Tóth verí v Stachovského potenciál, prioritou horná stovka

SITA|3. mar 2008 o 08:01

Opakovaná správa z nedele.


BRATISLAVA 3. marca (SITA) - Slovenský tenis okrem deblového triumfu Michala Mertiňáka v mexickom Acapulcu zaznamenal minulý týždeň ešte jeden prenikavý úspech. Na turnaji ATP PBZ Zagreb Indoors v chorvátskom Záhrebe (dotácia 370 000 USD, tvrdý povrch RuKortHard v hale) vo dvojhre získal titul a s ním spojenú prémiu 59 100 eur Ukrajinec Sergij Stachovskij, ktorého od septembra 2007 trénersky vedie Tibor Tóth.

„Herný potenciál tam vždy bol a Sergij to v Záhrebe zvládol aj mentálne,“ povedal T. Tóth pre agentúru SITA po svojom nedeľňajšom návrate do Bratislavy a dodal: „Stachovskij v minulosti zdolal Ančiča či Tursunova a od začiatku sme pracovali najmä na psychike. Bude dôležité čo najčastejšie hrávať so súpermi kalibru tých, s ktorými si poradil v Záhrebe, aby si to v hlave urovnal a nazbieral skúsenosti. Podstatné je prebojovať sa čo najskôr do hornej stovky svetového rebríčka. Z toho vyplýva možnosť automaticky hrávať v hlavných súťažiach grandslamov či väčšiny turnajov ATP. Sergij disponuje kvalitným servisom, vie zaútočiť pri sieti, skrátiť hru, zmeniť rytmus. Vzhľadom na svoju výšku viac ako meter deväťdesiat je aj dostatočne pohyblivý. Navyše, pri jeho variabilite sa proti nemu ťažko tvorí taktika.“

Dvadsaťdvaročný kyjevský rodák Stachovskij vo finále záhrebskej kvalifikácie podľahol Slovincovi Blažovi Kavčičovi, 396. v renkingu, ale odhlásenie sa čerstvého šampióna z Rotterdamu, Francúza Michaela Llodru, mu poskytlo druhú šancu. Pretavil ju do zdolania štyroch súperov z Top 100, vrátane najvyššie nasadeného miláčika domácich priaznivcov Ivana Ljubičiča (25.) v sobotňajšom rozhodujúcom súboji, či jeho krajana, dvojky žrebu Iva Karloviča (21.), hneď na úvod.

„Kavčič veru vôbec nehral zle. V úvodnom kole hlavnej súťaže potrápil v troch setoch domáceho Roka Karanušiča,“ pripomenul T. Tóth, ktorý prevzal prípravu momentálne 209. hráča počítačového poradia po svojej pracovnej rozluke s Dominikom Hrbatým. „Pred zápasom s vysoko favorizovaným Karlovičom som Sergijovi zdôrazňoval, že nemá čo stratiť a môže si počínať úplne uvoľnene,“ rekapituloval čoskoro 40-ročný košický rodák T. Tóth (nar. 25. mája 1968) a pokračoval: „Môj zverenec veľmi dobre vyriešil ťažké stavy, tri gemy pri svojom podaní za stavu 0:30. Tam sa chytil. Napokon, už v prvom sete, ktorý prehral, mal šesť brejkbalov. V tretej časti takéto šance využíval úžasne, hoci Karlovič podával aj rýchlosťou 229 km/h a jeho druhý servis mal hodnotu 190 km/h. Na finále prišlo Ljubičiča podporiť 5000 divákov, atmosféra bola ako na Davisovom pohári. Organizátori mu urobili povrch špeciálne podľa potrieb - pomalší. Sergij hral ôsmy zápas na tomto turnaji a keby nezvládol koncovku druhého setu, tak neviem-neviem. Mlel totiž z posledného.“

Drobná oslava nečakaného úspechu sa udiala už v Záhrebe: „Využili sme pozvanie od ukrajinského ambasadora a zašli sme si na večeru aj v spoločnosti Sergijovho kamaráta a mojej manželky, ktorí pricestovali na sobotňajšie finále,“ popísal T. Tóth. Medzi gratulantov na diaľku sa zaradili napríklad rodičia Dominiky Cibulkovej, Ján Krošlák či Karol Beck.

Finalista súťaže chlapcov na US Open 2004 Stachovskij (vtedy v New Yorku prehra s Britom Andym Murrayom 3:6, 2:6) pred vystúpením v chorvátskej metropole naposledy účinkoval v hlavnej súťaži na „veľkom“ okruhu ATP vo februári 2007 v americkom San Jose a podľahol v 1. kole Dánovi Kristianovi Plessovi 5:7, 1:6. O senzačnosti aktuálneho triumfu bývalého priateľa D. Cibulkovej svedčí aj fakt, že v minulosti medzi profesionálmi nikdy nezískal trofej ani len na úrovni ITF Futures. V januári 2005 sa Stachovskij na scéne ATP prebojoval do svojho jediného predchádzajúceho štvrťfinále: v Miláne podľahol Švédovi Robinovi Söderlingovi 3:6, 2:6. V novembri 2007 bol vo finále na challengeri v malajzijskom Kuala Lumpure a nestačil v ňom na Nemca Rainera Schüttlera (6:7 /2/, 2:6). V rebríčku bol najvyššie na 158. pozícii (k 16. októbru 2006) a do tejto sezóny vstupoval na 199. priečke. Teraz sa prostredníctvom 175 bodov okamžite katapultoval na 123. miesto. Pred ním ako „lucky loser“ naposledy bol vo finále v roku 1999 Švéd Nicklas Kulti v nemeckom Halle a titulom sa z takejto „šťastnej“ vstupnej pozície neozdobil nik od vyniknutia Argentínčana Christiana Miniussiho 10. novembra 1991 v brazílskom Sao Paule.

Stachovskij má ako adresu pobytu uvedený Prostějov, ale trénuje v Bratislave. Na Slovane, za ktorý tento rok nastúpi v extralige družstiev, ale aj s členmi NTC, zotavujúcim sa Hrbatým či Beckom u Krošláka. Kooperácia s T. Tóthom, v roku 1993 vo svetovom renkingu 303. vo dvojhre a 402. vo štvorhre, má intenzívny každodenný charakter aj s cestovaním po svete a týka sa i kondičnej zložky tréningu. „Zatiaľ nie sme nejako fixne dohodnutí na dĺžke trvania našej spolupráce. Pred pol rokom sme si povedali, že to skúsime a uvidíme. Pre mňa je to niečo nové, pretože Dominik Hrbatý bol v období, keď som ho dva a pol roka viedol, v podstate hotovým hráčom,“ skonštatoval T. Tóth, ktorý niekoľko rokov pripravoval aj Karinu Habšudovú a s Hrbatým zažil „iba“ triumf na bratislavskom challengeri a prienik do finále podujatia ATP Masters Series v parížskej hale Bercy na sklonku ročníka 2006.

Paralely s „rozprávkovým“ príbehom krajana Mariána Vajdu po boku Srba Novaka Djokoviča T. Tóth predbežne striktne odmietol. „Každý tréner má ambície, ale takto ďaleko ešte nie sme. Treba to brať postupne. Momentálne pracujeme najmä na zlepšení Sergijovho forhendu - i toho nabiehaného či dobiehaného. Tam vidím slabiny. Dúfam, že tento prelomový výsledok mu pomôže aj psychicky. Bude podstatné, aby to v hlave strávil tak dobre, ako počas záhrebského týždňa. Najbližšie pôjdeme na challenger do Sarajeva, pretože Sergij nestihol kvalifikáciu v Dubaji a do Indian Wells nebol prihlásený. Musíme si v pokoji prerobiť program,“ predznamenal T. Tóth, ktorý s Mariánom Vajdom ešte počas ich aktívnych kariér často trénoval, dodnes sa stretávajú a sú dobrými kamarátmi.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tóth verí v Stachovského potenciál, prioritou horná stovka