Bol pri historickom triumfe slovenských tenistiek. Kapitán úplne zmenil kariéru

Tomáš Malik, kapitán fedcupového tímu z roku 2002.

Bol pri historickom triumfe slovenských tenistiek. Kapitán úplne zmenil kariéru

Tomáš Malik, kapitán fedcupového tímu z roku 2002. (Autor: SME/Jozef Jakubčo)
Tomáš Malik, kapitán fedcupového tímu z roku 2002.
Tomáš Malik, kapitán fedcupového tímu z roku 2002. (Autor: SME/Jozef Jakubčo)
Jana Sedláková|3. nov 2022 o 06:30

Tomáš Malik úplne odišiel od tenisu dva roky po titule vo Fed Cupe.

Pred dvadsiatimi rokmi bol ako kapitán pri najväčšom tímovom úspechu slovenského tenisu v samostatnej histórii. Doviedol Slovensko k víťazstvu vo Fed Cupe. Už v tom čase bol pritom na odchode z tenisu. Dnes by ste ho na kurtoch hľadali márne, svoje rozhodnutie odísť od športu neprehodnotil.

TOMÁŠ MALIK vraví, že najväčšiu zásluhu na historickom titule mali vtedy hráčky, ktoré sa navzájom podporovali. Hoci boli všetky veľmi vyrovnané a patrili ku svetovej špičke, nebola medzi nimi závisť pre to, kto nastúpi.

Tenis už dnes sleduje len ako fanúšik. "Nemám obľúbených mladých hráčov alebo hráčky, ale pozorujem, že za tých dvadsať rokov sa tenis dosť zmenil," hovorí v rozhovore pre Sportnet.

Pracujete v konzultantskej spoločnosti. Na webe o sebe hovoríte, že poskytujete konzultácie, koučing či rozvoj lídrov. Čo si má pod tým človek predstaviť? Čo presne je náplňou vašej práce?

Momentálne sa venujem firemnému poradenstvu, vzdelávaniu a rozvoju lídrov a manažérov tímov. Pracujem na rozvoji mäkkých zručností pre lídrov. To znamená napríklad, ako budovať úspešné tímy, ako pracovať s motiváciou ľudí, ako zvládať ťažké situácie. A takisto sa občas venujem aj koučingu. Prípadne chodím ako spíker na rôzne konferencie a hovorím práve na tieto témy. 

Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá.
Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá. (Autor: archív TASR)

Pomáhajú vám v tejto práci aj skúsenosti, ktoré ste získali pri športe?

Je to nápomocné, lebo vrcholový šport a vrcholový manažment majú veľa spoločného. Sú tam analógie, ktoré sa dajú dobre využiť. Občas pri tom čerpám práve zo športových trénerských skúseností. Ale mám za sebou tiež takmer 20-ročnú prax ako manažér. Takže to prepájam najmä s tým.

Stáva sa vám niekedy, že by si vás ešte ľudia spojili s Fed Cupom? Buď podľa tváre, alebo že im je známe vaše meno?

Fed Cup 2022

  • Slovenské tenistky vtedy vyhrali titul v zložení Daniela Hantuchová, Janette Husárová, Martina Suchá a Henrieta Nagyová
  • Kapitánom bol Tomáš Malik a trénerom Štefan Čižmarovič
  • Vo finále zdolali Španielsko 3:1 na zápasy, víťazný bod získala proti Arantxi Sánchezovej Vicariovej Janette Husárová 3. novembra 2002

Nie je to časté, občas sa to stane, ale je toho čoraz menej a je to prirodzené. Zapadá to prachom, sú tu iné úspechy aj v iných športoch, ale aj v tenise, samozrejme. Takže človek zíde z povedomia, ja sa už navyše dlho nepohybujem vo verejnom priestore, čo sa týka tenisu.

Sledujete dnes tenis ako fanúšik? 

Sledujem tenis, ale oveľa menej ako v minulosti.

Kto je vám z mladej generácie sympatický? Ktorého hráča si rád pozriete? 

Nemám momentálne obľúbených hráčov alebo hráčky. Tenis pozerám, keď sú grandslamové turnaje či nejaké väčšie turnaje. Nemám nejakých vytipovaných hráčov či hráčky, ale myslím si, že celkovo nastupujúca generácia, či v mužskom alebo ženskom tenise, prichádza s novým, ešte agresívnejším poňatím hry.

Je to väčšia rýchlosť a agresivita, v čom sa ženský tenis najviac zmenil za uplynulých 20 rokov, čo sa v ňom nepohybujete?

Áno, určite sa to výrazne posunulo. Rovnako aj mužský tenis je rýchlejší, tvrdší, agresívnejší, ale v tom ženskom je za tých 20 rokov posun ešte výraznejší. Pred 20 či 25 rokmi hralo možno 10 či 15 najlepších tak agresívne a tvrdo. A dnes je to oveľa fyzickejšie, dnes aj najlepších 50 či 60 top tenistiek hrá naozaj vysoko agresívne a fyzicky.

Ako ste sa vlastne dostali od tenisu k tomu, čo robíte dnes?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Bol pri historickom triumfe slovenských tenistiek. Kapitán úplne zmenil kariéru