Vojna je prehra. Pápež František vyzýva na olympijské prímerie a modlí sa za mier

Pápež František.
Pápež František. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. júl 2024 o 14:15

Odvolával sa pritom na starogrécku tradíciu počas konania takýchto podujatí.

VATIKÁN. Pápež František vyjadril nádej, že olympijské a paralympijské hry v Paríži poskytnú krajinám vo vojne príležitosť rešpektovať starogrécku tradíciu a uzavrieť prímerie počas trvania týchto podujatí.

"Podľa starodávnej tradície, nech je olympiáda príležitosťou na nastolenie prímeria vo vojnách a prejavu úprimnej vôle po mieri,“ povedal František počas modlitby Anjel Pána na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Pápež zdôraznil, že šport má aj "veľkú spoločenskú silu, ktorá je schopná pokojne spájať ľudí z rôznych kultúr".

Otvárací ceremoniál 33. olympijských hier sa uskutoční v Paríži v piatok 26. júla za účasti viac ako dvoch stoviek delegácií športovcov, ktorí sa budú pohybovať na viac ako 80 lodiach na rieke Seina.

"Dúfam, že toto podujatie môže byť znakom inkluzívneho sveta, ktorý chceme vybudovať, a že športovci so svojím športovým svedectvom môžu byť poslami mieru a hodnotnými vzormi pre mladých,“ dodal František.

Pontifik ako vždy vyzval veriacich, aby sa modlili za mier, pričom pripomenul pretrvávajúce konflikty po celom svete.

"Nezabúdajme na umučenú Ukrajinu, Palestínu, Izrael, Mjanmarsko a mnohé ďalšie krajiny vo vojne. Nezabúdajme, vojna je prehra,“ zakončil pápež František.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Vojna je prehra. Pápež František vyzýva na olympijské prímerie a modlí sa za mier