímu po pretekoch, na tvári mala široký úsmev a ruky zdvíhala nad hlavu.

Stále však nevedela, či sa v stíhacích pretekoch predstaví. Na tvári jej bolo badať aj mierny stres, no asi tušila, že by sa jej to mohlo podariť.

Vyšlo to napokon tesne. V sobotňajšej stíhačke vyštartuje s číslom 59 so stratou dvoch minút a 24 sekúnd.

Veľký návrat

Kuzminová sa vrátila súťažiť po 58 mesiacoch. Naposledy sa zúčastnila Svetového pohára v sezóne 2018/2019 v nórskom Osle. 

VIDEO: Návrat Anastasie Kuzminovej na ME v Osrblí

V hromadnom štarte obsadila desiate miesto, no na strelnici urobila šesť chýb a v pretekoch patrila k najhorším strelkyniam. 

Nezabudnuteľné sú jej predposledné preteky, v ktorých Kuzminová suverénne vyhrala v stíhačke s náskokom minúty a 42 sekúnd. 

Nezabudnuteľné preto, že prvýkrát v kariére sa jej podarilo vybieliť všetkých dvadsať terčov. V Osle vyhrala aj v šprinte, s jedným trestným kolom mala 21-sekundový náskok pred druhou Franziskou Preussovou. Tretia vtedy bola Paulína Bátovská-Fialková. 

ME aj s exotikou

Majstrovstiev Európy sa nezúčastňujú len pretekári z európskych krajín. Organizátori k názvu pridali aj slovo “otvorené”, čím umožnili štart aj pretekárom z hociktorej krajiny sveta. 

Do Nízkych Tatier prišli aj pretekári z Mongolska, Brazílie či Argentíny. V štartovom poli sú aj Mexičania. 

ME nie sú teda o najlepších pretekároch. Občas sa tam ukážu pretekári, ktorí bodujú aj vo Svetovom pohári, no tento kontinentálny šampionát je hlavne o zbieraní skúsenosti. 

Pre najúspešnejšiu slovenskú športovkyňu v ére samostatnosti sú ME o tom, aby nasmerovala nastupujúcu generáciu k úspechom, podobným, ako dosiahla aj ona. 

Nevracia sa dosahovať športové méty. Na tréningoch chce potiahnuť mladých biatlonistov a odovzdať im skúsenosti, ktoré má na nezaplatenie.

Tieto skúsenosti oceňujú aj sestry Remeňové. "Som veľmi rada, že je tu s nami. Môže nám ukázať jej skúsenosti, ako sa to robí. Predsa, je trojnásobná olympijská víťazka a som rada, že sa môžem učiť od tej najlepšej," povedala Mária Remeňová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»V cieli zdvihla ruky a na tvári mala široký úsmev. Kuzminová rozbehla šprint výborne