Správy

Brankára prvých Kračian bol pozrieť brat z Bundesligy, v 90. minúte dostal gól a jediný raz prehrali

Marián Dragúň|14. mar 2023 o 11:10

Po štrnástich odohraných kolách prezimovali najvyššie Kostolné Kračany, ktoré sú na prahu historického úspechu obce s 1300 obyvateľmi. Kračany účinkovali najvyššie - pred vyše dvadsiatimi rokmi - v I. B triede, čo bola najnižšia krajská súťaž.

V seriáli „Poloviční majstri“ pokračujeme šiestou ligou Juh MEVA, ktorej kraľujú po štrnástich odohraných kolách Kostolné Kračany. Jar štartuje v nedeľu 19. marca a po 22. kole nasleduje nadstavbová časť. 

Skupina Juh šiestej ligy MEVA má v tejto sezóne tucet účastníkov a preto má nový hrací model. V jeseni sa už odohrali aj prvé tri kolá odviet a po 22. kole, teda po 7. máji bude nasledovať nadstavbová časť, pričom tabuľka bude rozdelená na tri štvorčlenné skupiny. Vedúce kvarteto si zahrá v skupine o titul systémom každý s každým a body zo základnej časti sa ponechávajú. 

TJ Kostolné Kračany – jesenný majster VI. ligy Juh. Foto: TJ Kost. Kračany
TJ Kostolné Kračany – jesenný majster VI. ligy Juh. Foto: TJ Kost. Kračany

Na zápasoch aj Balázs Borbély či László Bénes 

Po štrnástich odohraných kolách prezimovali najvyššie Kostolné Kračany, ktoré sú na prahu historického úspechu dediny s 1300 obyvateľmi. Kračany účinkovali najvyššie - pred vyše dvadsiatimi rokmi - v I. B triede, čo bola najnižšia krajská súťaž. Túto jar majú šancu postúpiť do piatej ligy Juhovýchod a v nej by bol pre bielo-červených každý zápas sviatkom. Na tie domáce občas zavíta aj ich najznámejší futbalový rodák Balázs Borbély, bývalý reprezentantačný obranca a hráč Dunajskej Stredy či Artmedie Petržalka, ktorú viedol v rokoch najväčšieho rozkvetu s kapitánskou páskou. Jeho otec vraj nevynechá ani jeden zápas svojich Kračian. V lete však na futbale v obci rozvíril hladinu exbundesligový László Bénes, ktorého 21-ročný brat Kristián chytá za TJ Kostolné Kračany. Škoda len, že bývalý hráč bundesligovej Borussie Mönchengladbach a teraz Hamburgu SV (2. Bundesliga) neprijal 14. augusta z poverčivosti ponuku obstarať slávnostný výkop. Možno by polovičný majster neutrpel jedinú prehru za celú jeseň a s Janíkmi by jeho brat Kristián neinkasoval nešťastne v 90. minúte na konečných 1:2. Vlani skončili Kračančania v 17-člennej piatej lige na štvrtom mieste s 15 bodovou stratou na majstrovské Trstice. Teraz majú v tabuľke pravdy až štrnásť plusových bodov, strelili najviac gólov a najmenej dostali, ale hlavne, pred druhými Veľkými Úľanmi majú až osembodový náskok. K trénerskému kormidlu sa pred touto sezónou postavil Kristián Bogyai, bývalý gólový útočník v krajských súťažiach, ktorý sa na ihrisku veru nešetril. „S doterajším priebehom súťaže sme veľmi spokojní, i keď v niektorých zápasoch nám to nevyšlo úplne podľa predstáv. Podstatné je, že hráči išli s ohromným nasadením nielen v zápasoch, ale aj v tréningoch. Každopádne však, osembodový náskok som vôbec nečakal. Keď sme sa postupne prepracovali až na prvé miesto, nálada v kolektíve bola čoraz lepšia a každý sa chcel prepracovať do základnej zostavy. Napríklad, keď sme hrali na tréningu medzi sebou, doslova som videl boj o miesto v nedeľňajšej základnej zostave a z toho som mal dobrý pocit,“ hovorí spokojne kormidelník TJ Kostolné Kračany Kristián Bogyai (42). 

Tréner Kristián Bogyai sa teraz venuje iba šiestoligovým Kostolným Kračanom. Foto: DAC
Tréner Kristián Bogyai sa teraz venuje iba šiestoligovým Kostolným Kračanom. Foto: DAC

Bogyai: Po prehre s Janíkmi sa ťažko zaspávalo 

V lete hrali Kračany aj Slovenský pohár a v prvom kole sa držali dlho statočne. S piatoligovým Veľkým Mederom sa na domácej pôde už schyľovalo k penaltovej lotéri, lenže hostia dve minúty pred koncom predsa len brankársku oporu Kristiána Bénesa prekonali a po prehre 0:1 domáci vypadli. V šiestoligovej súťaži hneď nasledovalo druhé kolo a opäť dostali gól v samom závere. V spomínanom stretnutí Kostolné Kračany – Janíky (1:2) inkasovali domáci v poslednej minúte v neprehľadnej situácii po rohu a po šokujúcej prehre nemohlo byť veľmi do reči ani trénerovi, ktorý prebral mužstvo iba v lete. „Priznám sa, že po domácej prehre sa ťažko zaspávalo, ale nášmu smerovaniu som stále veril. Proti Janíkom sa hralo v obrovskej horúčave, nebol to ľahký zápas, no odklonilo sa od nás šťastie,“ spomína Bogyai na úvod sezóny. Vzápätí Kračany zvíťazili v dôležitom zápase 2:1 vo Veľkom Blahove a na jeseň už neprehrali ani raz. 

Odplata bola štvorgólová, hoci polčas bezgólový 

Parádnu osemzápasovú víťaznú šnúru prerušili iba dve remízy vonku, v Čenkovciach a Topoľníkoch, ale potom „Bogyaiovci“ - už v pozícii lídra - vrátili Janíkom v predohrávanom 13. kole spomínanú prehru aj s úrokami. Po bezgólovom prvom polčase roztrhali obranu domácich Janík štvorgólovou smršťou a vendeta skončila na ihrisku štvrtého výsledkom 0:4. Čo sa dialo v polčasovej prestávke v kabíne, zisťovali sme u kouča. „Presne si pamätám, že som hráčov vyprevádzal na druhý polčas s tým, že nejaký gól v Janíkoch určite dáme a že bude stačiť, keď vyhráme 1:0. ...ale my tu vyhráme 4:0, boli posledné slová,“ priblížil motivačnú reč. „Nesmierne si však vážim i to, že na naše zápasy začali chodiť aj diváci, ktorí už nejaký ten rok na futbale neboli. Snažíme sa hrať atraktívny futbal a pozitívom je i to, že sa presadzuje stále viac odchovancov klubu. Napriek remíze 2:2 sme odohrali obojstranne vynikajúci zápas v Topoľníkoch, po rokoch sme dokázali zvíťaziť 2:1 vo Veľkom Blahove,“ teší sa z jesenných rezultátov. 

Tréningová účasť v zime nebola ideálna 

Jasný líder súťaže začína jar v nedeľu 19. marca v Jelke a v zimnej príprave využíval aj vynikajúce umelé hracie plochy v MOL Akadémii DAC Dunajská Streda, kam to majú hráči z vlastného ihriska len tri kilometre. Dokonca, časť MOL Akadémie leží v katasrtálnom území Kostolných Kračian a dedinský klub ťaží z dobrej spolupráce oboch strán. Ako chystá kouč mužstvo, aby na jar neprešustrovalo osembodový náskok a víťazný pohár nakoniec dvíhali doma pri Dunaji. „Musím povedať, že ukážková tréningová účasť z jesene sa s tou zimnou nedá porovnať. Mali sme veľa zranených hráčov, ale boli tam aj iné dôvody absencií. Verím však, že v jarnej časti súťaže sa vrátime i v tomto smere k jesennému štandardu.“ V príprave prehrali Kračany napríklad s Veľkým Mederom 6:2, s Gabčíkovom 3:0, s Kolárovom vyhrali 3:0, potom prišli prehry s Vrakúňom a Holicami, so Zohorom zvíťazili 8:1. „Tieto zápasy mi ukázali, že keď nám chýbajú niektorí dôležití hráči, nie je to ono. Aj preto verím, že v majstrovských stretnutiach budeme v kompletnom zložení a úplne inom nastavení.“ V generálke remizovali Kostolné Kračany vo Veľkom Blahove 2:2, skórovali Habán a Németh. 

V generálke na jarnú časť remizovali Kostolné Kračany (v červenom) vo Veľkom Blahove 2:2. Foto: TJ Kost. Kračany
V generálke na jarnú časť remizovali Kostolné Kračany (v červenom) vo Veľkom Blahove 2:2. Foto: TJ Kost. Kračany

Chcú vyhrať každý nasledujúci zápas 

S akým cieľom pôjde suverén šiestej ligy do jarnej časti? „S úmyslom vyhrať každý nasledujúci zápas. Budeme sa chcieť prezentovať dobrým futbalom, ale súperi sa už budú na nás chystať inak. Ako na prvé mužstvo tabuľky. Verím však, že sa dokážeme vysporiadať aj s týmto.“ Kračany majú v kádri aj futbalovo zaujímavejšie mená, napríklad technický stredný záložník Dominik Malý je bratom fortunaligového odchovanca DAC Dunajská Streda Matúša Malého, do základnej zostavy sa teraz tlačí nádejný Attila Pinte, syn bývalého reprezentanta rovnakého mena. Spomínaný brankár Kristián Bénes, brat reprezentanta Lászá Bénesa, prišiel v lete z terťoligového maďarského Mosonmagyaróváru, ale najlepšími jesennými strelcami sú deväťgólový Ľudovít Németh a osemgólový Ladislav Bögi. „Ja som sa na jeseň snažil zostavu rotovať čo najviac. Hráč, ktorý sa v týždni pozitívne ukazoval na tréningoch, dostal v nedeľu šancu v základnej zostave. Mladý hráč sa totiž neuchytí vysedávaním na lavičke.“ Tréner však nechcel zabudnúť na hlavné opory Patrika Trajcsika či Bénesa. „My sme ale boli silní hlavne, ako kolektív,“ zdôraznil. Z kádra odišiel iba Tamás Hervay do Michala na Ostrove, no a po zranení sa vrátil Zsolt Puha. Kristián Bogyai si dokončil trénerskú UEFA A licenciu, osemročnú prácu pri mládeži v Akadémii DAC dočasne prerušil a teraz ho pohltila robota pri šiestoligových Kostolných Kračanoch, za ktoré pred šiestimi rokmi hral.

Hráči Kostolných Kračian (v červenom) pôjdu túto nedeľu na prvé jarné kolo do Jelky ako favorit. Foto: TJ Kost. Kračany
Hráči Kostolných Kračian (v červenom) pôjdu túto nedeľu na prvé jarné kolo do Jelky ako favorit. Foto: TJ Kost. Kračany


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: