Tréner Poľska: Švajčiarsko je jedným z najzaujímavejších tímov na šampionáte

Vladimir Petkovič (vpravo) priviedol Švajčiarov premiérovo do vyraďovacej fázy. Na snímke oslavuje so svojím zverencom Valonom Behramim.
Vladimir Petkovič (vpravo) priviedol Švajčiarov premiérovo do vyraďovacej fázy. Na snímke oslavuje so svojím zverencom Valonom Behramim. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. jún 2016 o 10:30

Svojho súpera nezdolali už štyridsať rokov. Teraz budú Švajčiari čeliť Poliakom v osemfinále majstrovstiev Európy.

ST. ÉTIENNE. Osemfinálovú fázu futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku otvorí v sobotu popoludní duel medzi Švajčiarskom a Poľskom (začiatok o 15.00 h SELČ). Hrá sa na Štadióne Geoffroya Guicharda v St. Étienne, kde sa v doterajšom priebehu turnaja uskutočnili tri zápasy, všetky s remízovým koncom.

Stretnutie z pozície hlavného rozhodcu povedie Angličan Mark Clattenburg.

Švajčiari aj Poliaci postúpili na európskom šampionáte do vyraďovacej fázy premiérovo v histórii. Obidve mužstvá skončili v základnej skupine na druhej priečke a prezentovali sa solídnou hrou v defenzíve.

Poliaci v troch zápasoch neinkasovali ani raz. Švajčiarsku obranu prekonal len Rumun Bogdan Stancu z pokutového kopu.

Švajčiari dostali jediný gól na šampionáte z pokutového kopu.

"Stretnú sa dva odlišné herné štýly. Naše mužstvo sa v základnej skupine prezentovalo vysokým držaním lopty. Poliaci sa spoliehali na kompaktnú obranu a rýchle protiútoky. Bude to veľmi zaujímavé," vyhlásil pre web football.ch stredopoliar švajčiarskeho národného tímu Fabian Frei.

"Veľmi dobre poznáme silné a slabé miesta Poliakov. Zdobí ich dobrá hra v defenzíve, v útoku majú útočníka svetovej triedy Roberta Lewandowského," nadviazal obranca Michael Lang.

Majú viac času na prípravu

"Rozhodne to nebude ľahké, nič iné ani neočakávame. Našou výhodou môže byť to, že máme na prípravu o dva dni viac ako súper," myslí si Blerim Džemaili.

"Poľsko možno nemá taký cveng ako Nemecko, ale je to veľmi silný tím. Lewandowski a mnoho ďalších Poliakov hráva v najlepších európskych ligách. Máme pred nimi rešpekt, ale nie strach," skonštatoval stopér Fabian Schär.

Fabian Schär (v strede) strieľa hlavou gól do siete Albánska.
Fabian Schär (v strede) strieľa hlavou gól do siete Albánska. (Autor: TASR/AP)

Poľský tréner Adam Nawalka čelil Švajčiarsku dvakrát ešte ako hráč v rámci kvalifikácie o postup na ME 1980. Poliaci v oboch dueloch triumfovali 2:0 a dnes päťdesiatosemročný Krakovčan odohral plnú minutáž.

"Švajčiarsko hrá na týchto ME futbal na vysokej úrovni. Pre mňa je to jedno z najzaujímavejších mužstiev na šampionáte. Čaká nás ťažké stretnutie, ale pristupujeme k nemu s vierou a optimizmom. Veríme, že sa prebojujeme do štvrťfinále," cituje Nawalkove slová stránka Poľského futbalového zväzu (PZPN).

ME vo futbale 2016 - osemfinále:

Poľsko - Švajčiarsko (sobota 25. júna, 15.00 h, St. Etienne)

Predpokladané zostavy:

Poľsko: Fabianski - Thiago, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Jodlowiec, Krychowiak, Grosicki - Milik - Lewandowski

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez - Behrami, G. Xhaka - Shaqiri, Džemaili, Mehmedi - Embolo

Nawalka, ktorý sedí na lavičke Poľska od roku 2013, verí, že v osemfinále sa už strelecky prebudí hviezdny kanonier Bayernu Mníchov Robert Lewandowski, ktorý zatiaľ na šampionáte neskóroval.

"Pokiaľ ide o Lewandowského, zatiaľ nedáva góly, ale tiež je pre nás veľmi dôležitý. Dokáže poradiť, usmerniť a pomôcť. Verím, že v najbližšom zápase už skóruje," dodal Nawalka.

Sú silnejší ako Ukrajina

V doterajších desiatich vzájomných meraniach síl sa zrodilo iba jedno víťazstvo Švajčiarov - ešte v roku 1976.

Poliaci triumfovali v štyroch prípadoch, päť stretnutí sa skončilo nerozhodne. Mužstvá sa naposledy stretli 18. novembra 2014, v prípravnom dueli vo Vroclave sa zrodila remíza 2:2.

"Pamätám si, že duel pred dvoma rokmi sa hral vo veľkom nasadení, bol to dosť bojovný a náročný zápas. Myslím si, že obidve mužstvá sa odvtedy ešte viac zlepšili. Keď budeme mať šťastie, možné je všetko," povedal pre oficiálnu stránku Švajčiarskeho futbalového zväzu útočník Haris Seferovič.

"Máme o čo hrať, pretože v stávke je veľa. Ak zvíťazíme, budeme medzi najlepšou osmičkou v Európe. Švajčiari majú vo svojom strede viacero individualít, na ktoré nás už tréner Nawalka upozorňoval. Osobne si myslím, že Švajčiarsko má ešte silnejší tím ako Ukrajina, s ktorou sme hrali naposledy," vyhlásil v rozhovore pre kanál LaczyNasPilka.pl krídelník Piotr Zieliňski.

"V strede poľa podávajú kvalitné výkony Xhaka a Behrami. Dokážu nielen čisto odoberať lopty, ale aj podniknúť nebezpečné akcie smerom dopredu. Verím, že ak podáme náš optimálny výkon, môžeme uspieť."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Tréner Poľska: Švajčiarsko je jedným z najzaujímavejších tímov na šampionáte