Katar neplní sľuby a FIFA hazarduje. Infantino je regulárny magor, pení komentátor

Pivo v Katare na MS vo futbale 2022, ilustračná fotografia.
Pivo v Katare na MS vo futbale 2022, ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|23. nov 2022 o 08:00

Fanúšikom chýba pivo aj kóšer jedlo. Nespokojní sú aj sponzori.

DAUHA. Viete o tom, že po úvodných troch dňoch bola návštevnosť majstrovstiev sveta v Katare priemerne na úrovni takmer 108 %? Vychádza to z oficiálnych zápisov o stretnutí.

Aj keď tu a tam zívali niektoré sektory na tribúnach prázdnotou, organizátori až na jeden prípad v každom zápase zahlásili dokonca vyššie číslo prítomných divákov, než je vôbec oficiálna kapacita štadiónov.

Ťažko sa však čudovať. V Katare vynaložili na šampionát toľko peňazí, že ak aj minuli nejaké drobné, aby si zakúpili lístky na miesta, ktoré neexistujú, nikoho to neprekvapuje.

Faktom však je, že do návštevnosti by sa mali počítať iba tie vstupenky, z ktorých je oskenovaný čiarový kód divákovi priamo pri vstupe na štadión.

A to sa ešte na zápas Anglicka s Iránom nedostali tisíce fanúšikov, ktorým akosi zmizli vstupenky z oficiálnej aplikácie turnaja.

Šampionát v Katare je plný kuriozít, ale otvára aj vážne témy okolo základných ľudských práv či korupcie. Hostiteľská krajina ich porušuje vo veľkom rozmere, má však nečakaného spojenca, ktorým je Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Katar si ide svoje

Organizátori na svoj sľub, že „všetci návštevníci Kataru budú vítaní bez ohľadu na pôvod, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo národnosť“, opakovane zabudli.

Môžu si to dovoliť. Do priebehu šampionátu by mohla zasiahnuť iba FIFA, ale tá neraz ukázala, že jej záleží hlavne na spokojnosti arabského sveta. Šéf Gianni Infantino sa len nedávno presťahoval s celou rodinou priamo do Kataru.

A na dobré ohlasy si navyše kúpili v krajine vlastných fanúšikov, ktorí pochodovali ulicami s vlajkami všetkých štátov a zaplavili tribúny aj sociálne siete. 

Tí ostatní zúria. Najmä, odkedy im organizátori dva dni pred štartom turnaja zakázali na štadióne akýkoľvek alkohol vrátane piva. 

Ešte pred desiatimi rokmi pritom mali všetkých ubezpečovať, že pivo bude počas šampionátu tiecť potokom, píše portál Sportico. Zabudli však dodať, že len nealkoholické.

A reagovali už aj sponzori.

Fanúšikovia kričia, sponzori stratili slová

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Katar neplní sľuby a FIFA hazarduje. Infantino je regulárny magor, pení komentátor