Zuzulová v Lienzi vypadla, vyhrala Schildová

Veronika Zuzulová nezvládla slalom Lienzi.
Veronika Zuzulová nezvládla slalom Lienzi. (Autor: TASR)
SITA|29. dec 2009 o 11:12

Veronike Zuzulovej nevyšiel po mesiaci a pol návrat do kolotoča Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

LIENZ. Rakúšanka Marlies Schildová suverénnym spôsobom vyhrala slalom alpského Svetového pohára na domácom svahu v Lienzi s výrazným náskokom 1,83 s pred Francúzkou Sandrine Aubertovou.

Tretia skončila ďalšia rakúska zjazdárka Kathrin Zettelová (2,19). Slovenka Veronika Zuzulová nedokončila 1. kolo, keď tesne pred cieľom spadla. Na prvom medzičase slovenská zjazdárka strácala na vedúcu Schildovú iba 24 stotín a aj na druhej méte napriek strate tesne pod sekundou mala priebežne druhý najrýchlejší čas...

Zuzulová išla od začiatku náročného a dlhého slalomu ako z partesu. Trať síce nemala extrémne prelomy, ale iba presne v jej polovici bolo pár bránok v plochšom úseku s jedinou klasickou vertikálou, čo je unikát.

Svah totiž vo svojom strmom profile pretekárkam neustále ponúkal riskantné oblúky v zatvorenom kurze a Slovenka si s nimi vedela poradiť. Rýchlejšia bola od nej iba totálna suverénka Schildová, ktorá mala navyše výhodné štartové číslo 3. Zuzulová s 29-kou už mala horšie podmienky, ale nesťažovala sa.

"Nemôžem sa vyhovárať, trať pripravili výborne. Iste, nemala som optimálne podmienky, ale išlo sa mi dobre. Pozitívom je, že jazdím v popredí, evidentne mám na to, ale.... už len prísť konečne do cieľa!" konštatovala pre TASR.

Zuzulová nestráca optimizmus

Vypadla štyri bránky pred cieľom, ale chyba prišla v šiestej, keď po ráznom nasadení oblúka ju to hodilo príliš priamo do nasledujúcej a v snahe zmestiť sa do ďalšej padla: "Fakt by som už chcela do toho cieľa prísť. Teraz som už nebola ďaleko. Potrebujem pretekať, sama cítim, že tam patrím a je to len otázka času, kedy to príde."

Schildová predviedla v utorok Lienzi famózny výkon, keď bola jasne najrýchlejšia v oboch kolách a slávila prvý triumf po vážnom zranení, po ktorom vynechala celú predolympijskú sezónu. Celkovo je to pre bývalú prvú dámu svetového slalomu víťazstvo s poradovým číslom 21. "Je to neopísateľný pocit, proste som šťastná-prešťastná. Je čas, po pätnástich mesiacoch takto verejne sa poďakovať tým, ktorí ma držali nad vodou - najmä trénerom, mojej rodine, Benimu a jeho rodine," vyznala sa Schildová do kamier ORF. Beni je jej druh Benjamin Raich, viacnásobný zjazdársky šampión na všetkých scénach: "Toto je určite moje najkrajšie víťazstvo. Lebo prišlo pod dlhých mesiacoch frustrácie."

Vedenie v celkovom poradí SP si udržala Američanka Lindsey Vonnová, ktorá si v pondelňajšom obrovskom slalome bolestivo narazila zápästie a na utorňajšiu súťaž nastúpila so sebazaprením. Vedenie v priebežnej klasifikácii slalomu si udržala Nemka Maria Rieschová.

zuzulova_tasr2.jpg

Po odjazdení elitnej tridsiatky pretekárok je suverénne na čele Rakúšanka Marlies Schildová s náskokom 1,02 s pred krajankou Kathrin Zettelovou a 1,04 pred Fínkou Tanjou Poutiainenovou. V štartovej listine 1. kola figuruje 82 pretekárok. Druhé kolo s tridsiatkou najlepších je na programe od 13.15 h.

Výsledky:

Slalom žien - 1. kolo /priebežne po odjazdení 30 pretekárok/: 1. Marlies Schildová (Rak.) 59,00 s, 2. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,02 s, 3. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,04, 4. Sandrine Aubertová (Fr.) +1,29, 5. Nicole Giusová (Tal.) +1,47, 6. Tina Mazeová (Slovin.) +1,54, ... Veronika Zuzulová (SR) nedokončila 1. kolo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová v Lienzi vypadla, vyhrala Schildová