Plexisklá v jedálni a recyklované postele. Aj olympijská dedina je iná

Pohľad na jedáleň v olympijskej dedine na OH 2020 Tokio.
Pohľad na jedáleň v olympijskej dedine na OH 2020 Tokio. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. júl 2021 o 14:59

V olympijskej dedine sú prísne protipandemické opatrenia.

BRATISLAVA, TOKIO. Vedúci výpravy Roman Buček, jeho zástupca Boris Demeter a administrátorka Zuzana Tomčíková sú prví obyvatelia spomedzi členov slovenského olympijského tímu na 14. poschodí budovy číslo 6 v tokijskej Olympijskej dedine.

Prví športovci dorazia do ubytovacích priestorov počas soboty. Informoval o tom oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru.

Členovia vedenia výpravy sa po štvrtkovom prílete starostlivo pripravovali na príchod prvých slovenských účastníkov Hier XXXII. olympiády. V dedine rovnako ako na všetkých športoviskách a olympijských objektoch platia prísne protipandemické opatrenia.

Jednoduché izby

"Ruch v dedine sa pomaly stupňuje. Od soboty budú prichádzať vo väčších počtoch aj športovci, keďže podľa pravidiel môžu byť v dedine 5 až 6 dní pred svojou súťažou.

V našej budove sú okrem nás napríklad aj Česi či Litovčania. K dispozícii máme 79 postelí v dvoj a trojizbových apartmánoch,“ sprostredkoval informácie z Tokia Roman Buček.

Dedina pri Tokijskom zálive bude tentoraz pre športovcov oveľa častejším miestom pobytu ako v minulosti. Pre pandémiu sa totiž môžu pohybovať len v jej útrobách a na svojich športoviskách.

Celkovo 21 štrnásť až osemnásť poschodových budov sa rozkladá na ploche 44 hektárov. V 3600 izbách je pripravených 18-tisíc postelí, vyrobené sú z recyklovaného kartónu. Mali by byť dostatočne pevné, aby odolali aj ťažkým hmotnostným kategóriám.

"Vybavenie izieb je skromnejšie a jednoduché, ale poskytujú všetko zázemie, ktoré športovci potrebujú. Na posteliach je veľmi vkusná prikrývka,“ priblížil Roman Buček.

Jedáleň s plexisklom

Pri vstupe do oficiálnych priestorov sa návštevníkom meria teplota na zápästí. Účastníci musia zadávať svoj zdravotný stav do mobilnej aplikácie a tiež odovzdávajú vzorky slín v rámci testovania, či sa nenakazili koronavírusom.

Neďaleko od budovy číslo 6 je dvojpodlažná jedáleň, kúsok od nej transportný uzol, ale aj poliklinika a fitnescentrum.

V Olympijskej dedine nechýba ani pošta, banka, kaderníctvo či obchody so základnými potrebami a suvenírmi z olympijských hier.

"V jedálni sú oddelené stoly a miesta plexisklami. Každý návštevník jedálne má svoj vymedzený priestor, prakticky sa nedá rozprávať so susedom.

Hygienické kontroly sú všade. V jedálni nechýbajú rukavice pre nakladanie potravín,“ dodal Roman Buček na webe olympic.sk.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Plexisklá v jedálni a recyklované postele. Aj olympijská dedina je iná