4. etapu Tour vyhral Evans, Cavendisha diskvalifikovali

Cadel Evans
Cadel Evans (Autor: SITA/AP)
TASR|5. júl 2011 o 14:57

V záverečnom šprinte utorňajšej etapy prestížnych pretekov bol najrýchlejší Cadel Evans, ktorý tesne porazil Contadora. Peter Velits je priebežne 12.


REDON. Austrálsky cyklista Cadel Evans triumfoval v utorňajšej 4. etape pretekov Tour de France. Jazdec stajne BMC Racing uspel v náročnom záverečnom stúpaní v cieli 172,5 km dlhej trasy z Lorientu do Mur-de-Bretagne za 4:11:39 hodín. Druhú priečku obsadil Španiel Alberto Contador a tretí skončil Alexandre Vinokourov z Kazachstanu.

Líder Thor Hushovd z Nórska prišiel do cieľa opäť na šiestej pozícii v rovnakom čase ako víťaz a tak si žltý dres oblečie aj v stredu. Druhý v celkovom poradí je Evans so sekundovou stratou a na tretiu priečku sa posunul Luxemburčan Fränk Schleck (+4 s).

Peter Velits si polepšil

Jediný slovenský zástupca v pelotóne Peter Velits skončil s osemsekundovou stratou na 32. priečke. V celkovom hodnotení sa posunul na 12. miesto s 13 sekundovým mankom na lídra Hushovda.

Už na štarte v Loriente sa cyklisti museli zmieriť s nepríjemným počasím a hustý dážď padal až do polovice trate. Po deviatich kilometroch prišiel prvý únik a od hlavného pola sa oddelili Jeremy Roy, Blel Kadri, Imanol Erviti, Johnny Hoogerland a Gorka Izagirre.

Táto pätica si po dvadsiatich dvoch kilometroch vo vysokom tempe vytvorila takmer štvorminútový náskok. Pelotón si však situáciu vpredu počas celej etapy kontroloval. Po prvej vrchárskej prémii 4. kategórie, ktorú vyhral Hoogerland, stiahol náskok pätice na polovicu a štyri kilometre pred koncom únik eliminoval. O víťazovi sa tak rozhodlo až v samom závere na vrchole Mur-de-Bretagne.

Prvý vyštartoval Američan Hincapie, no 1500 metrov pred cieľom nastúpila skupinka najväčších favoritov na etapový triumf s Contador, Evansom a aj Gilbertom. V tesnom finiši sa nakoniec tešil Austrálčan Cadel Evans, ktorý len o pár centimetrov zdolal Alberta Contadora.

"Vôbec som netušil, že som vyhral. Povedali mi to až v cieli. Dnes to bola náročná etapa, na úzkych cestách nebolo ľahké držať rýchle tempo a navyše dosť fúkalo. Mal som technické problémy a musím poďakovať svojim tímovým kolegom, že mi pomohli dotiahnuť sa späť. Som veľmi šťastný a pre mňa i náš tím je to veľká pocta," povedal Evans.

tour.jpginfo.gif
Etapy, tímy, dresy a iné zaujímvaosti o najslávnejších cyklistických pretekoch.

Nespokojný Cavendish

Britského cyklistu Marka Cavendisha diskvalifikovali z rýchlostnej prémie počas pondelňajšej 3. etapy pretekov Tour de France a opäť tak stratil body v boji o vytúžený zelený dres pre najlepšieho špurtéra.

Jazdec stajne HTC-Highroad si totiž pri špurte pomohol netradične hlavou, ktorou strčil do svojho konkurenta Thora Hushovda. Rozhodcovia pritom diskvalifikovali aj nórskeho pretekára, ktorý má po troch etapách žlté tričko. "Práve som zistil, že Thora a mňa diskvalifikovali zo špurtu. No vážne netuším prečo," uviedol na svojej webovej stránke.

Cavendish nakoniec obsadil v etape z Olonne-sur-Mer do Redonu piate miesto, ale v boji o zelené tričko mu patrí deviata priečka a na vedúceho Španiela Jose Joaquina Rojasa stráca až 38 bodov.

Britský cyklista vyhral v posledných troch ročníkoch celkovo 15 etáp, no ešte nikdy sa nestal špurtérskym šampiónom Tour a nezískal zelený dres. V roku 2008 sa z podujatia odhlásil pred alpskými etapami, aby ušetril sily na olympijské hry. O rok neskôr skončil druhý s desaťbodovou stratou práve na Hushovda a vlani ho o 11 bodov predstihol Talian Alessandro Petacchi.

Ako prvý skončil Belgičan Van de Walle,trápili ho bolesti slabín

Belgický cyklista Jurgen Van de Walle sa ako prvý rozlúčil s tohtoročnou Tour de France. Jazdec stajne Omega Pharma-Lotto sa rozhodol ukončiť svoju púť na francúzskych cestách v utorňajšej 4. etape pre pretrvávajúce bolesti po páde.

Belgičan spadol ešte v nedeľu počas druhej etapy, časovky družstiev a utrpel nepríjemné zranenie slabín. V pelotóne tak pokračuje 197 pretekárov. Tour skončí 24. júla v Paríži.

výsledky 4. etapy (Lorient - Mur-de-Bretagne, 172,5 km):

1. Cadel Evans (Aus./BMC Racing) 4:11:39 h, 2. Alberto Contador (Šp./Saxo Bank), 3. Alexandre Vinokourov (Kaz./Astana), 4. Rigoberto Uran Uran (Kol./Sky), 5. Philippe Gilbert (Belg./Omega Pharma-Lotto), 6. Thor Hushovd (Nór./Garmin-Cervelo), 7. Fränk Schleck (Lux./Leopard Trek), 8. Samuel Sanchez Gonzalez (Šp./Euskaltel-Euskadi), 9. Jurgen Van Den Broeck (Belg./Omega Pharma-Lotto), 10. Andreas Klöden (Nem./RadioShack) všetci rovnaký čas, ... 32. Peter VELITS (SR/HTC-Highroad) +8 s

celkové poradie po 4. etape:

1. Hushovd 13:58:25 h, 2. Evans +1 s, 3. Fränk Schleck +4, 4. David Millar (V.Brit./Garmin-Cervelo) +8, 5. Klöden +10, 6. Bradley Wiggins (V.Brit./Sky) rovnaký čas, 7. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +12, 8. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky), 9. Andy Schleck (Lux./Leopard Trek), 10. Jakob Fuglsang (Dán./Leopard Trek) všetci rovnaký čas, ... 12. Peter VELITS (SR/HTC-Highroad) +13 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»4. etapu Tour vyhral Evans, Cavendisha diskvalifikovali