V Istanbule čaká Košičanky tvrdý podkošový boj

SITA|25. nov 2008 o 09:45

Maxima Broker Košice ide v Istanbule o nádej na postup.

KOŠICE. Stredajší súboj basketbalistiek Maxima Broker Košice na palubovke tureckého majstra Fenerbahce Istanbul naznačí, či si slovenský majster uchová sľubnú šancu na 2. miesto v základnej D-skupine Euroligy, alebo sa vo zvyšných zápasoch skupinovej fázy bude pasovať s litovským Vilniusom o 3. miesto.

Košičankám sa podarilo prekonať krízu, ktorá vyústila do troch prehier za sebou a posledný týždeň sa v ich podaní niesol na víťaznej vlne. V stredu si triumfom v EL nad Lattes Montpellier (76:57) výrazne pootvorili dvere do vyraďovacej fázy tejto súťaže a v sobotu sa po víťazstve v extraligovom zápase v Nitre (69:49) opäť vrátili na čelo extraligovej tabuľky. "Potešil ma prístup všetkých hráčok v zápase s Nitrou. Podali sme koncentrovaný výkon, dobre sme bránili, len so streľbou sa stále trápime. Jej percento bolo aj v sobotu veľmi nízke," zhodnotil posledný zápas Maximy Broker Košice ich generálny manažér Daniel Jendrichovský.

Stredajší súper však bude z iného súdka. Fenerbahce hrá už tretí rok po sebe v Eurolige. V uplynulej sezóne skončil pred bránami Final Four, keď ho v štvrťfinále vyradil francúzsky Bourges Basket. Pred týždňom sa však tureckému družstvu podaril husársky kúsok, keď vyhrali 64:56 na palubovke litovského TEO Vilnius, kde sa o to márne pokúšali nielen Košičanky (49:72), ale aj vysoký favorit D-skupiny Spartak Moskovská oblasť (64:72).

V ich súčasnom kádri, kde figuruje Američanka Kristen Nevlinová, ale aj známa Francúzka Emilie Gomisová (vlani ešte Valenciennes), Kanaďanka Tammy Suttonová-Brownová či bývalá hráčka Košíc - Bulharka s tureckým pasom Gergana Branzovová-Erdenayová, sa však udiala pred dvoma týždňami výrazná zmena. Najlepšiu hráčku, Američanku Nicole Powellovú nahradila jej krajanka Matee Ajavonová.

"Je to výrazná zmena. Dnešné Fenerbahce vďaka tomu hrá úplne inak, ako keď sme s nimi hrali pred piatimi týždňami. Väčšinu akcií sa snaží zakončiť donesením lopty až do koša. Powellová bola výbornou strelkyňou z diaľky, naopak, Ajavonová ´hrá do koša´," komentoval súčasnú zostavu súpera Jendrichovský.

"Zápas sa rozhodne pod naším košom. Ak tam dokážeme ubrániť Ajavonovú či Yilmazovú, budeme dobre doskakovať a pridáme úspešnú streľbu zvonku, máme šancu na úspech. Akékoľvek víťazstvo spod istanbulských košov nám otvára cestu k vytúženému druhému miestu v skupine," naznačil cestu k stredajšiemu víťazstvu generálny manažér basketbalistiek slovenského majstra. Jeho slová potvrdzuje aj nedeľňajší výsledok z tureckej najvyššej súťaže: v 8. kole mal stále nezdolaný Fenerbahce doma namále s priemerným Samsunom, keď zvíťazil len dvojbodovým rozdielom (58:56).

"Samsun má dve vysoké Američanky, ktoré dokázali eliminovať streleckú silu Fenerbahce pod košom a spôsobili jasnému favoritovi veľké problémy. To je cesta aj pre nás," komentoval víkendový ligový výsledok súpera Jendrichovský. Káder slovenského majstra je v poriadku. Do Turecká odletí rovnaká desiatka hráčok ako na všetky predchádzajúce stretnutia. "Aj teraz dúfame, že sa lekárom podarí dať do poriadku pätu Anky Jurčenkovej. Ivana Jalčová už začala s tréningom. Dúfame, že by mohla ešte v skupinovej fáze Euroligy nastúpiť. Proti Fenerbahce to však určite nebude," zhodnotil zdravotný stav dvoch laborujúcich hráčok manažér Maximy Brokers Košice. Košičanky odleteli v utorok ráno o 5.00 h do Prahy, odkiaľ nabrali smer Bospor. Úvodný rozskok euroligového zápasu ich čaká v stredu o 18.30 h SEČ.

Program 7. kola D-skupiny Euroligy žien (začiatky zápasov sú v SEČ):

Fenerbahce Istanbul - Maxima Broker Košice (26. novembra o 18.30 h)

Lattes Montpellier - Beretta Famila Schio (26. novembra o 20.30 h)

Spartak Moskovská oblasť - TEO Vilnius (27. novembra o 15.15 h)

Tabuľka D-skupiny Euroligy žien po 6. kole:

1. Spartak 6 5 1 499:394 11
2. Vilnius 6 4 2 415:363 10
3. KOŠICE 6 4 2 419:411 10
4. Fenerbahce 6 4 2 423:446 10
5. Schio 6 1 5 377:452 7
6. Montpellier 6 6 418:485 6

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V Istanbule čaká Košičanky tvrdý podkošový boj