V Holandsku žiari Spišiak, ktorý nemá trému. Má iba osemnásť

Tomáš Suslov.
Tomáš Suslov. (Autor: Sipa USA/Reuters)
Pavol Spál|14. mar 2021 o 14:15

Zažiari Suslov aj v reprezentácii?

BRATISLAVA. Stále býva v holandskej rodine, ktorá sa oňho stará ako o vlastného syna.

Pred vstupom na trávnik sa vždy prežehná. Má silné a rýchle nohy. Tvrdia o ňom, že má neslovenskú povahu. Aj to je Tomáš Suslov.

"Slovensko má veľa šikovných hráčov a mnohí z nich odchádzajú na skusy do zahraničia. Ale často sa potom vracajú späť na Slovensko a sú ešte v horšom stave, ako keď odchádzali. Ja tomu veľmi dobre rozumiem," vravel nedávno Tomáš Suslov v rozhovore pre Sportnet. 

"V cudzine je obrovská záťaž na psychiku. Ak však chcete byť vrcholovým športovcom, musíte sa s tým vyrovnať," dodal Suslov.

Ako to zvláda on? Rodák zo Spišskej Novej Vsi predvádza v holandskej lige svoj talent i mentálnu silu.

Zlepšuje sa, a nielen to. Stal sa z neho kľúčový hráč, ktorý rozhoduje zápasy.

Suslov ťahá Groningen

"Som rád, že dostávam viac priestoru a pomáha mi to. Moja výkonnosť išla hore a aj každým zápasom sa zlepšujem," vravel Suslov v rozhovore pre stránku SFZ.

V posledných piatich zápasoch dal FC Groningen štyri góly. Pri všetkých mal zásadný podiel Suslov.

Raz skóroval, na zvyšné tri prihral.

"Veľmi ma to teší, lebo pomáham mužstvu. V klube sú veľmi radi, lebo som pri dôležitých momentoch, ktoré pomáhajú k bodom," dodal v nedeľu pre Sportnet.

Na ihrisku pritom zvyčajne býva najmladší a najnižší. Má stále iba osemnásť, meria 172 centimetrov.

V sobotňajšom zápase 26. kola Eredivisie remizoval šiesty Groningen s posledným Emmenom 1:1.

Suslov nahrával v 60. minúte na jediný gól svojho tímu, ktorým holandský útočník Alessio Da Cruz vyrovnával stav stretnutia.

Dostal najvyššiu známku

Portál SofaScore.com udelil obom hráčom najvyššiu známku spomedzi domácich.

"Má charakter, ktorý ho dostal na túto úroveň. Zaslúži si pochvalu. Niekedy ho musíme brzdiť, lebo chce ísť rýchlejšie, ako môže," vravel tréner Poldervaart pre RTV Noord.

V tejto sezóne má Suslov na konte dva góly a šesť asistencii. Podľa stránky eredivisie.nl vytvoril svojou kreativitou už 19 kľúčových prihrávok.

"Ako futbalový fanúšik sa teším trebárs aj na Suslova," napísal na Twitter slávny hráč Ajaxu Amsterdam Dušan Tadič.

V holandskej lige debutoval Suslov v sedemnástich. V tejto sezóne hneď v prvom kole skóroval, keď vystriedal slávneho Arjena Robbena.

Najmladší reprezentant

V reprezentácii do 21 rokov sa na jeseň ani poriadne neohrial a už skočil do áčka.

V novembri minulého roka sa stal Suslov v zápase Ligy národov najmladším debutantom v dejinách slovenskej reprezentácie.

Keď v 60. minúte zápasu proti Česku naskočil do hry, mal 18 rokov a 164 dní.

„Trému nemám vôbec, nikdy ju nemám. Verím vo svoje schopnosti,“ vravel pred zápasom tínedžer.

Zápas však Slovákom nevyšiel a prehrali 0:2. Suslov sa chcel presadiť individuálne, ale nešlo mu to podľa predstáv.

Chýbala mu ľahkosť i zladenie sa s novými spoluhráčmi.

Od nového roka hráva stabilne

V tom čase naskakoval do hry v Groningene iba sporadicky, vysedával na lavičke náhradníkov. Mal minimálnu minutáž.

Od nového roka sa jeho situácia v klube výrazne zmenila. Z dvanástich zápasov až desaťkrát nastúpil v základnej zostave.

A platilo to vždy aj v posledných ôsmich zápasoch.

V Groningene, ktorý je továrňou na talenty európskeho formátu, si od šikovného ľaváka veľa sľubujú. To isté platí aj o Slovensku.

(Autor: SofaScore)

Koncom marca odštartuje národný tím na Cypre kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta 2022. Suslov by v nominácii nemal chýbať.

"Je to mladý hráč s veľkým potenciálom do budúcnosti. Je talentovaný a má všetky predpoklady, aby sa presadil v európskom futbale. Som rád, že dostáva čoraz viac príležitostí," tvrdil v rozhovore pre Sportnet tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič.

Na poste ako Hamšík

Suslov momentálne nastupuje v klube na pozícii podhrotového hráča, kde v reprezentácii hrávajú Marek Hamšík či Ondrej Duda.

Tarkovič by preto mladíka radšej videl na krídle, kde má národný tím momentálne nedostatok hráčov.

Na ihrisku mám voľnosť a viac sa pohybujem na pravej strane. Mám tam svoj priestor, môžem tam robiť akcie jeden na jedného, či posielať kolmé prihrávky. V aktuálnom rozostavení sa cítim naozaj dobre


Tomáš Suslov

"Groningen patrí medzi lepšie kluby v Holandsku. Pre reprezentáciu nie je ideálne, že v klube nastupuje na pozícii ofenzívneho stredopoliara, kde máme pretlak hráčov. Pre jeho vývoj je však podstatné, že hráva pravidelne. Musí na sebe tvrdo pracovať a nepoľaviť," naznačil Tarkovič.

Pre mladíkov je typická kolísavosť výkonov a platí to aj pre Suslova. V holandskej lige ukázal famózne momenty, ale mal aj slabšie zápasy.

"Na ihrisku mám voľnosť a viac sa pohybujem na pravej strane. Mám tam svoj priestor, môžem tam robiť akcie jeden na jedného, či posielať kolmé prihrávky. V aktuálnom rozostavení sa cítim naozaj dobre," dodal Suslov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»V Holandsku žiari Spišiak, ktorý nemá trému. Má iba osemnásť