Klein po postupe: Nie, nie. Prosím, nehovorte mi, ako som na tom v rebríčku

Slovenský tenista Lukáš Klein v 1. kole Australian Open 2024.
Slovenský tenista Lukáš Klein v 1. kole Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Viktor Kiššimon|16. jan 2024 o 12:15 (aktualizované 16. jan 2024 o 14:07)

Cieľom slovenského tenistu je prienik do Top 100.

V 25-tich rokoch a na druhý pokus sa podarilo slovenskému tenistovi LUKÁŠOVI KLEINOVI postúpiť do druhého kola jedného zo štyroch grandslamových turnajov.

Dokázal to na Australian Open v Melbourne, kde v úvodnom kole zdolal Kórejčana Soon-woo Kwona 7:6, 4:6, 7:6, 6:3. V druhom kole ho čaká Nemec Alexander Zverev.

S akým vedomím ste nastupovali na zápas proti Kwonovi?

S ničím špeciálnym, snažil som sa brať tento zápas ako ďalší v poradí, ako nič výnimočné. Myslel som to skôr tak, že Kwon bol v prvom kole asi lepší súper, ako niekto z nasadených. Určite je to lepšie, ako hneď na začiatku naraziť na Djokoviča alebo iného z favoritov.

Platí však, že celý pavúk je nesmierne vyrovnaný. Kwon už bol v minulosti celkom vysoko vo svetovom rebríčku a v Melbourne hrá po zranení vďaka chránenému renkingu.

Nebral som ho ako jednoduchého súpera, cez ktorého by som mal pohodlne prejsť do druhé kola. A priebeh zápasu to aj dokázal.

V kvalifikácii ste odohrali tri náročné zápasy. Necítili ste sa po nich trošku unavený?

Kvalifikácia nebola ľahká, ale pred prvým kolom som mal k dispozícii tri voľné dni, takže som stihol zregenerovať.

Tak to otočím, nebola trojdňová pauza pred prvým kolom príliš dlhá? Neobávali ste sa, že vypadnete z herného rytmu, keď ste už boli rozbehnutý?

Možno by som aj bral, keby sme hrali o deň skôr. Ale nemôžem povedať, že by ma to voľno nejak extra rozhodilo, aspoň som mal čas dať sa dokopy a tiež na tréning.

Poďme k zápasu. Hneď v prvej hre ste si prehrali vlastné podanie. Mohla za to nervozita?

Nemyslím si, že som bol nejako výnimočne nervózny. Občas sa to stane. Ťažkú hlavu som si z toho nerobil, bol to len začiatok zápasu. A aj keby som prvý set prehral, mal som k dispozícii ďalšie šance ako zápas otočiť.

Kórejčan Kwon je veľmi húževnatý súper, má veľa skúseností z okruhu ATP, kde už vyhral aj dva turnaje. S akou taktikou ste nastupovali na zápas?

Chcel som hrať svoju hru, to znamená byť aktívny. A v kľúčových momentoch vyhľadávať skôr jeho forhend, pretože z bekhendovej strany bol veľmi nepríjemný. Kwon hral však veľmi rýchlo a nie vždy mi umožnil hral to, čo som chcel ja.

Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Obaja sme si dosť pomáhali podaním. V zápase sa striedali momenty, keď v hrách nebolo veľa medzihry a keď sme sa poriadne naháňali.

Viete označiť moment, v ktorom sa duel zlomil vo váš prospech?

Ťažko označiť jeden konkrétny moment. Veľmi dôležité bolo, že sa mi podarilo otočiť prvý set a zvládnuť aj tajbrejk. Keď to teraz pocitovo vyhodnocujem, tak v druhom a treťom sete hral v určitých momentoch lepšie ako ja.

Preto bolo super, že som zvládol koncovku tretieho setu. V tom štvrtom som bol zase aktívnejší ja, veľa vecí mi vyšlo a vďaka tomu som sa dostal k viacerým šanciam, tie som využil a napokon som duel ukončil pri vlastnom podaní.

Slovenský tenista Lukáš Klein počas Australian Open 2024.
Slovenský tenista Lukáš Klein počas Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)

Hovorí sa, že tenis je o využívaní šancí, ktoré ponúkne súper. Bol aj tento zápas toho príkladom?

Povedzme, že áno. Výborne mi vyšli tajbrejky a v závere štvrtého setu som využil dôležitú brejkbalovú šancu.

Zápas trval tri hodiny a 36 minút. Mali ste ešte v rezerve sily na prípadný rozhodujúci piaty set?

Ťažko mi je polemizovať, čo by bolo. Fyzicky som sa cítil počas celého zápasu fajn. Ale nebudem klamať, potešilo ma, že nemusíme hrať piaty set.

V Austrálii ste už dlhšie, máte za sebou turnaj v Brisbane, kde ste postúpili z kvalifikácie, zdolali hráča z Top 30 Argentínčana Baeza. Prehrali ste v druhom kole proti Talianovi Arnaldimu v zápase, ktorý ste mohli aj vyhrať. Potom prišla úspešná kvalifikácia v Melbourne. Posilnili tieto výsledky vaše sebavedomie?

V skratke - áno. Tieto výsledky veľmi pomáhajú v budovaní sebavedomia. Keď sa môže oprieť o výsledky aj dobrú hru, tak na kurt človek nastupuje s menšou nervozitou.

Pozeráte zápas medzi Alexandrom Zverevom a Dominicom Köpferom? S víťazom duelu si zahráte v druhom kole.

Asi pred tromi minútami som ho zapol. Ale nechystám sa ho pozerať do konca (v čase rozhovoru bolo 1:1 na sety, pozn).

Keby ste si mohli vybrať súpera, tak koho? Radšej šiesteho nasadeného Zvereva a veľký dvorec alebo Köpfera a väčšiu šancu na postup?

Na túto otázku vám neviem odpovedať.

Momentka zo zápasu medzi Alexandrom Zverevom a Dominicom Köpferom.
Momentka zo zápasu medzi Alexandrom Zverevom a Dominicom Köpferom. (Autor: TASR/AP)

V Austrálii ste spolu so staronovým trénerom Karolom Kučerom. Kedy sa zrodila vaša spolupráca?

Kajo bol k dispozícii. V decembri sme sa stretli a porozprávali sa o možnej spolupráci. Keďže ma už viedol v ranej fáze mojej kariéry, vedel som, čo môžem očakávať. Dohodli sme sa, že do novej sezóny pôjdeme spolu.

Po nej ju vyhodnotíme a rozhodneme sa, čo ďalej.

V priebežnom rebríčku ATP ste zatiaľ…

Nie, nie, nie, nehovorte mi to, prosím. Ďakujem.

Chápem. Tak prezraďte aspoň, aký cieľ ste si dali na aktuálnu sezónu.

Mojím cieľom je prebojovať sa do najlepšej svetovej stovky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Klein po postupe: Nie, nie. Prosím, nehovorte mi, ako som na tom v rebríčku