Zomrel jeden z najúspešnejších trénerov NHL Pat Burns

TASR|20. nov 2010 o 09:11

Hokejový tréner Pat Burns, ktorý priviedol New Jersey Devils k zisku Stanleyho pohára, podľahol po dlhom boji rakovine.

TORONTO. Hokejový tréner Pat Burns, ktorý priviedol New Jersey Devils k zisku Stanleyho pohára, podľahol po dlhom boji rakovine. Päťdesiatosemročnému Burnsovi sa ako jedinému v histórii zámorskej NHL podarilo získať cenu Adams Trophy pre najlepšieho kormidelníka sezóny s troma rozdielnymi tímami (Montreal 1989, Toronto 1993 a Boston 1998).

Bývalý policajt sa postupne prepracoval na jedného z najúspešnejších trénerov NHL. Svoj úspech podčiarkol v roku 2003, keď s New Jersey Devils získal Stanleyho pohár. Po ukončení trénerskej kariéry pracoval v tíme Devils ako konzultant, neskôr poskytoval odborné hokejové komentáre vo francúzskom jazyku vysielacej rozhlasovej stanici CKAC.

Rodákovi z Montrealu diagnostikovali rakovinu hrubého čreva a pečene v roku 2004. Po niekoľkomesačnej liečbe sa zdalo, že nad chorobou víťazí, no v januári 2009 lekári zistili, že rakovina sa rozšírila na jeho pľúca. Po oznámení tejto smutnej správy nechcel ďalej pokračovať v liečbe, no neskôr sa rozhodol, že podstúpi chemoterapiu, aby si čo najviac predĺžil život. Na verejnosti sa poslednýkrát objavil v októbri, keď v quebeckom Stansteade položil základný kameň arény, ktorá bude niesť jeho meno. Niektoré zámorské médiá informovali o jeho smrti už pred pár týždňami, na čo Burns reagoval so slovami: "Ešte som nezomrel. Stále žijem." Žiaľ, v piatok 19. novembra už tieto slová neplatili.

"Hokejoví fanúšikovia si ho zapamätajú nielen pre jeho trénerské úspechy, ale aj pre jeho humor, čestnosť, ľudskosť a odvahu," vyhlásil komisár NHL Gary Bettmen. "Smútime nad stratou vynikajúceho spolupracovníka. Vedenie NHL vyslovuje úprimnú sústrasť Patovej rodine a priateľom." dodal. Po Burnsovi zostala manželka so synom a dcérou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zomrel jeden z najúspešnejších trénerov NHL Pat Burns