Správy

Komjatice zažiarili, senzačne vedú šiestu ligu, no v Želiezovciach ich čaká peklo

Komjatičania oslavujú víťazný gól derby stretnutia vo Veľkom Kýre, ktorý dal v 46. minúte Pavol Krehák (č. 16).
Komjatičania oslavujú víťazný gól derby stretnutia vo Veľkom Kýre, ktorý dal v 46. minúte Pavol Krehák (č. 16). (Autor: Zuzana Garayová)
Marián Dragúň|28. aug 2023 o 16:00

V pohári dostali Komjatice najskôr osemgólovú príučku od štvrtoligistu, v prvých štyroch kolách však nestratili ani bod a prekvapujúco vedú šiestu ligu.

Pomohla facka od štvrtoligistu ? 

Komjatice patria medzi najtradičnejších účastníkov najnižšej krajskej súťaže. Vlani skončili na ôsmom mieste východnej skupiny šiestej ligy s pasívnym skóre 46:53, svojich priaznivcov však potešili víťazstvom v Zimnej lige HUMMEL ZsFZ, vo finále ktorej porazili favorizovaného piatoligistu Chynorany. Mužstvo, ktoré hrá výlučne s vlastnými odchovancami a v ktorom nenájdeme jediného plateného hráča, sa dokáže - občas - vypnúť proti favoritovi k oduševnenému i obetavému výkonu a výsledkovo prekvapiť. Minulú jar tak obrali v 18. kole na vlastnom trávniku po výsledku 1:1 o dva cenné body vysoko favorizovaného lídra Slovan Šahy, ktorý bol vtedy s tromi Juhoameričanmi v zostave hlavným ašpirantom na postup do piatej ligy. Práve z rezultátu Šiah v Komjaticiach( 1:1) vyťažil potom neskorší majster z Tvrdošoviec, no Komjatičania prekvapili ešte aj domácim víťazstvom 2:0 nad tretím Kmeťovom, ktoré prichádzalo v role favorita tiež. Pred touto sezónou sa ako najlepší strelec piatoligových Šurian vrátil domov do Komjatíc odchovanec Matej Garay, lenže prípadné nádeje na akékoľvek vyššie méty Komjatičanov zmrazilo prvé kolo Slovnaft Cupu a facka pred vlastným publikom od štvrtoligového nováčika z Trstíc v podobe prehry 0:8. 

Futbalisti FC Komjatice, aktuálneho lídra VI. ligy Východ HUMMEL ZsFZ.
Futbalisti FC Komjatice, aktuálneho lídra VI. ligy Východ HUMMEL ZsFZ. (Autor: Lucas Villem)

V lige zatiaľ vyhrali - ako jediní - všetko 

O to prekvapujúcejší je dnes pohľad na tabuľku VI. ligy Východ HUMMEL, v ktorej figuruje po prvých štyroch kolách, dokonca bez straty jediného bodu, na najvyššom stupienku s dvojbodovým náskokom FC Komjatice. V úvodnom stretnutí novej sezóny dokázali zverenci trénera Kostolného doma pokoriť po nečakanom výsledku 2:1 vlani ešte štvrtoligovú Marcelovú, ktorej tréner a bývalý prvoligový zadák Nitry a Žiliny Csaba Szórad poslal na krídla dvoch - v šiestej lige - nevídane rýchlych Brazílčanov, 19-ročného Lucasa Borbu a 18-ročného Victora Rodriguesa. Po ich nezadržateľných únikoch mohlo byť za desať minút 0:3, lenže dve dlho „diskutované“ penalty na oboch stranách obrátili obraz hry. Domáci zmenili proti favoritovi stratégiu a hlavne, všetko vsadili na svoje najväčšie zbrane, bojovnosť a obetavosť, súpera v úmornej horúčave „ubehali“ a nakoniec zvíťazili 2:1. Posmelení Komjatičania potom prekvapili aj v utorňajšej dohrávke prvého kola v prestížnom susedskom derby vo Veľkom Kýre, ktoré rozhodol v prvej minúte druhého polčasu jediným gólom celého dedinského El Clásica Pavol Krehák. Futbalistov Komjatíc nezastavil ani súboj tretieho kola v posilnených Podlužanoch, ktoré avizovali pred sezónou tabuľkový prienik medzi Top päť súťaže. O trojbodový víťazný zápis sa na ihrisku v okrese Levice postaral navrátilec a jediná letná posila Matej Garay. Po treťom víťazstve v troch kolách sa Komjatice usadili, ako jediné s plným bodovým ziskom, na najvyššom stupienku 16-člennej súťaže. Druhé Šahy i tretie Želiezovce strácali dva body a pred nedeľňajším stretnutím štvrtého kola doma so Starým Tekovom bolo jasné, že ak by nečakaný líder dokázal opäť bodovať naplno, na najvyššom stupienku sa bude vyhrievať ešte aj ďalší týždeň. „Po nie práve najideálnejšej letnej príprave som taký výsledkovo úspešný úvod čakať ani nemohol, navyše, nepríjemná Marcelová prichádzala s vysokými ambíciami, Veľký Kýr je pre nás ťažkým súperom vždy, no a v Podlužanoch sa nám nezvyklo doteraz príliš dariť,“ povie kormidelník FC Komjatice Richard KOSTOLNÝ. „Najťažší zápas bol ten vo Veľkom Kýre, kde sme museli udržať najtesnejší náskok 0:1 poslednú polhodinu oslabení o jedného vylúčeného hráča. Radosť bola o to väčšia, že sme si tam, aspoň čiastočne, vylepšili vzájomnú bilanciu z posledných sezón. Čo rozhodlo? Asi naša lepšia fyzická pripravenosť.“ Proti obávanej Marcelovej mal veľký podiel na víťazstve 2:1 v životnej forme chytajúci nevysoký brankár Patrik Kmeťo, ktorý dokáže na rýchlych nohách po dlhých pasoch súpera neraz až na hranici rizika obrať útočníka o loptu aj mimo svojej šestnástky. „Určite áno, Patrik Kmeťo nás pri spomínaných šanciach proti Marcelovej podržal a mužstvo sa potom chytilo.“ 

Veľký podiel na štyroch víťazstvách Komjatíc má v životnej forme chytajúci brankár Patrik Kmeťo.
Veľký podiel na štyroch víťazstvách Komjatíc má v životnej forme chytajúci brankár Patrik Kmeťo. (Autor: Niki Ivanicsová)

Proti Starému Tekovu jasné víťazstvo 

Trénerom FC Komjatice je „rekordných“ dvanásť rokov Šuranec Kostolný, ktorý nenájde v kabíne posily napríklad z Brazílie, Kolumbie, ani z Ukrajiny, variť musí – rok, čo rok - z toho, čo dodá štvrtoligový dorast a proti silnejším súperom byť neraz stratégom. Výsledky jeho mužstva bývajú občas aj žalostné, ale rezultáty z úvodu tejto sezóny mu môžu - zatiaľ - závidieť aj najväčší ašpiranti na titul. V nedeľu prichádzal do okresu Nové Zámky Starý Tekov, ktorý uhral v Komjaticiach na jar deľbu 2:2, no ktorý nastupoval so stredajším ťažkým pohárovým zápasom proti treťoligovej Lehote pod Vtáčnikom, ktorej doma podľahol „iba“ 2:3, v nohách. V stretnutí vyrovnaných rivalov FC Komjatice – ŠK Sokol Starý Tekov sa hostia spoliehali v útoku na služby odchovanca Slovana Levice Mareka Tótha, ktorý sa v minulej sezóne stal s 28 gólmi a 8-gólovým náskokom najlepším strelcom celej súťaže. Nedeľňajší zápas skončil napokon jasným víťazstvom domáceho FC v pomere 6:2, po polčase 3:2, no ako prví skórovali hostia - 0:1. Do vedenia mohli ísť za stavu 1:1 ešte raz, to, keď práve ich kanonier Tóth ukázal v šestnástke svoju techniku, ale zakončenie mu tentokrát nevyšlo. Silami prekypujúci Komjatičania postupne ovládli hru a ponúkali aj korenie. Po obrátke už bolo na nich badať aj potrebné sebavedomie a gólový rozdiel narastal. Za zmienku stojí lišiacky priamy kop 19-ročného Adriána Trebuňu k bližšej žrdi, pri ktorom sa brankár Michal Kúdela skoro ani nepohol. V závere sa dvomi zlepenými gólmi pripomenul aj strelec Matej Garay, ktorý pečatil na zaslúžených 6:2. 

Kostolný: Tento týždeň si užívame 

Tréner aktuálneho šiestoligového lídra FC Komjatice Kostolný pre zväzový web k stretnutiu FC Komjatice – ŠK Sokol Starý Tekov (6:2) povedal. „Vedeli sme, že tri body z Podlužian sa budú rátať iba v tom prípade, ak Starý Tekov, ktorý je v ofenzíve dobrý, porazíme. Do kariet nám trochu zahralo, že súper hral v stredu pohár, ale v úvode sme sa nevyvarovali pár zbytočným chybám. Paniku sme však nerobili, vývoj otočili a v druhom polčase hru kontrolovali. Využil som plný počet striedaní, aby sa do hry dostalo čo najviac hráčov,“ spokojne hodnotí kouč. „Úprimne priznávam, že pohľad na tabuľku po štyroch kolách hreje pri srdci, ale viem i to, že to nepotrvá večne. Tento týždeň si však s mužstvom užívame, no zároveň sa chceme čo najlepšie pripraviť na ďalšieho a nesmierne ťažkého súpera, ktorý nás čaká už v sobotu. My žiadne prehnané ciele nemáme, no do tretieho miesta by sme sa chceli udržať čo možno najdlhšie.“ 

V Podlužanoch (v žltom) zvíťazili Komjatice 1:0, v červenom dirigent stredu poľa a kapitán Martin Marenčák, ktorý je zároveň nielen prezidentom klubu, ale ako tréner dorastu si aj vychováva neskorších spoluhráčov.
V Podlužanoch (v žltom) zvíťazili Komjatice 1:0, v červenom dirigent stredu poľa a kapitán Martin Marenčák, ktorý je zároveň nielen prezidentom klubu, ale ako tréner dorastu si aj vychováva neskorších spoluhráčov. (Autor: Zuzana Garayová)

Platiť posily ? Cesta do záhuby 

Úplne hypoteticky, ak by vyše štvortisícové Komjatice skončili po jeseni napríklad do tretieho miesta, v zime by prišiel sponzor s úmyslom dostať áčko do piatej ligy, čo by sa dialo? „Určite by sme to predebatovali, ale pri našom klubovom nastavení si celkom nedokážem predstaviť, že nejaké dve či tri posily by k nám chodili za peniaze a domáci chalani by hrali aj ďalej za klobásu. Bola by to cesta rovno do záhuby. Veď futbalový život to prináša neustále na rôznych úrovniach, mnohí sa stále trpko presviedčajú, že je to iba dočasná záležitosť. Ja som mal napríklad aj túto nedeľu lavičku plnú náhradníkov, kým niektoré iné mužstvá sa na zápasy u súpera musia niekedy zbierať, len aby ich bolo jedenásť.“ V nedeľu sa v Komjaticiach napríklad „neušiel“ dres skúsenému, 43-ročnému gólmanovi Petrovi Hajnalovi, ktorý, keď je treba, stále si zastane miesto v bránke. Keď sme pri brankároch, za zmienku stojí i to, že v FC rastú súčasne dokonca dva 15-ročné brankárske talenty s perspektívou pre vyššie súťaže. Adam Hajnala sa cez treťoligový mladší dorast Nových Zámkov dostal toto leto už do druholigového U17 KFC Komárno, pričom na striedavý štart príležitostne vypomáha aj štvrtoligovému dorastu Komjatíc, no a jeho spolužiak zo strednej školy Štefan Letko mal vlani zase striedavý štart zo Šurian a teraz je v kádri U19 treťoligového FKM Nové Zámky. 

Nastane po sobote zmena lídra ? 

Vo štvrtom šiestoligovom kole zdolali druhé Šahy expiatoligové Nesvady vysoko 5:1, kým tretie Želiezovce dokázali otočiť v šlágri kola v Kmeťove na 1:2 a pripísať si tri veľmi cenné body. Dráma bola v Semerove, kde domáci nováčik dohnal proti Marcelovej dvojgólové manko v samom závere a po krkolomnej remíze 4:4 má rovnaký počet sedem bodov, ako štvrtá Marcelová. V najbližšom kole cestujú vedúce Komjatice práve na horúcu pôdu do Želiezoviec, ktoré myslia na okamžitý návrat do piatej ligy, v ktorej museli odohrať minulú jar na vlastnom štadióne až tri zápasy bez prítomnosti divákov. Trest prišiel po pamätnej domácej prehre o záchranu usilujúceho MŠK proti nováčikovi z Pozby (1:2). Komjatice hrajú aktuálne na hranici svojich šiestoligových limitov, ich vedenie však nepozná opakujúce sa mesačné zháňanie peňazí na vyplácanie hráčov a takých mužstiev sa už veľa nenájde ani v najnižšej krajskej súťaži. Lopta je však guľatá a už najbližšiu soboru futbalová verejnosť zistí, či nastane po piatom kole zmena na najvyššej priečke. „Želíz“ totiž šľape, zatiaľ stratil body iba na pôde nováčika v Iži po remíze 3:3 a pri streleckej chuti sú aj jeho štyria zahraniční legionári, ktorí strelili sedem z dvanástich gólov žlto-čiernych.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: