Trojskokanke Velďákovej rastie forma

Dana Velďáková.
Dana Velďáková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. jún 2012 o 23:40

Slovensko vyšle na budúcotýždňový európsky šampionát atletický tucet. Limit senzačne splnil bežec na 400 m cez prekážky Martin Kučera.

BANSKÁ BYSTRICA. Trojskokanka Dana Velďáková figuruje už v európskej redukovanej desiatke. Dostala sa do nej druhým pokusom 14,35 m na víkendových majstrovstvách Slovenska, ktorým zároveň získala desiaty titul.

„Prvý, prešliapnutý pokus bol možno ešte dlhší. Som milo prekvapená, nevedela som, čo môžem od seba čakať,“ vravela. Na európskom šampionáte budúci týždeň v Helsinkách chce zopakovať postup do finále z Barcelony 2010 (v ňom skončila siedma). Po zlepšení na 73,09 m je reálne čakať finále aj od kladivárky Martiny Hrašnovej.

Charfreitag neobhájil

V celkom inej pozícii je majster Európy 2010 Libor Charfreitag: neobhájil ani domáci titul. Súboj generácií v kladive s náskokom 1,70 m vyhral 24-ročný Nitran Marcel Lomnický (75,65). Ôsmy z Pekingu 2008 má už len jednu možnosť, ako sa dostať do Londýna: na ME v Helsinkách hodiť olympijský A-limit (78 m).

Charfreitag je realista: „Za jedenásť dní sa to sotva zmení. Chýbajú mi tri metre. Technicky hádžem slušne, ale nemám silu a schopnosť zrýchľovať obrátky.“ Ak sa nestane zázrak, po ME ukončí sezónu. Nie však kariéru.

Do Helsínk pocestuje 12 atlétov. Limit potvrdil výškar Peter Horák. Získal ho za 223 cm, čo bola zväzová podmienka nominácie na ME.

„Keby som sa nedostal do Helsínk, prišiel by som o poslednú možnosť zaútočiť na olympijský A-limit 231 cm a asi by som nemal ani veľkú šancu ostať v Dukle,“ priznal. Kabelka, ktorý má istú aj olympiádu, skončil s 215 cm až štvrtý.

Senzácia nad prekážkami

Senzáciu pripravil na 400 m prek. 22-­ročný Martin Kučera. Zabehol si osobný rekord 50,73 s, ktorý je podstatne kvalitnejší ako limit na ME (51,10).

„Bol som na troch sústredeniach, zlepšil som si techniku. Po splnení limitu do Helsínk je pre mňa iná situácia. Chcem sa priblížiť k hranici 50 sekúnd,“ povedal pretekár bratislavskej STU.

Kučeru podporuje hlavne rodina, bez nej by si nomináciu na ME nevybehal. „Pomáha mi maximálne. Študujem na Prírodovedeckej fakulte UK štvrtý ročník, prvý magisterský s biológiou, genetikou človeka, a poviem vám, je to dosť náročné.“

ico

Nominácia na ME:

Muži: Jozef Repčík (800 m), Martin Kučera (400 m prek.), Michal Kabelka, Peter Horák (obaja výška), Libor Charfreitag, Marcel Lomnický (obaja kladivo), Andrej Benák (oštep)

Ženy: Lucia Klocová (800 m), Jana Velďáková, Renata Medgyesová (obe diaľka), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Trojskokanke Velďákovej rastie forma