V NHL skončila legenda, lúčil sa Nicklas Lidström

Nicklas Lidström
Nicklas Lidström (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop, SITA|31. máj 2012 o 15:48

Bol jedným z najlepších obrancov v histórii a právom sa zaradil k takým menám ako Bobby Orr, Ray Bourque či Paul Coffey," povedal Nicklasovi Lidströmovi Wayne Gretzky.

Agentúrny článok bol nahradený autorským textom SME

Bol jedným z najlepších obrancov v histórii a právom sa zaradil k takým menám ako Bobby Orr, Ray Bourque či Paul Coffey," povedal o Nicklasovi Lidströmovi Wayne Gretzky.

BRATISLAVA. Pán dokonalý, perfektný človek, či pán Norrisovej trofeje, ceny pre najlepšieho obrancu NHL. To sú najznámejšie prezývky pre Švéda Nicklasa Lidströma, ktorý sa stal v obrane takým pojmom akým bol legendárny Kanaďan Bobby Orr.

info
Nicklas Lidström
narodil sa 28.4. 1970
v NHL pôsobí od roku 1991
v lige odohral 1564 zápasov, v ktorých zaznamenal 1142 bodov
4x vyhral Stanleyho pohár, 7x vyhral Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, nominovaný bol dvanásťkrát z posledných štrnástich sezón, raz vyhral Conn Smythe Trophy pre najlepšieho hráča play off
vyhral MS (1991) a olympijské hry (2006)

Lidström sa vypracoval v drese Detroitu na skvelého lídra. Štyrikrát vyhral Stanleyho pohár, sedemkrát sa stal víťazom Norrisovej trofeje (viac má len spomínaný Orr) a raz vyhral aj Conn Smythe Trophy pre najlepšieho hráča play off.

V drese Švédska k tomu pridal aj titul majstra sveta a olympijského víťaza, čím sa stal členom rešpektovaného Triple Gold Clubu.

Aj po štyridsiatke patril kapitán Detroitu k najlepším obrancom profiligy, o čom svedčí zisk Norrisovej trofeje vo vlaňajšej sezóne. Mohol ešte pokračovať, ale napokon sa rozhodol ukončiť kariéru. Oficiálne to oznámil na štvrtkovej tlačovej konferencii v Detroite.

„Bolo to ťažké, ale nastal čas. Som vďačný za všetko čo som dokázal a čo som mal možnosť dosiahnuť,“ povedal Lidström pri svojej reči.

Gretzky ho prirovnal k najlepším

K jeho rozhodnutiu sa vyjadrilo množstvo hráčov, vrátane najväčších hokejových legiend.

„Vždy, keď odíde veľký hráč, tak si poviete ako ho nahradíme. Nick určite medzi nich patril. Bol jedným z najlepších obrancov v histórii a právom sa zaradil k takým menám ako Bobby Orr, Ray Bourque či Paul Coffey,“ povedal zámorským médiám Wayne Gretzky.

„Až keď ste Nickovu hru pozorovali z blízka, pochopili ste ako všetko robí s ľahkosťou a aký je úžasný,“ dodala ďalšia legenda Steve Yzerman, po ktorého konci kariéry sa stal Lidström v Detroite kapitánom.

Príklad dokonalého obrancu

Švédskeho hráča dávali za príklad dokonalého obrancu. Napriek tomu, že mal len 86 kg, sa dokázal vyrovnať aj lepšie stavaným obrancom. Mal výbornú strelu a prednosťou jeho hry bola skvelý rozohrávka.

"Snažili sme sa nájsť záznam, v ktorom Nick pokazil prihrávku. Nakoniec sme objavili zápas proti St. Louis, ktorý sa hral v deväťdesiatych rokoch, kde pokazil pas a súper dal z protiútoku gól, ale potom sme zistili, že hokejka, s ktorou Nick prihrával, bola zlomená," povedal so smiechom pre nhl.com bývalý útočník Doug Weight.

Otec štyroch synov odchádza na vrchole. Podľa hráčov či novinárov by mohol hrať v ďalších rokoch, lebo vek sa na jeho hre takmer vôbec nepodpísal. Lidström však dodal, že v posledných rokoch už bojoval sám so sebou.

"Posledné roky som vždy vyhodnocoval či môžem hrať na najvyššej úrovni a teraz som sa rozhodol, že už je čas odísť. Môžem odísť so vztýčenou hlavou a na vrchole síl. Určite to je lepšie, ako keby som sa sám na seba pozeral a zistil, že na to už nemám," dodal hokejový gentleman.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL skončila legenda, lúčil sa Nicklas Lidström