10 top úspechov slovenského športu. Hlasujte o najväčší

Najväčším úspechom Slovenska je doteraz zisk titulu hokejového majstra sveta z roku 2002.
Najväčším úspechom Slovenska je doteraz zisk titulu hokejového majstra sveta z roku 2002. (Autor: TASR/AP)
Peter Fukatsch|27. jún 2010 o 23:00

Rebríček najväčších úspechov slovenských športovcov od roku 1993 bez nároku na neomylnosť.

Ponúkame rebríček najväčších úspechov slovenských športovcov od roku 1993 bez nároku na neomylnosť. Poradie vzniklo spontánne z redakčnej debaty k otázke, kam zaradiť v rebríčku úspechov od roku 1993 postup do osemfinále futbalových majstrovstiev sveta? Názor bol, pravdaže, ťažko nejednotný. Pohyboval sa od prvého po tretie miesto.

BRATISLAVA. Slovenský šport nie je až taký strašný. Pri zostavovaní rebríčka najväčších úspechov by sa dalo ísť ďaleko za číslicu desať.

Vzápätí sme si však spomenuli napríklad na Chorvátsko s porovnateľným počtom obyvateľov i vývojom krajiny. Majú bronzových futbalistov z MS 1998, strieborných basketbalistov z OH 1992 s prehrou až vo finále s americkým Dream teamom. Ivaniševič trimfoval vo Wimbledone, skvelé úspechy dosiahli lyžiarski súrodenci Janica a Ivica Kosteličovci. Chorváti vyhrali tenisový Davis Cup práve nad Slovenskom v Bratislave. Stále sa máme čo učiť, koho dostihovať.

Skôr ako si pozriete top úspechy podľa redakcie SME, hlasujte aj vy

((anketa))

1. Hokejoví majstri sveta 2002

Prví športovci, ktorí vyhnali národ do ulíc. Autá vytrubovali celú noc, slovenské zástavy v rôznych podobách viali všade. Privítanie na bratislavskom Námestí SNP s 50-tisíc šťastlivcami v lete ochladzovali šťastné zimomriavky, esá z NHL plakali.

Hokej nepatrí medzi rozšírené športy, ale je náš. Počas svetových šampionátov mu drukuje každá babička, veď je to predsa ten šport, v ktorom sme v totalitnom režime občas porazili Rusov.

Okrem všeobecnej obľúbenosti je to základný motív emocionálnych výbuchov radosti. A v Göteborgu 2002 sme vo finále zvíťazili práve nad Ruskom. Sladká pomsta.

Nič na veci nemení, že vo Veľkej Británii, Austrálii, Japonsku ani dobre nevedia, o čo v hokeji ide. A pritom sneh a ľad poznajú aj v Južne Amerike či južnej Európe. V Čile a Španielsku boli MS v zjazdovom lyžovaní.

Hokej nie je celosvetový ani ako basketbal, volejbal, hádzaná, no veľkosť úspechu to neznižuje. Navyše, dosiahla ho generácia, ktorá bola na MS aj druhá, tretia, štvrtá.

Pripomeňme si však slová trénera Jána Filca po prílete: „Nie sme najlepší na svete, sme majstri sveta."

V hokeji hrajú najlepší iba na olympiádach. V roku 2002 prišiel aj zo vzdoru reprezentovať každý, kto mohol, lebo na olympiáde nás systém svetovej hokejovej federácie obabral o lepšie miesto.

2. Futbalisti na majstrovstvách sveta 2010

Na rozdiel do hokeja je futbal hrou hier. Do lopty kopú všade. Na ostrovoch Nauru i Kiribati aj v Rusku, USA, Anglicku. Keby hneď v osemfinále vypadli naši futbalisti so silným Holandskom, aj tak je to megaúspech.

Hráči ho dosiahli v najťažšej možnej chvíli. Už im nikto neveril. Práve vtedy sa po nevýraznej hre (N. Zéland 1:1, Paraguaj 0:2) vypäli k najlepšiemu výkonu Slovenska v ére samostatnosti.

Neboli to štvornásobní majstri sveta, ktorí postúpili svojím klasickým spôsobom - zahrali, keď im tieklo do topánok, ale ich neznámy súper štartujúci na svetovom šampionáte prvý raz.

foci.rw.jpg

Slováci na postup museli zvíťaziť, to napríklad aj Grécko, majster Európy 2004 nad Argentínou, ale prehral 0:2. Slovinsku stačila s Anglickom dokonca remíza, súboj nezvládli. Ani Srbsko s Austráliou, tomu tiež stačil aj nerozhodný výsledok. Dánsko, ďalší majster Európy (1992), prehralo v priamom súboji o postup s Japonskom 1:2. Švajčiarsko remizovalo s Hondurasom, stačilo mu dať „trpaslíkovi" jeden gól, išlo by ďalej.

Zo skupín sa dostalo iba šesť európskych tímov (najmenej po prvých MS 1930, ktoré sa hrali úplne iným systémom) - veľmoci Nemecko, Anglicko, Holandsko, Španielsko, Portugalsko a Slovensko! Ešte nemusí byť koniec, osemfinále je zradné. Stačí trocha šťastia, remíza a žičlivosť nebies pri strelách z pokutového kopu. Nejeden outsider už takto postúpil.

Nechceme nič naznačovať, futbal je čarokrásny v pointe každých MS: treba zahrať v pravú chvíľu. Poradie možno budeme musieť na prvých miestach už v utorok meniť.

3. Hokejisti na ZOH 2010, štvrté miesto

Samotné výsledky slovenských hokejistov sú na dlhú debatu bez konca. Nie je vancouverský výsledok viac ako titul z MS 2002? Z odborného hľadiska asi áno. Iba na ZOH sa predstavia tímy v najsilnejšom zložení.

Dodnes sa nám sníva: nemohla Demitrova strela v posledných sekundách zápasu s Kanadou (2:3) letieť o dva-tri centimetre vyššie, brankár Luongo by nemal nárok vytiahnuť zázračný zákrok. Predstavujeme si, ako Slováci v Kanade vyradia Kanadu v boji o finále. Nestalo sa a, žiaľ, v súboji o bronzové medaily hokejisti prehajdákali sľubný dvojgólový náskok.

Marián Hossa, celý šťastný po zisku Stanleyho pohára, na otázku, čo mu chýba v tomto okamihu, odpovedal: „Bronz z vancouverskej olympiády."

hokej_olympiada.jpg

4. Bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome (2000 - 2008)

Nik zo Slovákov nemá od roku 1993 z olympijských hier tri zlaté medaily. Bratislavské dvojičky z Petržalky vyhrali vždy, keď na OH štartovali. Zo svetového hľadiska je už táto bilancia senzačná. Ak k nim pridajú v Londýne štvrté prvenstvo, bude ojedinelá.

sm-0628-032f-hochcchici.rw.jpg

5. Michal Martikán, dvakrát zlatý a dva razy strieborný vo vodnom slalome (1996 - 2008)

Získal prvé slovenské zlato v ére samostatnosti na OH, nemal vtedy ešte 17 rokov.

Hovoria o ňom, že je najtechnickejším kanoistom na divokej vode všetkých čias. Zlato získal aj v Pekingu 2008. V Sydney 2000 bol regulárne druhý za Francúzom Tonym Estanguetom, v Aténach 2004 ho poškodili. Mal nad Francúzom vyhrať. Už sa tešil, už mu všetci blahoželali. Až potom mu český rozhodca pripísal dotyk žŕdky na jednej z bránok. Dve trestné sekundy znamenali, že Estanguet tesne zvíťazil.

Michal, ale najmä jeho otec a tréner v jednej osobe Jozef Martikán sú ostrými súpermi v diskusiách o „malom športe" vodnom slalome. Uznávajú, nie je to masa ako v atletike. Ale ani skokanov na lyžiach nie sú tisícky. „Je to dynamický šport dnešných čias, veľmi vyhľadávaný najväčšími televíznymi spoločnosťami. Je úplne rovnocenný s každým odvetvím," tvrdí vždy Jozef Martikán.

sm-0628-032f-martikan.rw.jpg

6. Anastasia Kuzminová, zlatá a strieborná medailistka zo ZOH 2010

Rodáčka z Ťumeňa sa stala slovenskou občiankou v januári 2009. K novej vlasti si utvorila až dojemný vzťah. Slovenské superúspešné vancouverské ZOH odpichla hneď na začiatku zlatom a striebrom.

nasta.jpg

7. Elena Kaliská, dvojnásobná olympijská medailistka vo vodnom slalome (2004 - 2008)

Nie je menej ako Hochschornerovci, Martikán či Kuzminová.

sm-0628-032f-elenka.rw.jpg

8. Martina Moravcová, dvakrát strieborná plavkyňa na OH 2000, mnohonásobná majsterka sveta i Európy

Dlhoročný stálica nášho športu. Aj keď všetci sklamali, Moravcová nikdy.

sm-0628-032f-moravcova.rw.jpg

9. Víťazky tenisového Pohára federácie 2002 (Daniela Hantuchová, Jeanette Husárová, Henrieta Nagyová, Martina Suchá)

Hrdinkou bola Hantuchová, zdolala Sernovú i wimbledonskú víťazku Martínezovú. Zázrakom pri triumfe sa stala špecialistka na štvorhru Husárová. V dvojhre vyhrala nad legendárnou Sanchezovou-Vicariovou 6:0, 6:2. Hralo sa na španielskej pôde v Maspalomas.

sm-0628-032f-FedCup.rw.jpg

10. Finalisti tenisového Davisovho pohára 2005 (Dominik Hrbatý, Karol Kučera, Michal Mertiňák)

Hrali sme doma, trúfali sme si aj na skvelých Chorvátov. Predtým Slováci zdolali azda ešte silnejšiu Argentínu. Finále malo i tieň, naša dvojka Karol Beck dopoval, finále nesmel hrať. Roky sa potom trápne i nevychovane vyhováral, zvaľujúc vinu na ostatných.

sm-0628-032f-hrbaty.rw.jpg

Do rebríčka sa tlačili aj iné kolektívy a mená, poradie je kompromisom. Mnohým v ňom iste bude chýbať komárňanský štvorkajak, strieborný a bronzový z OH, viacnásobný majster sveta. Igor Kováč, bronzový medailista v behu na 110 m prekážky z MS 1997. Táto disciplína nie je doménou Európanov. Kováč je jediným atlétom bielej pleti, ktorý stál na svetovom šampionáte na stupni víťazov. Aj bronzoví kladivári z MS - Libor Charfreitag (2007) a Martina Hrašnová (2009) mali svojich prívržencov, rovnako slovenskí hádzanári či basketbalistky Ružomberka, víťazky Európskej ligy 1999 a 2000.

Nachádzate sa tu:
Domov