Guľa von, kričali tribúny. Pred finále dostal historickú výpoveď

Adrián Guľa na lavičke FC Viktoria Plzeň.
Adrián Guľa na lavičke FC Viktoria Plzeň. (Autor: facebook/FC Viktoria Plzeň)
Sportnet, Pavol Spál|9. máj 2021 o 11:00 (aktualizované 9. máj 2021 o 12:20)

Slovenský tréner nedokončí sezónu.

PLZEŇ, BRATISLAVA. Trénerom je od roku 2009, ale až teraz dostal prvýkrát výpoveď. Slovenský tréner Adrián Guľa definitívne končí na lavičke českého tímu Viktoria Plzeň.

Päťnásobný majster nemá za sebou úspešnú sezónu, nachádza sa mimo priečok, ktoré zaručujú účasť v európskych pohároch. Zlú dobu dokumentoval aj sobotňajší duel proti Příbramu (3:3).

Po polčase prehrával 1:2, hráči odchádzali do tribún za skandovania tribún: "Guľa von, Guľa von". A aj keď domáci v priebehu druhého polčasu otočili stav zápasu na 3:2, o víťazstvo prišli v 96. minúte.

Guľa poďakoval za šancu

Vedenie klubu hneď po zápase zasadlo a rozhodlo sa pre zmenu na trénerskej lavičke, informuje klub v stanovisku. O nástupcovi bude informovať už v najbližších dňoch.

„Pre odvolanie sme sa rozhodli na základe neuspokojivých výsledkov a predovšetkým zlého herného prejavu, s ktorým sme neboli už dlhšiu dobu spokojní,“ povedal generálny manažér klubu Adolf Šádek

Na lavičke spolu s Guľom končia aj asistenti Marián Zimen, Ladislav Kubalík a Martin Kojnok.

Chcel by som poďakovať celému klubu, všetkým ľuďom v ňom a špeciálne pánovi Šádekovi za to, že som mal možnosť viesť taký klub," vyznal sa Guľa pre web Plzne. 

Postúpili do finále Českého pohára

Robili sme maximum, ale sám cítim, že to zatiaľ neprinášalo očakávané výsledky. Verím, že je v silách Viktorky, aby nad hlavu zdvihla trofej a v budúcej sezóne hrala európske poháre. Zostanem naďalej fanúšikom klubu i všetkých hráčov, ktorých som tu mohol viesť," dodal Guľa.

Plzeň sa pod vedením Slováka dostala až do finále Českého pohára, kde sa stretne s pražskou Slaviou. Ale už bez Guľu.

Už koncom decembra sa v Česku písalo, že utiekol gilotíne, dlho bola jeho pozícia na hrane.

Slovenský tréner pritom odštartoval svoj angažmán vo Viktorii Plzni raketovo. A brilantne.

Do Plzne prišiel v januári minulého roka, a ihneď sa stal trénerskou superstar. Takmer dennodenne ho preberajú v médiách.

Robili sme maximum, ale sám cítim, že to zatiaľ neprinášalo očakávané výsledky. Zostanem naďalej fanúšikom klubu i všetkých hráčov, ktorých som tu mohol viesť.


Adrián Guľa

Vlani na jar lepšia ako Slavia

„Viktorka potvrdila, že je momentálne o parník inde ako všetci ostatní,“ chválil Guľu na jar minulého roka legendárny Ladislav Vízek.

Guľa dostal nálepku revolucionára, ktorý spustil na českej scéne dramatickú misiu.

S dlhodobou víziou, s pozoruhodnými myšlienkami, ako Plzeň pretransformovať. Klubové vedenie jeho plány s nadšením prijalo.

V minulej sezóne z pätnástich zápasov pod vedením Guľu prehrala Plzeň iba raz a zdramatizovala boj o titul.

Česi slovenského trénera v tom čase žrali a velebili. Vyzdvihovali jeho progresívne metódy.

Na prelome roka prevzal znudený a nezábavný tím po Pavlovi Vrbovi, razom bol za boha. Veď mužstvo hralo skvele, on sám si svoju ľudskosťou získal verejnosť a zdalo sa, že Plzeň mieri k lepším zajtrajškom," písal český denník Sport.

(Autor: fcviktoria.cz)

Dostal viacej šancí

Situácia sa však postupne menila. Guľov projekt dostal štrbiny, keď Plzeň nečakane skoro vypadla v Lige majstrov a následne i v Európskej lige.

Klub nezískal prémie z európskych pohárov, ktoré šéfovia zrejme očakávali. Guľa dostal druhú a možno aj tretiu šancu, čo v Plzni predtým nebývalo zvykom.

Na jar tohto roka Plzeň spočiatku chytila druhý dych, neprehrala 15 súťažných zápasov. Prišiel však ďalší útlm a vysoká prehra so Slaviou. 

Z atraktívne hrajúceho celku, ktorý bavil, je razom fádna partia," písal isport.cz.

Slovenský tréner, ktorý osemnásteho decembra 2019 podpísal kontrakt na dva aj pol roka, sa viackrát ocitol na hrane výpovede.

Kde skončí Guľa?

Vidíte, to je futbal. Aj veľkým hráčom a klubom sa takéto veci môžu stať. Stalo sa to aj Realu Madrid, aj v tom je tá krása futbalu," cituje Guľu idnes.cz.

Niektorí českí novinári mu vyčítali, že jeho štýl je prečítaný a jednotvárny a tiež, že nemá plán B.

Český denník Sport v minulosti naznačil, že Guľa nedostal výpoveď skôr iba preto, že má spolu s realizačným tímom platnú zmluvu až do leta 2022. Spomínalo sa vysoké odstupné. 

Guľa má stále dobré renomé, je inovátor a futbalový fanatik. Kde bude pokračovať? 

Otvára sa priestor na špekulácie, nového trénera hľadá trebárs Dunajská Streda.

A trénerská otázka je otvorená aj v bratislavskom Slovane. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Guľa von, kričali tribúny. Pred finále dostal historickú výpoveď