Vyriešili problémy. Teraz slovenské lyžiarky bojujú o víťazstvá

Veronika Velez-Zuzulová bude v piatok vo Flachau obhajovať utorňajšie víťazstvo.
Veronika Velez-Zuzulová bude v piatok vo Flachau obhajovať utorňajšie víťazstvo. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. jan 2016 o 17:46

My ako Slovenky nemáme také podmienky ako iné krajiny, ale teraz nám to ide. Máme s Veronikou super vzťah, všetko spolu rozoberáme. Ak nám vyjde deň, zase to bude dobré, hovorí pred pretekmi vo Flachau Petra Vlhová.

FLACHAU. Populárne a úspešné zjazdárky dostanú slovenského športového fanúšika opäť do pozoru už v piatok. V rakúskom Flachau je (15.30/18.30) na programe druhý nočný slalom Svetového pohára, tentoraz ako náhrada za nemecký Ofterschwang.

Veronika Velez-Zuzulová ani Petra Vlhová nemajú dôvod taktizovať. Naopak - majú niekoľko veľkých dôvodov ísť s plnými ambíciami a s hraničným rizikom.

Obe už v tejto sezóne vyhrali - a tak odpadá časť psychického bremena. Kopec vo Flachau im vyhovuje a sú s ním stotožnené. A dôležité je, že vyriešili aj svoje problémy - Petra zdravotné a Veronika materiálové.

"Bol veľký problém nastaviť lyže tak, aby ju nič nerušilo a aby sa cítila komfortne. Síce už v Amerike na začiatku sezóny lyžovala rýchlo, ale stále mala pocit, že tam niečo nie je ok," prezradil otec Velez-Zuzulovej Timotej.

velez_res.jpg

Velez-Zuzulová mala dlho problém nastaviť lyže. FOTO - SITA/AP.

"Veronika tiež mala lyžiarky z minulého roka a teraz má iné, ktoré sa lepšie prispôsobili. Takisto sme sa museli pohrať aj s hranami, lebo niekedy brala oblúky veľmi od špičky a jej lyže hádzalo dopredu. To ju dostávalo do neistoty," pokračoval Zuzula.

Takto napríklad vypadla v druhej súťaži v Aspene, pričom tam neurobila žiadnu pozičnú chybu. Ale tie lyže boli agresívne a keď sa dostala viac na päty, tak ju katapultovali. Tam sa nedalo dobre odhadnúť riziko. V Santa Caterine sme to už všetko dokopy doladili."

V Santa Caterine poskočila Velez-Zuzulová z 13. miesta po prvom kole na tretiu pozíciu.

V podstate sa dá povedať, že Velez-Zuzulová nový pocit otestovala pred týždňom v 1. kole. Zistila, že by to šlo a druhou jazdou sa posunula o desať priečok na celkové tretie miesto.

O pár dní neskôr vo Flachau dosiahla suverénne najrýchlejšiu prvú jazdu. A v druhej ukázala svoje zručnosti a skúsenosti - strategickým výkonom si s prehľadom odkontrolovala víťazstvo.

Vo Flachau sa Velez-Zuzulová tešila z víťazstva.

"Samozrejme, že ani teraz nemáme recept na neustále vyhrávanie. Ale pre pretekára je dôležité, aby mal dobrý pocit. Aby bol s materiálom zohratý a vedel, že sa naň môže spoľahnúť aj v extrémnych situáciách," zdôrazňuje Timotej Zuzula.

Ani Petra Vlhová sa so svojimi problémami príliš nechváli. "Po Santa Caterine sme išli na tréning do slovinskej Kranjskej Gory. A tam som chytila črevnú virózu. Tri dni som ležala na izbe, nemohla som trénovať. Ale už som v poriadku," povedala.

Vera zas super de pre Slovensko akujeme vm, dfam e to budeme opakova astejie...V piatok sa znovu vidme #DuklaBanskaBystrica #Adidas #Orange #Minerfin #DKB

Posted by Petra Vlhova on 13. január 2016

Oslabeniu nepripisovala veľkú váhu ani v šiestom slalome sezóny. Po prvom kole priznala, že jej proste nevyšlo. A v druhom sa posunula na celkové šieste miesto.

Teší sa aj na piatok. "Páči sa mi večerná súťaž a vo Flachau mi vyhovuje aj svah. My ako Slovenky nemáme také podmienky ako iné krajiny, ale teraz nám to ide. Máme s Veronikou super vzťah, všetko spolu rozoberáme. Ak nám vyjde deň, zase to bude dobré."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vyriešili problémy. Teraz slovenské lyžiarky bojujú o víťazstvá