Ukrajina nesúhlasí s obvineniami v prípade Moraesa: K porušeniu pravidiel nedošlo

Futbalisti Ukrajiny v zápase proti Portugalsku.
Futbalisti Ukrajiny v zápase proti Portugalsku. (Autor: Armando Franca TASR/AP)
SITA|27. mar 2019 o 12:46

Portugalčania aj Luxemburčania už poslali UEFA sťažnosť.

KYJEV. Generálny sekretár Ukrajinskej futbalovej federácie (FFU) Jurij Zapisockij vyhlásil, že v prípade údajného neoprávneného štartu Júniora Moraesa v marcových zápasoch kvalifikácie ME 2020 proti Portugalsku (0:0) a Luxembursku (2:1) nedošlo k žiadnemu porušeniu pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Moraes získal naše občianstvo v súlade s platnou ukrajinskou legislatívou. Všetko prebehlo podľa pravidiel, nenastalo žiadne porušenie predpisov FIFA," vyhlásil Zapisockij podľa webu football.ua.

"V každej krajine sa na získanie občianstva vzťahujú príslušné vnútroštátne právne predpisy. Nepochybujeme o tom, že bolo všetko dodržané a Moraesovo občianstvo bolo prijaté v súlade s právom," doplnil Zapisockij.

Podmienka dĺžky pobytu

Ako v utorok informovali viaceré médiá, Európska futbalová únia (UEFA) by mohla potrestať Ukrajinu odpočtom všetkých štyroch bodov, ktoré tím trénera Andrija Ševčenka získal v spomenutých dvoch dueloch B-skupiny kvalifikácie ME 2020.

Ukrajinci mali porušiť platné nariadenia UEFA, podľa ktorých môže futbalista v dospelosti reprezentovať inú než rodnú krajinu až po tom, ako preukáže, že na území svojej "novej" vlasti žil nepretržite aspoň päť rokov. Pred odchodom na hosťovanie do čínskeho klubu Tchien-ťin Čchüan-ťien v roku 2017 však rodený Brazílčan na Ukrajine žil iba štyri roky a sedem mesiacov. Na splnenie podmienky piatich rokov mu chýbalo 183 dní.

V prípade, že by sa UEFA rozhodla skontumovať výsledky zápasov ukrajinského tímu v prospech súperov - Portugalska a Luxemburska, došlo by aj k zaujímavému posunu v poradí "béčka". Na líderskej pozícii by boli šesťbodoví hráči Luxemburska pred Portugalčanmi (4) a Srbmi (1). Na chvoste by bez bodu figurovali Ukrajinci a Litovčania.

Hosťovanie ako služobná cesta

Ako referuje spomenutý zdroj, Portugalčania aj Luxemburčania už poslali UEFA sťažnosť. Ukrajinská strana však tvrdí, že k žiadnej kontumácii zápasov nemôže dôjsť.

A dôvod? Keďže Júnior Moraes odišiel z Dynama Kyjev v roku 2017 do Číny iba na hosťovanie, podľa ukrajinskej legislatívy sa to považuje ako vyslanie na služobnú cestu, a teda hráč podľa tamojších zákonov neprerušil život na Ukrajine.

"Neexistujú žiadne pochybnosti o jeho nepretržitom minimálne päťročnom pobyte na území Ukrajiny," podotkol Zapisockij.

Tridsaťjedenročný rodák zo Santosu Júnior Moraes doteraz pôsobil v troch ukrajinských kluboch - okrem súčasného Šachtaru Doneck aj v Dyname Kyjev a Metalurgu Doneck. Počas týchto anabáz na Ukrajine s prestávkami strávil dovedna šesť rokov a deväť mesiacov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Ukrajina nesúhlasí s obvineniami v prípade Moraesa: K porušeniu pravidiel nedošlo