Novinky z futbalu

Medzilaborce naštartovala "polčasová konferencia" od trénera

MŠK Spartak Medzilaborce.
MŠK Spartak Medzilaborce. (Autor: Štefan Antoňák)
20. apr 2022 o 06:43

Štvrtá liga a jej severná skupina má za sebou dve tretiny naplánovanej súťažnej porcie. Po jednoznačnom jesennom kraľovaní Starej Ľubovne vystriedal jesenného lídra na čele Gerlachov. Hornošarišania využili nevydarený jarný vstup jedenástky spod Ľubovnianského hrad a upevňujú si pozíciu na čele.

Do postupovej rošády je zainteresovaných viac klubov. V ústrety im vychádza pripravovaný reorganizačný plán zväzu s možnosťou postupu pre minimálne päť klubov. Okrem spomínanej vedúcej dvojice postupové nádeje budú živiť aj v Ľuboticiach, Sabinove, Veľkom Šariši, Záhradnom, ale aj v Kežmarku, či Bardejovskej Novej Vsi.

Výpočet postupových uchádzačov doplníme aj o MŠK Spartak Medzilaborce. V klube by radi k storočnému jubileu pridali postupový darček. V jari sa o to usilovne snažia a zbierajú bod ku bodíku. V 20. kole si zmerali sily v derby zápase humenského regiónu na ihrisku Slovana Belá nad Cirochou. Cestu Spartaku za trojbodovým ziskom komplikoval nielen snaživý a bojovný domáci tím, ale aj ťažký, dažďom rozbahnený terén. O zápase v Belej i príprave na Soľ sme sa porozprávali s najstarším hráčom futbalovej družiny trénera Víťazoslava Lukáčika Ladislavom Harakaľom.

Vo veku 47 rokov je Ladislav Harakaľ veľmi platným hráčom medzilaboreckého Spartaka. S futbalom začínal v rodnom Humennom pod vedením svojho otca Ladislava Harakaľa staršieho, známeho dlhoročného trénera mládeže v Chemlone Humenné. Pracovitý stredopoliar obliekal dresy Chemlonu Humenné, Svidníka a Hrabovčíka. Momentálne v úctyhodnej forme a kondícii pomáha v štvrtoligovom Spartaku Medzilaborce. Jeho futbalová dlhovekosť pramení z vysoko profesionálneho prístupu k futbalu. Stále sa vo forme udržiava aj individuálnym tréningom a starostlivým, až striktným dodržiavaním životosprávy. Okrem aktívnej hráčskej kariéry už dlhé roky pôsobí vo funkcii mládežníckeho trénera v 1. FK Svidník, kde sa s rodinou usadil. S Lacom sme rozobrali víťazstvo v Belej

Nebol to jednoduchý zápas, ako to vždy býva v derby dueloch. Domáci nás zaskočili gólom Pčolu. Futbalovo sa veľmi mnoho situácií nedalo riešiť, proti bol rozbahnený trávnik ihriska. Ešte do polčasu sme Štecovým gólom krok s domácimi zrovnali. V druhej časti nás nevykoľajila ani nepremenená jedenástka. Mali sme futbalovo navrch a prejavilo sa to na skóre. Gól Hrehovčíka nás dostal do vedenia a v závere sme víťazstvo zaklincovali gólom Feča. Po zápase nám uznanlivo pogratulovali k trom bodom aj domáci.“

Ladislav Harakaľ.
Ladislav Harakaľ. (Autor: Štefan Antoňák)

Veľkonočná nedeľa v Medzilaborciach patrila futbalu. Pod Kamjanu zavítalo nevypočítateľné mužstvo Soli. V Soli neťahajú pozitívnu sériu a v Medzilaborciach chceli hostia prerušiť nevydarený vstup do futbalovej jari. S akými plánmi do zápasu išiel domáci Spartak a s ním Ladislav Harakaľ?

„Plán je vždy rovnaký. Maximálne výsledkovo uspieť! Ale najprv má musí tréner nominovať do základnej jedenástky(smiech)... Ak sa tak stane bude potrebné natiahnuť nielen našu jarnú šnúru neporaziteľnosti, ale aj potvrdiť privezené tri body z Belej. Ak chceme pomýšľať na postup, musíme doma bodovať naplno. Nesmieme sa pozerať na to, že súper nemá najvydarenejšiu časť sezóny. Každý zápas píše svoju históriu.“

Veľmi chladné počasie a bezkrvný výkon charakterizovali atmosféru úvodnej časti zápasu. Prvý polčas futbalovo v studenom počasí nepobavil, ani nenadchol. Divákovi bolo ponúknuté množstvo nepresností a utrápenej prepracovanosti. Mierna prevaha bola na strane domácich. Vyložených streleckých príležitosti doslova nebolo. Brankára Petra v úvode dvakrát zamestnal Gavula. Center domáceho hráča v 3.min. brankár Soli s problémami vyboxoval a aj v druhom prípade bol pri Gavulovom prieniku šikovnejší. S Harakaľovým centrom si Petro o dve minúty neskôr poradil bez problémov. Hostia sa prejavili smerom k domácej bránke až v 24. min. - Kertisov pokus z 25 metrov sa zastavil na ochrannej sieti za Vodilkovou bránkou. V 31. min. pri náznaku šance Krajníka dobre zasiahol nohou Petro. O minútu si Petro pochutnal na Tarčovom centri. Nebezpečný moment pred domácou branou spôsobil agilný Kertis v 34. min. - jeho prudká strela rozvlnila sieť domácej bránky z vonkajšej strany. Po góle volala Poľákova strela v 38.min. - loptu z kopačky domáceho hráča nasmerovali obrancovia Soli na rohový kop. V poslednej minúte po spolupráci Gavulu a Tarču ostalo skóre nezmenené.

Peter Poľák zvýšil na 2:0.
Peter Poľák zvýšil na 2:0. (Autor: Štefan Antoňák)

Po prestávkovej slovnej veľkonočnej oblievačke vybehlo z domácej šatne živšie a herne nabudené mužstvo. Hneď v úvode šikovného Tarču obrana hostí včas zastavila a po rohovom kope Krajník hlavou nemieril presne. V 50. min. po dobrom centri Gavulu obrana Soli v poslednej chvíli zobrala loptu spred Poľákovej hlavy. O minútu si Petro poradil s trestným kopom Harakaľa. V 52. min. napálil vo vyloženej šanci Fečo prudko do rukavíc súperovho brankára. Najlepší hráč hostí Petro držal bodové nádeje Soli stále nad vodou. Nedočkaví domáci mali prvýkrát dôvod zajasať o desať minút. Pri dlhom nakope sa najlepšie zorientoval Tarča. Využil zaváhanie v strede obrany Soli a zoči-voči Petrovi nezaváhal. Chladnokrvne po zemi otvoril gólový účet zápasu. Gól zdvihol domácim sebavedomie a futbal začal divákov baviť. Domáci strelec úvodného gólu o dve minúte bol prikrátky na Gavulov center. Ani Pavlíkova hlavička nenašla svoj cieľ. V 67. min. v dobrej pozície pálil Hrehovčík iba do bočnej siete. O dve minúty domácu peknú akciu zakončil Poľák prudkou strelou do ľavej žrde Petrovej brány. Aj Porvazník namieril iba do Petrovho naručia. Po dlhom čase odpovedali hostia protiútokom, pri ktorom sa zaskvel nestarnúci Harakaľ. Výborným sklzom v poslednej chvíli zastavil rýchleho Kertisa. V 78. min. sa odohrala najfutbalovejšia akcia zápasu. Po peknej kombinácii domácich Hrehovčík pätičkou vysunul Poľáka, ktorý oklamal padajúceho Petra a z neuveriteľného uhla rozvlnil po druhýkrát sieť. Domáci po druhej gólovej poistke hru kontrolovali. Demčákov zámer o zrevidovanie gólového rozdielu v 85. min. nevyšiel. Jeho prízemná strela tesne minula pravú žrď domácej bránky. Nakoniec snaha hostí skórovať bola korunovaná. Jediné domáce obranné zdriemnutie využil v 89. min. Ihnát. Prebil sa domácou obranou a prvá strela do priestoru brány Vodilku znamenala čestný úspech snaživých, ale malo nebezpečných hostí. Na dramatizáciu a obrat v stretnutí už nebol čas. V nastavenom čase Gavula vo vyloženej šancí nepochodil. Domácich to už nemrzelo a mohli sa tešiť z troch bodov.

Hráči Soli nepoznajú radosť z víťazstva osem zápasov.
Hráči Soli nepoznajú radosť z víťazstva osem zápasov. (Autor: Štefan Antoňák)

Z vydretých bodov sa tešil v šatni aj zjavne unavený a spokojný Ladislav Harakaľ. Čerstvo osprchovaný s uvoľneným výrazom v tvári sa vyjadril ku skončenému zápasu: „Nebol to jednoduchý zápas. Nepatril k tým vydareným v sezóne. Vieme a dokážeme hrať lepšie. Veľmi ťažko sme sa dostávali do tempa. Nešli nám nohy a ani lopta nás veľmi neposlúchala. Prvý polčas sme herne prehajdákali. Súperovi sme toho veľa nedovolili, no ani sme mu život výrazne neskomplikovali. Vlastne až po polčasovej konferencii trénera (smiech) sme naštartovali motory na potrebnú zápasovú teplotu a dostali súpera pod tlak. Zákonite z toho pramenili aj góly Tarču a Poľáka. Zápas sme už v pohode dotiahli do zdarného konca. Gól sme inkasovali v úplnom závere, kedy sme sa už videli v šatní. Jednoduchá strata koncentrácie pomohla súperovi k čestnému úspechu. Bola to iba jediná súperova strela do priestoru brány. Zabudli sme, že zápas končí až záverečným hvizdom rozhodcu. Víťazstvo a tri body sme si vybojovali a zaslúžili. O tom niet pochýb!“

MŠK Spartak Medzilaborce – FK Soľ 2:1 (0:0)

Góly: 62. Tarča, 78. Poľák – 90. Ihnát.

Rozhodca: Kostráb - 150 divákov.

MŠK Spartak Medzilaborce: Vodilka – Mikita, Pavlík, Pankovčin, Harakaľ, Fečo (65. Hrehovčík), Porvazník, Poľak, Krajník (83. Štec), Gavula, Tarča (73. Zavacký).

FK Soľ: Petro – Kertis, Matúš Sakala, Zubko, Miroslav Sakala (25. Halas), S. Dvorjak, J. Dvorjak (56. Demčák), Hajník, Keresteš (75. Hreha), Šimurda (75. Duda), Ihnát.

Vladimír Cepko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: