Jeden z najlepších zápasov histórie, hodnotil komentátor. Súboj musela rozlúsknuť rýchla smrť

Joe Cullen a Luke Humphries počas zápasu osemfinále MS v šípkach 2024.
Joe Cullen a Luke Humphries počas zápasu osemfinále MS v šípkach 2024. (Autor: X/PDC Darts)
Matej Hank|31. dec 2023 o 07:20

Luke Humphries a Joe Cullen odohrali posledný zápas kalendárneho roka 2023.

LONDÝN. Všetci krútili hlavami a neverili, čo vidia na vlastné oči. Svetová trojka Luke Humphries a turnajová štrnástka Joe Cullen zviedli mimoriadne zaujímavý zápas na MS v šípkach 2024.

Duel musela po sedemsetovej bitke rozhodnúť až rýchla smrť, v ktorej sa napokon tešil hráč s vyšším postavením v rebríčku.

Humphries sa tak o semifinále pobije s ďalším Britom, svetovou jedenástkou Daveom Chisnallom.

Vyhral šťastnejší

Podľa zápasových štatistík by ste len ťažko určili, kto bol favoritom zápasu. Obaja nahádzali zhodne po 12 180-tiek, dokopy mali hodov nad 100 bodov v pomere 84:87 pre Cullena.

Humphries sa tešil aj z vyhraných 19-tich legov, pričom Cullen ich mal 17. V úspešnosti zatvárania rozhodlo len jediné percento v prospech svetovej trojky.

Priemer troch šípok mali veľmi podobný. Kým Humphries mal 99,23, Cullen 98,66. Rozhodlo však, že 28-ročný hráč mal v treťom a šiestom sete priemer cez 112.

Zaujímavé však bolo sledovať desiaty leg piateho setu, o ktorom rozhodovali milimetre. Ako prvý sa na zatváranie dostal Humphries, ktorému chýbalo 89 bodov.

Prvú šípku poslal do 19-tky, druhá išla na triple 20 a ostávalo mu ukončiť zápas cez double 5, ktorý však netrafil.

Dráma sa však len začala. Cullenovi ostávalo 132 bodov a zahrávať mal cez dvakrát čistý stred a double 16. Prvé dve šípky poslal tam, kam chcel, no tretia skončila mimo terču. Hlavu si ponoril do dlaní a bol presvedčený, že s turnajom sa už lúči.

Humphries mal ísť na double 5, no už prvou šípkou trafil susedný double 12 a na rad sa dostal Cullen. Ani ten však svojich zvyšných 32 nepremenil, ostal na čísle 8.

Následne na to Humphries neuzavrel 10 ani na jednu šípku, všetky smerovali z vonkajšej strany double.

Rovnakú smolu ako svetová trojka mal aj Cullen, ktorý namiesto potrebného double 4 trafil susedný s číslom 18 a na ťahu bol opäť Humphries. Ani po týchto troch šípkach nemal istý postup do štvrťfinále.

Leg napokon vyhral Cullen, no v rýchlej smrti sa viac darilo mladšiemu šípkarovi, ktorý postúpil do boja o semifinále. Zápas zhodnotil komentátor Nova Sportu Pavel Korda ako jeden z najlepších v histórii MS. Dodal, že zápas mal všetko, okrem záveru legu na deväť hodov.

Rozprávka Williamsa nemá konca

Rozprávkový šampionát prežíva aj ďalší domáci šípkar Scott Williama. Po tom, ako zdolalo Dannyho Noppera z Holandska, Martina Schindlera z Nemecka si vystúpol aj na turnajovú desiatku Damona Hetu.

S austrálskym protivníkom sa ale vôbec nemaznal, zdolal ho 4:1. V zápase predviedol aj maximálny záver na 170 bodov, ktorý sa mu podaril v druhom sete. To bol však jediný, ktorý Williams v zápase prehral.

Šípkar sa vyjadril aj ku svojej kauze s nemiestnými poznámkami na Nemecko po výhre nad Schindlerom.

"To, čo som povedal v poslednom rozhovore na pódiu, bolo hlúpe, skutočne hlúpe. Úprimne sa ospravedlňujem každému, kto sa urazil," uviedol s tým, že mu odporúčali, aby sa stiahol zo sociálnych sietí.

V turnaji ho vo štvrťfinále, kam sa prebojoval prvýkrát vo svojej kariére, bude čakať najvyššie nasadený hráč toho kola Michael van Gerwen z Holandska.

"Veľmi sa naňho teším, je to úplne iná omáčka ako všetci ostatní v súťaži. Jednoducho tam pôjdem a budem hádzať šípky, a ak pôjdu do hry, tak tam pôjdu," povedal v pozápasovom rozhovore.

Mladík nemal zľutovania

Svoju vlastnú súťaž má aj 16-ročný Luke Littler, ktorý postúpil už do štvrťfinále. Prebojoval sa tam cez holandskú prekážku, majstra sveta z roku 2007 Raymonda van Barnevelda.

Išlo o generačný súboj, vekový rozdiel medzi nimi je 40 rokov. Zaujímavosťou je, že ked van Barneveld vyhral svoj titul, Littler ešte nebol na svete.

Luke Littler sa objíma s Raymondom van Barneveldom po zápase MS v šípkach 2024.
Luke Littler sa objíma s Raymondom van Barneveldom po zápase MS v šípkach 2024. (Autor: REUTERS)

Tento mladík však hral, akoby bol na scéne už niekoľko dekád. Jeho celozápasový priemer troch šípok bol 105,01 a Holanďana zdolal 4:1 na sety.

"Je to neuveriteľné! Môj priemer to ukázal, moje dvojité percento to ukázalo - neviem, čo mám povedať," povedal bezprostredne po zápase.

VIDEO: Highlighty večerného programu 13. hracieho dňa MS v šípkach 2024

Van Barneveld a Littler spolu prehodili aj zopár slov. "Povedal mi 'môžeš ísť až do konca, dúfam, že tam aj pôjdeš'. Povedal som 'ďakujem' - je to skutočný džentlmen a ja si Raymonda vážim," dodal mladík.

Zároveň dodal, že si verí, že môže celý turnaj vyhrať. "Sústreďme sa teraz len na Brendana Dolana," uzavrel rozhovor po zápase.

V ďalších zápasoch sa s turnajom musí rozlúčiť ikona šípkarskeho sveta Škót Gary Anderson a takisto aj Walesan Jonny Clayton.

Výsledky 13. hracieho dňa MS v šípkach 2024

Osemfinále:

Scott Williams (Ang.) - Damon Heta (Aus.-10) 4:1

Daryl Gurney (Sev. Ír.-27) - Dave Chisnall (Ang.-11) 2:4

Rob Cross (Ang-8) - Jonny Clayton (Wal.-9) 4:0

Brendan Dolan (Sev. Ír.-28) - Gary Anderson (Škó.-21) 4:3

Raymond van Barneveld (Hol.-29) - Luke Littler (Ang.) 1:4

Luke Humphries (Ang.-3) - Joe Cullen (Ang.-14) 4:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Jeden z najlepších zápasov histórie, hodnotil komentátor. Súboj musela rozlúsknuť rýchla smrť