Správy

Formálno-neformálne stretnutie

Iveta Šodelová|6. máj 2019 o 15:00

Zástupcovia oblastí na západnom Slovensku zasadli s predstaviteľmi SFZ

Minulý týždeň vo štvrtok vycestovali poprední predstavitelia Slovenského futbalového zväzu – prezident Ján Kováčik, generálny sekretár Jozef Kliment, zástupca generálneho sekretára pre operatívne riadenie Peter Dedík, vedúci legislatívno-právneho oddelenia Lukáš Pitek a technický riaditeľ Štefan Tarkovič – do Nitry na stretnutie so všetkými dvanástimi predsedami oblastných futbalových zväzov západného Slovenska. Pod Zoborom nechýbal ani šéf regiónu Ladislav Gádoši spolu s vedúcim sekretárom ZsFZ Ivanom Hádekom. „Zorganizovali sme toto stretnutie na podnet nášho prezidenta, pretože je dôležité stretávať sa s predstaviteľmi regiónov a oblastí  najmä vtedy, keď sa nakopí niekoľko problémov. Chceli sme ich rozdebatovať predtým, ako dáme určité materiály na konferenciu a požiadame o ich podporu, aby sa schválili. Je potrebné do detailu prebrať naše projekty a predstavy s jednotlivými zástupcami oblastí, aby sme problematiku riešili po vzájomnej diskusii a nie bez nich,“ načrtol dôvod pracovného stretnutia generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

(Zdroj: ZsFZ // oficiálna časť programu v jednom z nitrianskych hotelov)

Oficiálny program odštartoval niekoľkohodinovou debatou medzi spomínanými účastníkmi stretnutia. „V prvom rade sme riešili registračný a prestupový poriadok, ktorý sa mení takmer na každej konferencii. Pripravili sme hneď niekoľko úprav, aby tento poriadok fungoval dlhšie bez zmien. Ďalej sme pokračovali témou reorganizácie tretích líg zo štyroch na dve a musím oceniť prístup diskutujúcich. Rozprávali sme sa aj o získaní financií v spolupráci s vyššími územnými celkami, pretože na území ZsFZ sú až tri. Následne sme sa zastavili pri novovznikajúcom prezidentskom pohári, po ktorom prišla na rad otvorená diskusia,“ pokračuje Jozef Kliment. „Som nesmierne rád, že do Nitry prišlo všetkých dvanásť predsedov oblastí, ktorí vniesli do dôležitých debát množstvo konštruktívnych názorov či riešení. Kvôli neustálemu zlepšovaniu podmienok v prospech amatérskeho futbalu musíme držať spolu, čo sa dnes aj naplno preukázalo,“ neskrýval spokojnosť Ladislav Gádoši. 

Zaujímavosťou pritom je, že západný región nebol jediný, ktorý privítal zástupcov Slovenského futbalového zväzu. Minulý piatok pokračovala výprava na čele s Jánom Kováčikom smerom na stredné Slovensko. „Budúci týždeň máme v programe podobné stretnutie ešte v rámci Bratislavského futbalového zväzu a 14. mája zavŕšime sériu diskusií s predstaviteľmi regiónov a oblastí na východe. V júni chceme vyvodiť závery z načrtnutých bodov na výkonnom výbore a na konci júna odprezentujeme vybrané riešenia priamo na konferencii SFZ,“ dodáva Ján Kováčik.

(Zdroj: MY Nitrianske noviny, Autor: Martin Kilian ml.)

Ešte vo štvrtok pokračovali účastníci stretnutia z Nitry na návštevu do neďalekých Kolíňan. Približne 40 mládežníkov prestalo v okamihu, keď sa na trávniku miestneho klubu objavila delegácia SFZ, doslova trénovať. Samotný prezident Ján Kováčik neskrýval príjemné pocity z tejto zastávky: „Krásne prostredie a bez povšimnutia neostal ani pekne zastrihnutý trávnik. Ale čo ma najviac potešilo, bolo to, ako som videl, že na jednom ihrisku trénujú dorastenci, žiaci a prípravka. O to viac, keď ich viedli niekdajší reprezentanti Slovenska či dokonca dievčatá! Čo viac si človek môže priať.“ 

(Zdroj: MY Nitrianske noviny // Róbert Balkó privítal v Kolíňanoch delegáciu SFZ , Autor: Martin Kilian ml.)

Po návšteve futbalového klubu pozval starosta Kolíňan Róbert Balkó zainteresovaných za jeden stôl na „hajlochu“, kde nabitý program vrcholil. Spolu s Norbertom Vargom pripravili pre zástupcov zväzov a oblastí veľmi príjemné posedenie.  

(Zdroj: MY Nitrianske noviny // Róbert Balkó poukazuje na krásny výhľad, Autor: Martin Kilian ml.)

„Sme poctení, že si pán prezident SFZ Ján Kováčik spolu s celou delegáciou v rámci svojich pracovných povinností v Nitre našli čas na našu dedinku. Jednoznačne je to veľký zápis do histórie obce a akiste aj vzpruha pre našich futbalistov,“ tešil sa Balkó, na ktorého nadviazal na záver generálny sekretár SFZ Jozef Kliment: „Nedalo mi sa nezúčastniť tohto neformálneho zakončenia dňa. Sme radi, že môžeme prebrať témy nielen súvisiace s futbalom, ale musím priznať, že často sme koniec koncov skončili pri problematike, ktorú sme rozdiskutovali v Nitre. Je fajn, že sme zakončili dnešný deň takýmto spôsobom, pretože nám naozaj záleží na amatérskom futbale.“ 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: