Vianočná prestávka? Nie, v NBA sa hrajú prestížne zápasy, tradícia má už 75 rokov

Russell Westbrook (vľavo) a LeBron James v drese Los Angeles Lakers.
Russell Westbrook (vľavo) a LeBron James v drese Los Angeles Lakers. (Autor: TASR/AP)
Adrián Mečiar|14. dec 2022 o 18:15

Vypočujte si podcast o vianočných zápasoch v NBA.

BRATISLAVA. Vianočné zápasy sú v zámorskej basketbalovej profilige NBA veľkou tradíciou, ktorá funguje takmer nepretržite už od roku 1947.

Zatiaľ čo väčšina iných športov si dopraje cez vianočné sviatky pauzu a krátky oddych, v NBA sú na pláne špeciálne zvolené zápasy, ktoré sľubujú zaujímavú zápletku. Reprízy finále alebo vzájomné rivality, tieto zápasy majú priniesť niečo extra.

Prvý Vianočný zápas sa odohral už v druhom ročníku profiligy. 25.12. 1947 vtedy proti sebe nastúpili mužstvá New Yorku Knicks a Providence Steamrollers. Knicks napokon doma zvíťazili pomerom 89:75, v lige pôsobia dodnes. Klub ich súperov však onedlho zanikol. 

Vianočné zápasy ale nezanikli, práveže naopak. Odvtedy až doteraz sú v podstate každoročnou súčasťou ligového programu. Jedinou výnimkou bol rok 1998, keď sa ešte sezóna nezačala kvôli výluke.

Mimo tejto výnimky sa ale NBA podarilo vytvoriť pevnú tradíciu. Skutočnú prestíž začali tieto duely získavať najmä v závere šesťdesiatych rokov 20. storočia. Vďaka čomu? Veľkú zásluhu na tom mali televízne prenosy vo významných televíziách.

Prvý zápas v národnej televízii sa vysielal v roku 1967. Duel Los Angeles Lakers a vtedajších San Diego Rockets bol vysielaný na obrazovkách ABC. Neskôr sa pridali aj ďalšie kanály a napríklad CBS vysielala v roku 1984 zápas miestnych rivalov, New Yorku Knicks a New Yersey Nets, teda dnešný Brooklyn.

Americký krídelník Bernard King vtedy síce nastrieľal úžasných 60 bodov, no ani to nestačilo na víťazstvo, keďže jeho spoluhráči v drese Knicks dali spolu menej bodov než on sám. Tento bodový zápis je však stále platným individuálnym rekordom.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto epizóde hovoríme o vianočných zápasoch v NBA.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Televízni partneri ligy teda vždy vyhradili vo svojom vianočnom vysielaní priestor pre tieto zápasy a odmenou bola vysoká sledovanosť. Vlastne až dodnes bývajú vianočné stretnutia najsledovanejšími zápasmi základnej časti.

Dôvod je jednoduchý. Mnoho ľudí je doma a prenosy neraz sledujú diváci, ktorí nepatria medzi pravidelných fanúšikov. V tento deň tak môžu vidieť v akcii najväčšie hviezdy súťaže.

Vianočné zápasy v roku 2022

Ako bude vyzerať vianočný program v rámci NBA v roku 2022?

Do hry by mal už po 16. raz v rade zasiahnuť LeBron James. Ten sa tak najnovšie môže osamostaniť na čele rebríčka hráčov, ktorí odohrali v kariére najviac vianočných zápasov. Momentálne je na delenej prvej priečke so zosnulým Kobem Bryantom.

Už v tejto chvíli je však James najlepším strelcom "Christmas Day". Práve pred rokom prekonal v historických tabuľkách Bryanta a má na konte 422 bodov. Toto číslo bude môcť zveľadiť v dueli proti Dallasu Mavericks.

Celý tohtoročný program pritom otvorí stret dvoch najčastejších vianočných rivalov. New York Knicks a Philadelphia 76ers sa stretli v týchto dueloch už dvanásťkrát a čaká ich ďalšia kapitola.

Potenciál má aj súboj Bostonu Celtics a Milwaukee Bucks v repríze minulosezónneho 2. kola play-off východnej konferencie, zatiaľ čo v prípade stretu medzi úradujúcimi šampiónmi z Golden State Warriors a Memphisu Grizzlies ide o reprízu súboja z rovnakého kola západnej konferencie.

Poslednú dvojicu tvoria tímy Denver Nuggets a Phoenix Suns.

Program vianočných zápasov v NBA v roku 2022:

New York Knicks - Philadelphia 76ers (18:00)

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers (20:30)

Boston Celtics - Milwaukee Bucks (23:00)

Golden State Warriors - Memphis Grizzlies (26.12. o 2:00)

Denver Nuggets - Phoenix Suns (26.12. 4:30)

Niektorí hráči alebo tréneri pritom v minulosti kritizovali túto tradíciu, keďže museli byť preč od rodiny.

Slávny tréner Phill Jackson, ktorý s Chicagom Bulls a LA Lakers získal 11 majstrovských titulov, sa zas sťažoval na fakt, že sa nesvätia sviatky.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Nachádzate sa tu:
Sidemenu»Podcasty»Vianočná prestávka? Nie, v NBA sa hrajú prestížne zápasy, tradícia má už 75 rokov