Všetko začal Pelé. Amerika buduje silnú ligu, láka hviezdy z Európy

Thierry Henry bol jednou z najväčších hviezd MLS. Hoci ukončil kariéru, do Spojených štátov prišli ďalšie hviezdy.
Thierry Henry bol jednou z najväčších hviezd MLS. Hoci ukončil kariéru, do Spojených štátov prišli ďalšie hviezdy. (Autor: TASR/AP)
Marek Kantorík|10. feb 2015 o 21:45

V kariérach získali všetko, po čom túžili. Teraz chcú skúsenosťami pomôcť rastu profesionálneho futbalu v USA.

BRATISLAVA. Futbal bol v Spojených štátoch amerických dlhé roky na vedľajšej koľaji. Miestni obyvatelia dokonca používajú na jeho označenie slovo „soccer“.

Výrazná zmena nastala v posledných rokoch, keď do Severnej Ameriky odišli hrať niekoľkí známi futbalisti z Európy.

„Keď som cestoval po svete, zistil som, že neexistuje jediný futbalový fanúšik, ktorý by nevedel, že Thierry Henry je hráčom americkej MLS,“ povedal denníku New York Times komisár súťaže Don Garber o jednom z najlepších francúzskych futbalistov.

Všetko začal Pelé

Američania prejavili väčší záujem o futbal najmä po víťazstve Anglicka na MS v roku 1966. Hneď o rok vznikla prvá profesionálna liga NASL, ktorá na svoju propagáciu využila dvoch veľkých hráčov tých čias – Eusébia a Vavu.

Diváci ich pôsobenie registrovali, priemerná návštevnosť na zápasoch však stagnovala. Preto sa funkcionári tímu New York Cosmos rozhodli v roku 1975 zlanáriť legendárneho Pelého.

soccer_wcup_on_this_day131522158482_r7348.jpg

Cestu futbalu k úspechu v USA odštartoval legendárny Pelé. Na archívnej snímke z 21. júna 1970 ho brazílski futbalisti nesú na rukách po zisku majstrovského titulu. FOTO - TASR/AP.

„V USA sme mali superhviezdy, ale nikoho Pelého mena.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Všetko začal Pelé. Amerika buduje silnú ligu, láka hviezdy z Európy