Zlom v EURO 2020? Krátko pred štartom sa môže zmeniť hostiteľská krajina

Štadión Wembley.
Štadión Wembley. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|2. mar 2021 o 08:40

Slovensko malo hrať skupinové zápasy v Írsku a Španielsku.

BRATISLAVA, LONDÝN. Majstrovstvá Európy vo futbale 2020 sa začínajú v náhradnom termíne približne o tri mesiace, stále je však v hre zmena hostiteľskej krajiny.

Turnaj, ktorý pre pandémiu koronavírusu odložili o rok na leto 2021 (11. jún - 11. júl), by mohol na poslednú chvíľu prejsť výraznou zmenou.

EURO 2020 len v jednej krajine?

Šampionát sa mal podľa pôvodných plánov odohrať v dvanástich krajinách naprieč európskym kontinentom.

Okrem veľkých futbalových krajín ako Anglicko, Taliansko, Nemecko, Španielsko či Holandsko, mali byť spoluorganizátormi aj Azerbajdžan, Dánsko, Írsko, Rumunsko, Rusko, Škótsko či Maďarsko.

Pretrvávajúca pandemická situácia ale núti Európsku futbalovú úniu (UEFA) rozmýšľať aj nad zmenou hostiteľských krajín. Dlhšie sa uvažovalo, že sa zúži len na jedinú.

Zaujímavú ponuku najnovšie predostrel britský premiér Boris Johnson. V rozhovore pre The Sun potvrdil, že Veľká Británia je pripravená hostiť aj viac duelov. Podľa miestnych médií by vedeli hostiť aj celý turnaj.

"Ak bude treba, aby sme hostili viac duelov, akýkoľvek počet, nemáme s tým problém," odkázal Johnson.

Medzi hlavné plusy má patriť aj narastajúci počet zaočkovaných ľudí proti Covid-19. V Británii už dostala prvú dávku vakcíny viac ako tretina dospelej populácie.

Portál SkySports.com už potvrdil, že aktuálne prebiehajú medzi UEFA a britskou vládou intenzívne rokovania.

Na štadióne Wembley sa podľa aktuálneho plánu má odohrať finále i obe semifinálové stretnutia EURO 2020, ako aj jedno osemfinálové stretnutie a všetky zápasy Anglicka v skupine.

V írskom Dubline sa má odohrať polovica E-skupiny a jeden osemfinálový súboj. Slovensko má na Aviva Stadium odohrať skupinové stretnutia s Poľskom a Švédskom.

O desať rokov chcú MS

Veľká Británia už oficiálne prezentovala úmysel kandidovať na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2030.

Spoločnú ponuku môžu Anglicko, Škótsko, Wales, Severné Írsko a Írsko oficiálne podať až budúci rok, vláda sa ale už zaviazala k finančnej podpore.

Anglická futbalová asociácia (FA) uviedla na sociálnej sieti, že víta vládny prísľub vo výške 2,8 milióna libier (3,2 mil. eur - pozn. red.) k potenciálnej kandidatúre na MS 2030.

Anglicko usporiadalo záverečný šampionát v roku 1966, keď ho dosiaľ jediný raz aj vyhralo. Uchádzalo sa oň aj v roku 2018, no prednosť dostalo Rusko.

Najbližší svetový šampionát sa uskutoční budúci rok v Katare, o štyri roky neskôr sa bude konať v USA, Kanade a Mexiku.

Spoločnú kandidatúru na rok šampionát v roku 2030 už skôr avizovalo Španielsko s Portugalskom, či koalícia juhoamerických štátov Uruguaj, Argentína, Čile a Paraguaj. Rozhodnutie o dejisku podujatia padne v roku 2024.


Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zlom v EURO 2020? Krátko pred štartom sa môže zmeniť hostiteľská krajina