Zvíťaziť alebo zomrieť? Vlhová je už v inej pozícii, tvrdí psychológ

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|1. feb 2022 o 06:00

Vlhová nepotrebuje nikomu nič dokazovať.

Petra Vlhová je na olympijské hry v Pekingu pripravená výborne fyzicky aj technicky. O jej úspechu či neúspechu bude rozhodovať najmä mentálna stránka.

„To, čo najviac potrebuje, je mať odstup od médií a od toho všeobecného očakávania,“ priznáva uznávaný športový psychológ PETER BIELIK.

Petra Vlhová ide na olympiádu do Pekingu s jasným cieľom získať medailu. Očakávajú to od nej všetci slovenskí fanúšikovia. Ako sa vysporiadať s veľkým tlakom?

Petra je dostatočne skúsená pretekárka a vie, ako sa s týmto tlakom vysporiadať. Dokázala to počas minulej sezóny, keď získala veľký glóbus. Bola v podobnej situácia a zvládla to. Aj táto skúsenosť jej výrazným spôsobom pomôže smerom k olympijským hrám.

Čo sa dočítate v článku

  • Ako je dôležité, že už Vlhová zvládla preteky, v ktorých išlo o všetko?
  • Ako sa v hlave treba nastaviť pred životnými pretekmi?
  • Je výhoda, že Vlhová začína na olympiáde v obrovskom slalome?
  • Čo robiť v prípade úspešného štartu a čo, ak sa jej preteky nevydaria?
  • Čo potrebuje urobiť športovec, aby sa zbavil strachu?
  • Aká mentálna zásada musí platiť na olympijských hrách?

Vlhová i ľudia v jej tímu často opakujú, že je dôležité, aby to brali ako každé ďalšie preteky. Je to vôbec na olympiáde možné?

Za určitých okolností je to možné, ale vždy je to taká mental game (mentálna hra). Športovec si uvedomuje, že je to olympiáda a mediálny ruch okolo neho nie je taký klasický ako býva počas Svetového pohára.

Na druhej strane športovec zvýšený záujem a očakávania môže eliminovať tým, že sa snaží postaviť štart do roviny, že je ako každý iný. Logicky je to pravda. Ak odizolujete emócie a sociálny kontext, v princípe sú to preteky ako každé iné.

Pred štyrmi rokmi na OH v Pjongčangu Vlhová zlyhala, keď skončila trinásta v obrovskom slalome i slalome. Ako jej môže pomôcť táto skúsenosť?

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Zvíťaziť alebo zomrieť? Vlhová je už v inej pozícii, tvrdí psychológ