Poliakom pomohol vybojovať postup slovenský tréner a americký brankár

Hokejisti Poľska.
Hokejisti Poľska. (Autor: Twitter PZHL - PIHF)
Miloslav Šebela|2. máj 2022 o 16:10

Poľsko si zahrá v druhej najvyššej kategórii MS prvý raz od roku 2018.

TYCHY. Hokejisti Poľska si po prvý raz od roku 2018 zahrajú na majstrovstvách sveta druhej najvyššej kategórie 1-A. Stali sa víťazmi 1-B divízie MS v hokeji.

V rozhodujúcom zápase o postupovú priečku zvíťazili nad Japonskom 2:0. Víťazný gól strelil 27-ročný obranca Arkadiusz Kostek, ale hrdinom zápasu a kľúčovým mužom pri postupe bol brankár John Murray.

V poslednej tretine podržal tím viacerými zákrokmi, aby udržal pre Poľsko tesné skóre 1:0. Nakoniec v zápase neinkasoval a v priebehu šampionátu dosiahol 97,8-percentnú úspešnosť zákrokov.

"Medzi nami nie je jeden hrdina. Sme tím hrdinov," povedal Murray pre stránku Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Tridsaťštyriročného rodáka z Ameriky vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja.

Murray pôsobil v zámorí v nižších súťažiach, v NHL si nikdy nezahral. Od roku 2013 hrával v poľskej lige, oženil sa tu a v roku 2018 získal aj poľský pas.

Kaláber: Uspeli sme vďaka obetavej obrane

Reprezentantov Poľska vedie slovenský tréner Róbert Kaláber.

"Pred zápasom som mal mierne obavy. V prípravných zápasoch boli Japonci vždy veľmi silní. Tušil som, že s nimi budeme bojovať o postup," uviedol pre iihf.com Kaláber. Pri poľskom tíme pôsobí druhú sezónu a mužstvu sa pod jeho vedením darí.

V prvej tretine mali viac príležitostí vďaka aktívnemu korčuľovaniu a dvom presilovkám Japonci.

"Hrali sme obetavo v obrane. Kľúčom k úspechu bolo, že sme nepoľavili a hrali organizovane," doplnil Kaláber.

Prišiel z majstrovských osláv

Japonci viackrát hrozili. Najväčšiu šancu mal v 54. minúte Furuhaši. Naskočil na ľad z trestnej lavice a šiel sám na brankára, jeho strelu medzi betóny však Murray vykryl.

"Je ako stena. Jeho výkony sú 70, možno 80 percent našich výsledkov. Môžeme byť radi, že máme takého skvelého brankára," hovoril útočník Aron Chmielewski.

K mužstvu sa pripojil len krátko pred rozhodujúcim zápasom. Pred pár dňami totiž ešte hral v českej extralige o titul a spolu s Třincom ho nakoniec získal.

1-B divízia MS v hokeji 2022

Majstrovstvá sveta 1-B divízie sa v roku 2022 hrali v poľskom Tychy. Víťaz MS 1-B divízie, ktorá je v hierarchií šampionátov treťou najvyššou, postúpil do 1-A divízie, kde aktuálne účinkujú Slovinsko, Maďarsko, Litva, Južná Kórea a Rumunsko.

"Nemal som veľa času osláviť to so spoluhráčmi v Třinci, ale teraz viem, že sa to vyplatilo," hovoril.

Teraz Chmielewski oslavoval s národným tímom postup do 1-A kategórie majstrovstiev sveta. Poliaci ovládli turnaj, keď vyhrali všetky zápasy.

Róbert Kaláber mal platnú zmluvu len do konca tejto sezóny. "Chceme, aby pokračoval. Dosiahol všetko, čo sme si predsavzali," povedal prezident Poľského hokejového zväzu Mirosław Minkina.

1-B divízia MS v hokeji 2022 - výsledky:


Poľsko - Japonsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 26. Kostek, 59. Lyszczarczyk

Estónsko - Ukrajina 0:8 (0:1, 0:4, 0:3)

Góly: 13. Merezhko, 27. Symčuk, 29. Peresunko, 38. Lalka, 40. Peresunko, 45. Symčuk, 50. Mazur, 60. Fadjejev

Konečná tabuľka 1-B divízie MS v hokeji 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Poliakom pomohol vybojovať postup slovenský tréner a americký brankár