Wilandera ponížil ako nik. Mečíř mu pred rokmi prekazil dokonalú sezónu

Miloslav Mečíř nad hlavami zverencov ako kapitán daviscupového tímu po výhre nad Argentínou v roku 2005.

Wilandera ponížil ako nik. Mečíř mu pred rokmi prekazil dokonalú sezónu

Miloslav Mečíř nad hlavami zverencov ako kapitán daviscupového tímu po výhre nad Argentínou v roku 2005. (Autor: TASR)
Miloslav Mečíř nad hlavami zverencov ako kapitán daviscupového tímu po výhre nad Argentínou v roku 2005.
Miloslav Mečíř nad hlavami zverencov ako kapitán daviscupového tímu po výhre nad Argentínou v roku 2005. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|20. dec 2021 o 11:00

Miloslava Mečířa v pondelok vyhlásili za športovú legendu.

BRATISLAVA. Ak by malo Slovensko takého tenistu dnes, dokázal by zdolať Djokoviča, Federera či Nadala.

Miloslav Mečíř dosiahol za pomerne krátku tenisovú kariéru veľké veci. Bol svetovou štvorkou, dvakrát hral finále grandslamového turnaja a najmä získal olympijské zlato zo Soulu 1988.

Obavy z neho mali tenisoví velikáni ako Stefan Edberg, Mats Wilander, Boris Becker či John McEnroe. Nedosiahol síce toľko, čo oni, ale prekazil im šancu na nejeden veľký úspech.

Bojnického rodáka (57) v pondelok v Bratislave v rámci ankety Športovec roka 2021 vyhlásili za slovenskú športovú legendu.

"Je geniálne vidieť jeho svet a myšlienkové pochody. Potom si človek povie, že Miloš je buď blázon alebo génius," hovorí pre Sportnet o bývalom daviscupovom kapitánovi niekdajší dlhoročný reprezentant Dominik Hrbatý.

Vedel byť nezdolateľný

Webová stránka ultimatetennisstatistics.com Mečířa zaradila na osemnáste miesto v rebríčku najlepších tenistov v dejinách, ktorí nikdy nevyhrali grandslamový turnaj.

Pri zostavovaní rebríčka každému hráčovi priradili body na základe veľkých úspechov, ktoré dosiahol. Na hráča, ktorý skončil s tenisom ako 26-ročný, je to mimoriadne číslo.

Miloslav Mečíř na tenisovej exhibícii v Bratislave.
Miloslav Mečíř na tenisovej exhibícii v Bratislave. (Autor: TASR)

"Bolo ťažké predvídať jeho hru, hral neočakávane. Vedel zahrať lopty, ku ktorým sa málokto dostal, mal takú flexibilitu. Preto ho volali Veľká mačka. Pohyboval sa ladne, skoro až nepočuteľne," hovorí pre Sportnet Marián Vajda, dnes tréner svetovej jednotky Novaka Djokoviča.

"Bolo ťažké dostať ho do úzkych," spomína Vajda. Z troch zápasov na hlavnom okruhu zdolal Mečířa raz.

"Bol to šachový veľmajster na kurte," dodal.

"Často bol zamyslený, keď si v daný deň veril, bol neporaziteľný," pridáva svoj postreh bývalý skvelý československý tenista Jan Kodeš, víťaz Wimbledonu i Roland Garros.

Postrach Švédov

Hoci pamätné sú najmä jeho úspechy vo dvojhre, pozoruhodné výsledky dosiahol aj vo štvorhre. Bronz na olympijských hrách v Soule 1988 získal s Milanom Šrejberom.

Takmer všetky ostatné úspechy však dosiahol s Čechom Tomášom Šmídom. Z dvanástich deblových finále, ktoré odohral Mečíř na okruhu, až desať bolo so Šmídom.

Spoločne vyhrali aj prestížne podujatia v Hamburgu a v Ríme 1987 a sezónu zakončili titulom z Turnaja majstrov.

"Boli sme výborní kamaráti, takže sme boli aj skvelý tím. A keď sme spolu vyhrali Turnaj majstrov, porazili sme všetkých. Nemohli nás prečítať. Miloš hral také lopty, ktoré by ste v žiadnych príručkách nenašli," spomína Šmíd pre Sportnet.

"Mám na Méču dobré spomienky, bol to skvelý parťák," dodáva. Inak ako Méča mu ani nepovie. Viackrát zmienil, že má Mečířa ľudsky rád.

Mečíř patril medzi neobľúbených súperov najmä pre švédskych tenistov. Mats Wilander mal s ním bilanciu 4:7. Hoci Švéd vyhral sedem grandslamov a Mečíř ani jeden, slovenský tenista ho viackrát zdolal aj na grandslamových turnajoch.

Vyhral nad ním napríklad vo Wimbledone 1988 a na US Open 1986. Wilanderov krajan Stefan Edberg síce mal s Mečířom kladnú bilanciu 10:5, ale slovenský tenista ho vyradil napríklad aj v semifinále na olympiáde v Soule či vo Wimbledone 1986.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wilandera ponížil ako nik. Mečíř mu pred rokmi prekazil dokonalú sezónu