Kilde robí pokroky: Dúfam, že pri návrate Hirschera a Braathena zohrám aj ja nejakú rolu

Aleksander Aamodt Kilde.
Fotogaléria (18)
Aleksander Aamodt Kilde. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|2. jún 2024 o 22:30

Po operácii sa učil znova chodiť.

BRATISLAVA. Od hrozivého pádu nórskeho lyžiara Aleksandra Aamodta Kildeho uplynuli viac ako štyri mesiace. 

Tridsaťjedenročný Nór spadol vo veľkej rýchlosti počas januárového zjazdu vo Wengene. Okrem vykĺbeného ramena utrpel aj reznú ranu a poškodenie nervov v dolnej časti nohy. 

Ako vyzerá jeho zdravotný stav teraz? 

Následky športu

„Bola to skutočná výzva, fyzicky aj psychicky. Čaká ma ešte dlhá cesta, ale robím pokroky. Zostáva mi ešte niekoľko mesiacov.

Neznamená to však, že budem vyhrávať preteky, ale budem konkurencieschopný. To je najdôležitejšie,“ uviedol v rozhovore pre Eurosport. 

Najväčšie problémy pri rehabilitácii mu robilo rameno. 

VIDEO: Nehoda Kildeho počas zjazdu vo Wengene

„Trvalo to dlhšie, ako som si myslel. Je pre mňa ťažké s ním správne pohybovať a vykonávať bežné rutiny. Musím si dať trochu viac času. Prvýkrát som pocítil následky tohto športu a pád s takou silou. Bolo to pre mňa psychicky veľmi ťažké.“

Opäť chce dosiahnuť úspech

Kilde nevie, kedy by sa mohol vrátiť na súťažné zjazdovky. Chce postupovať krok za krokom. 

„Neviem, či budem môcť ďalšiu sezónu jazdiť normálne preteky. Je tu veľa neistoty, ale cítim sa oveľa pripravenejší. Vidím svetlo na konci tunela. Je však ťažké určiť presný dátum. 

Robím však všetko pre to, aby to bolo čo najskôr. Môj cieľ je jasný. Chcem ukázať, že ešte nie je koniec. Chcem aj naďalej dosahovať veci a mať úspech.“

Po jeho boku stála partnerka Mikaela Shiffrinová, ktorá ho neustále podporovala. Po sezóne ju Nór požiadal o ruku. 

„Keď požiadate o ruku najdôležitejšiu osobu vo vašom živote, je to celkom jednoduché. Mikaela je neuveriteľná. V ťažkých časoch je cítiť jej starostlivosť a všetko pozitívne, čo mi do života priniesla. Znamená pre mňa všetko,“ priznal Kilde. 

Zlepšenie bezpečnosti 

Niektorí odborníci videli príčinu jeho zranenia v nahustenom programe kalendára Svetového pohára. Mnohým lyžiarom sa nepáčil krok organizátorov, ktorí naplánovali vo Wengene dve rýchlostné súťaže na dlhú trať v priebehu 48 hodín.

Fotogaléria: Aleksander Aamodt Kilde mal ťažký pád vo Wengene

„Možno sme teraz dostali lekciu. Naozaj si nemyslím, že tu potrebujeme taký nabitý program. Tieto preteky sú naozaj fyzicky náročné," vyhlásil vtedy pre FIS Marco Odermatt.

Do programu vo Wengene organizátori pridali štvrtkový zjazd, ktorý nahradil preteky v Beaver Creek. Tie zrušili pre nepriaznivé počasie.

Budúcu sezónu je program miernejší.  

„Je podobný ako minulé roky. Niektoré preteky zrušili, aby sa nekonalo toľko súťaží za sebou. To je pozitívne pre športovcov a pre bezpečnosť. Pribudnú ďalšie zmeny, no oproti minulému roku je to zlepšenie,“ vyjadril sa Kilde. 

Pozornosť velikánov

V ďalšej zime ohlásila návrat na zjazdovky dvojica skvelých lyžiarov. Kildeho bývalý tímový kolega Lucas Braathen po sporoch s nórskym zväzom vynechal celú sezónu a vráti sa vo farbách Brazílie. 

Šokoval aj tridsaťpäťročný Marcel Hirscher, ktorý bude súťažiť za Holandsko, rodnú krajinu svojej matky.

Hirscher je dvojnásobný držiteľ zlata zo ZOH, päťnásobný majster sveta a držiteľ rekordných ôsmich veľkých glóbusov.

„Čaká nás veľmi zaujímavá sezóna. Niektorí sa vracajú po zraneniach a uvidíme comeback dvoch legiend, ktoré zmenili národnosť. Bolí ma to pri srdci, najmä v prípade Lucasa, pretože je to dobrý kamarát a skvelý lyžiar. 

Nórsky tím prišiel o víťazného jazdca a skvelého kolegu. Je to škoda, ale myslím, že je to dobré pre šport. Prináša so sebou veľkú pozornosť. Je zábavné ho opäť vidieť lyžovať. 

Platí to aj pre Hirschera. Intenzita, s akou pristupuje k pretekom je neskutočná. Prestal príliš skoro a myslím, že teraz si to uvedomuje. Dúfam, že aj ja v budúcej sezóne zohrám nejakú rolu,“ pousmial sa na záver. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kilde robí pokroky: Dúfam, že pri návrate Hirschera a Braathena zohrám aj ja nejakú rolu