Aj Jagnešák doplatil na náročnú dráhu

TASR|20. feb 2010 o 02:04

Krvavý pahorok. Takú nelichotivú prezývku dostalo od zámorských médií olympijské ľadové koryto vo Whistleri.

WHISTLER.

Nielen pre tragickú smrť gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho, ale aj pre obrovské množstvo pádov a kolízií sánkarov, skeletonistov a bobistov. Ani slovenská posádka v tréningu dvojbobov nebola výnimkou...

"Doposiaľ to nezvládlo 25 bobov, vrátane najväčších favoritov na medaily. Odniesol si to Beat Hefti a dnes aj jeho švajčiarsky náhradník Daniel Schmid. Tretí z nedávnych majstrovstiev Európy rozčúlený zahodil tretry do lesa a kričal, že táto dráha nemá nič spoločné so športom," prezradil slovenský pilot Milan Jagnešák, ktorý vlastný pád zapísal na vrub novým nožom.

"Testovali sme carvingové nože od Lotyša Janisa Mininsa, no naše boby sa stali úplne neovládateľnými. Na mimoriadne náročnom prejazde kombináciou jedenástej až trinástej zákruty nás vynieslo do stredu koryta a už sa s tým nedalo nič robiť. Na výjazde z jedenástej zákruty, ktorá pozostáva vlastne z dvoch pravotočivých oblúkov má ideálna stopa šírku maximálne 1,5 cm a ak sa tam pilot netrafí, prejazd ďalšími dvoma zákrutami je potom kritický," vysvetlil pre TASR Jagnešák.

Nie nadarmo sa trinástka v závere úseku prezývaného Chodník zlatej horúčky volá 50:50. Buď prejdeš, alebo nie. "Nič sa nám však nestalo a na boboch sú len drobné odreniny, nič závažné," dodal.

Spoločne s brzdárom Petrom Nárovcom stihli pred sobotňajšími pretekmi absolvovať sedem jázd. "Zamerali sme sa pritom najmä na techniku jazdy, štart sme príliš neriešili, v ňom si verím. Stále platí, že chcem byť medzi štartujúcimi v štvrtej jazde," stanovil úlohu umiestnenia do 20. priečky Jagnešák. Srší z neho zdravá nervozita a nedočkavosť pred štartom.

"Nesmierne sa teším. Bolo by čudné, ak by tomu tak nebolo po všetkej tej snahe a drine, ktorú som pred príchodom sem vynaložil."

Okrem Heftiho, ktorý utrpel otras mozgu, vypadol aj ďalší z popredných pilotov, práve Minins, ktorý Slovákom urobil nechtiac "medvediu" službu s nožmi. Lotyš dostal zápal slepého čreva a otázny je aj jeho štart v štvorboboch.

"Bez Heftiho na štarte to vidím na triumf Nemca Andreho Langeho, na medaily by mal siahnuť Američan Holcomb a na pílu dosť tlačí aj Rus Zubkov," predpovedal skúsený Slovák štartujúci už na tretej zimnej olympiáde.

Medzinárodná federácia bobov a skeletonu pretekárom zakázala vyjadrovať sa k dráhe, no súťažiaci to príliš nerešpektujú. "Práve ten zákaz svedčí o tom, že tam naozaj niečo nie je v poriadku," poznamenal Jagnešák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Aj Jagnešák doplatil na náročnú dráhu