10.07.2021 12:40
14. Etapa
Carcassonne > Quillan
184km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Bauke Mollema
Trek-Segafredo

Mollema vyhral po parádnom sóle, Quintana prišiel o bodkovaný dres

Bauke Mollema vyhráva 14. etapu na Tour de France 2021.
Bauke Mollema vyhráva 14. etapu na Tour de France 2021. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|10. júl 2021 o 16:56 (aktualizované 10. júl 2021 o 18:16)

Bauke Mollema je víťaz 14. etapy Tour de France.

Tour de France 2021

14. etapa: (Carcassonne - Quillan, 184 km): 

QUILLAN. Holandský cyklista Bauke Mollema sa stal víťazom 14. etapy 108. ročníka pretekov Tour de France

Jazdec tímu Trek-Segafredo zaútočil zhruba 40 km pred cieľom a 183,7 km dlhú trať z Carcassonne do Quillanu zvládol najrýchlejšie za 4:16:16 h.

Druhý finišoval Rakúšan Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) a tretí skončil Kolumbijčan Sergio Higuita (EF Education-Nippo).

Mení sa aj držiteľ bodkovaného dresu, Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) ho stratil na úkor bronzového medailistu z MS 2018 Michaela Woodsa z Kanady.

Jazdec tímu Israel Start-Up Nation má náskok štyroch bodov. Žltý dres pre celkového lídra si bez problémov udržal Slovinec Tadej Pogačar. 

Únik sa sformoval až po druhom kopci

V sobotu bola na programe etapa s piatimi kategorizovanými stúpaniami.

Pred prvým stúpaním na Col du Bac (3,1 km, 5,3%) sa dostala na čelo päťčlenná skupinka, ale jej náskok nestúpol nad jednu minútu a po 20 km ju balík dostihol.

Pred druhým kopcom Col de Montségur (4,3 km, 8,1%) sa už utvoril štrnásťčlenný únik, do ktorého si nastúpili napríklad Wout Poels, Michael Woods, Patrick Konrad, Bauke Mollema, Sergio Higuita či španielsky majster Omar Fraile. 

Dostal sa tam aj Guillaume Martin z Cofidisu, ktorý pred etapu figuroval na 9. mieste v celkovom poradí a mohol si výrazne vylepšiť svoju pozíciu. Pogačara však príliš ohroziť nemohol, keďže naňho strácal vyše deväť minút.

Kanaďan spadol, Holanďan útočil 

Silná skupina nasadila vysoké tempo a rýchlo si vypracovala trojminútový náskok. Na ďalšom stúpaní Col de la Croix des Morts (6,8 km, 5,8%) si prišiel pre body Woods, ktorý živil nádej na bodkovaný dres. Na ďalšom kopci Côte de Galinagues (2,2 km, 8,8%) získal ďalší bod a dostal sa na čelo vrchárskej súťaže.

V následnom zjazde však spadol a poranil si ľavú ruku. Woods rýchlo naskočil späť na bicykel, ale stálo ho dosť síl než sa vrátil do skupiny.

Priebežné poradia na Tour de France 2021

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

V tom čase zaútočil Mollema a dokázal sa odtrhnúť od súperov. Čoskoro mal k dobru minútu a štvrť a tento náskok si priniesol na úpätie záverečného stúpania na Col de Saint-Louis (4,6 km, 6,8%).

Jeho konkurenti sa ho snažili stíhať, no tridsaťštyriročný Holanďan mal "dobré nohy" a keď si na vrchol kopca priniesol minútový náskok, bolo zrejmé, že získa etapový vavrín. Čakalo ho totiž už len 17 km, prevažne v zjazde.

Martin poskočil na druhé miesto

Mollema chybu nespravil a prišiel si po 17. víťazstvo v kariére a druhé na Tour.

Riskantná taktika sa vyplatila aj Martinovi, ktorý finišoval na 11. mieste s vyše päťminútovým náskokom na skupinu favoritov na celkové poradie, a tak sa posunul už na druhé miesto. Na žltého Pogačara stráca 4:04 minúty.

"Je to úžasné, som nesmierne šťastný. Cítil som sa dobre, tak som si povedal, že to skúsim ďaleko pred cieľom. Veril som si, že dokážem ísť dlho sám. Keď som sa dostal na vrchol posledného stúpanie s minútovým náskokom, tak som vedel, že to môže vyjsť," uviedol Mollema.

Druhý týždeň pretekov ukončí v nedeľu horská etapa s cieľom v Andorre, ktorá ponúka štyri náročné stúpania a patrí medzi najťažšie v programe.

Pelotón zároveň prekoná najvyšší bod 108. ročníka - Port d´Envalira vo výške 2408 metrov nad morom. Trasa povedie z Céretu do Andorry la Vella.

Priebežné poradie po 14. etape: žltý dres

Najbližší program Tour de France 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Mollema vyhral po parádnom sóle, Quintana prišiel o bodkovaný dres