Traja členovia vedenia Crvenej zvezdy na 30 dní do väzenia

SITA|9. dec 2007 o 12:04

BELEHRAD 9. decembra (SITA, AP) - Traja členovia vedenia srbského futbalového klubu Crvena zvezda Belehrad poputujú na 30 dní do väzenia v súvislosti s vyšetrovaním fanúšikovských nepokojov, keď jeden ...

BELEHRAD 9. decembra (SITA, AP) - Traja členovia vedenia srbského futbalového klubu Crvena zvezda Belehrad poputujú na 30 dní do väzenia v súvislosti s vyšetrovaním fanúšikovských nepokojov, keď jeden z priaznivcov zaútočil na policajného príslušníka v civile, ktorý kamerou zaznamenával správanie osôb na tribúnach. Napadnutý policajt utrpel vážne zranenia a od horšieho osudu ho zachránil až výstražný výstrel z pištole do vzduchu. Srbská polícia v piatok vykonala prehliadku priestorov sídla prvoligového klubu, podnetom bolo podozrenie, že viacerí členovia vedenia sú zapletení do korupcie a organizovanej trestnej činnosti. Medzi zadržanými predstaviteľmi Crvenej zvezdy je aj konateľ klubu Zoran Damjanovič. Je to vôbec prvýkrát, čo polícia zadržala predstaviteľov klubu za pomerne časté výbuchy fanúšikovskej agresivity na srbských futbalových štadiónoch. Dôvodom na väzbu je podľa verejného žalobcu to, že vedenie klubu nespravilo nič, čo by zabránilo nepokojom na domácom štadióne najpopulárnejšieho srbského klubu a dokonca dovolilo fanúšikom priniesť si na zápas svetlice, ktoré nakoniec použili pri útoku na policajného dôstojníka. Zástupcovia Crvenej zvezdy čelia obvineniam z ohrozovania verejnej bezpečnosti. Ak by sa ich prípad dostal pred súd, hrozí im v prípade preukázania viny trest v maximálnej výške 10 rokov. Do väzby putovalo aj viacero futbalových chuligánov, jeden dokonca s obvinením z pokusu o zabitie.

Podľa vládneho denníka Politika fanúšikovia konali na popud Damjanoviča a bývalého prezidenta klubu Dragana Stojkoviča, aby odvrátili pozornosť od podozrení zo spolupráce so zločineckými gangmi a od nejasných okolností predaja 15 hráčov Crvenej zvezdy do zahraničných klubov.

Belehradský klub vo štvrtok zaznamenal v domácom stretnutí s Boltonom (0:1) tretiu prehru v skupinovej fáze Pohára UEFA a je bez šance na postup, v domácej súťaži je druhý za mestským rivalom Partizanom.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Traja členovia vedenia Crvenej zvezdy na 30 dní do väzenia