Za najväčšiu športovú tragédiu v dejinách Anglicka môžu chyby polície, tvrdí súd

Pri tragédii na štadióne Hillsborough prišlo o život 96 fanúšikov Liverpoolu.
Pri tragédii na štadióne Hillsborough prišlo o život 96 fanúšikov Liverpoolu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|26. apr 2016 o 17:18

Najnovšie vyšetrovanie tragédie v Hillsborough, pri ktorej v roku 1989 zomrelo 96 fanúšikov Liverpoolu, potvrdilo chyby polície a usporiadateľskej služby. Diváci ku katastrofe neprispeli, konštatoval súd.

BRATISLAVA. Z futbalového trávnika sa razom stalo obrie pohrebisko, na ktorom ležia desiatky mŕtvych. Ešte po rokoch mrazí zo záberov zúfalých ľudí, ktorí sa snažia uniknúť z dusivého zveráka. A potom, keď sa im to podarí, skúšajú krikom a plačom oživiť svojich blízkych. Márne.

„Bol to bitúnok. Videl som telá ležiace na reklamných mantineloch a snažil som si nahovoriť, že sú iba v bezvedomí. Niekde vo vnútri som však vedel, že sú mŕtvi," vravel jeden z divákov, ktorý prežil. Medzi mŕtvymi bol aj desaťročný bratranec legendy Liverpool FC Stevena Gerrarda a on sám tvrdí, že nie je deň, aby si naňho nespomenul. „Slzy z Hillsborough nikdy neuschnú," hovorí emotívne.

„Každý rok usporadúva klub omšu za mŕtvych z toho osudového dňa a povinnosťou hráčov je prísť. Idem a rozprávam ľuďom o Hillsborough. Keď im celý ten príbeh poviem, stratia zo zdesenia slová."

Najnovšie vyšetrovanie tragédie v Hillsborough, pri ktorej v roku 1989 zomrelo 96 futbalových fanúšikov Liverpoolu, potvrdilo zásadné chyby polície a usporiadateľskej služby. Naopak, diváci svojím správaním ku katastrofe neprispeli, konštatoval súd.

Pomer 7:2

Porota posudzovala štrnásť otázok, vrátane tej, či veliteľ bezpečnostného zásahu bol spôsobilý. Napokon rozhodla

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Za najväčšiu športovú tragédiu v dejinách Anglicka môžu chyby polície, tvrdí súd