Profesor Zverev vs. šelma Klein. Keď introvert prejaví emócie, čakajte veľké veci

Radostné gesto Lukáša Kleina počas Australian Open 2024.
Fotogaléria (14)
Radostné gesto Lukáša Kleina počas Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Viktor Kiššimon|18. jan 2024 o 15:20

V slovenskom tenise je opäť niekto, kvôli komu sa oplatí v noci nespať.

Zápas začal esom a ukončil nepresným forhendom. A medzitým predvádzal na druhom najväčšom dvorci v Melbourne Parku 277 minút nadpriemerného tenisu.

Aréna nesie meno po bývalom austrálskom premiérovi Johnovi Cainovi, ktorého označujú za záchrancu Australian Open.

V roku 1988 sa postaral o to, aby sa prestížne podujatie presunulo z dovtedajšieho pôsobiska v Kooyongu do Melbourne Parku, kde vznikalo Austrálske tenisové centrum.

V noci zo stredy na štvrtok sa stal tento dvorec, ktorého tribúny pojmú 10 300 divákov, dejiskom veľkého grandslamového krstu slovenského tenistu Lukáša Kleina.

Roky som toho v januárových nociach veľa nenaspal. Sledoval som slovenských tenistov v boji proti austrálskej horúčave aj húževnatým súperom.

Počnúc Dominikom Hrbatým, Karolom Kučerom, pokračujúc Danielou Hantuchovou a Dominikou Cibulkovou. Sledovať zápasy, víťazstvá, prehry a potom dlho čakať, kým zdvihnú telefón, aby sa podelili o svoje dojmy.

Deficit spánku mi kompenzovali ich úspechy. A potom dlho nebol dôvod ponocovať.

Dnes skoro ráno sa to zmenilo. Veď, kto by si nechal ujsť zápas svojho obľúbeného hráča na jednom z najväčších turnajov sveta? Zvlášť, keď hrá proti šiestemu hráčovi sveta.

Lukáš Klein a Alexander Zverev začali o jednej ráno. Pred vyvrcholením druhého setu začalo pršať a zápas museli zhruba na 35 minút prerušiť. Za ten čas stihli organizátori zatiahnuť strechu a zberači uterákmi vysušiť dvorec.

Súboj sa končil po piatej hodine ráno, po piatich setoch a víťazstvom nemeckého tenistu. A pohľadom reportéra po prebdenej noci vyzeral takto...

Neviditeľný

Lukáša Kleina ľahko prehliadnete. Hoci mu do dvoch metrov chýba sedem centimetrov, je akoby neviditeľný. Nenápadne okolo vás prejde a potichu vás pozdraví.

Je to prototyp skromného chalana. Veľa toho nenahovorí, ale o to viac sa snaží prezentovať činmi. Je poctivec, ktorý nikdy nič neodflákne.

Počas zápasu proti Zverevovi sa mnohí diváci dozaista pýtali, prečo je tento 25-ročný chlapec vo svetovom rebríčku až na 163. mieste. Rozdiel 157 priečok nebolo vôbec vidieť.

Nemca zasypával víťaznými údermi. Z forhendu i bekhendu. Navyše si pomáhal výborným prvým podaním. Favorit často len krútil hlavou a bezradnými pohľadmi hľadal útechu vo svojej lóži u otca a brata.

Profesor Zverev

Zverev sa opieral najmä o delový servis. Hral profesorsky, často len vracal loptičky na druhú stranu a čakal na Kleinove chyby. Tie prišli v závere prvého setu. A nasadenej šestke po ňom padol kameň zo srdca.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Alexander Zverev - Lukáš Klein

Ale tešil sa predčasne. Outsideri sa často po prvom prehratom sete, ktorý bol nesmierne vyrovnaný a tesný, zosypú a zvyšok zápasu patrí favoritovi. To však nebol prípad Kleina. Stále vytrvalo čakal na šancu, ktorá prišla.

V šiestej hre druhého setu po prvý raz brejkol slávneho súpera. Bol to akoby zásah zhora. Zverev stál na nevýhodnej strane, na ktorej si pri podaní vyhadzoval loptičku presne do slnka. V tejto nekomfortnej situácii pomohol Kleinovi dvoma dvojchybami. Prvými v zápase.

Klein si brejk udržal a stav setov vyrovnal. Nevyrušilo ho ani to, že za stavu 5:3 a 30:30 museli zápas prerušiť. Aj po pauze pokračoval vo výbornom výkone a bol jednoznačne lepším hráčom.

Získanú pozitívnu energiu okamžite pretavil do rýchleho brejku v treťom sete, ktorý skvelým výkonom na podaní udržal až do záveru. Klein viedol proti olympijskému víťazovi z Tokia 2:1 na sety.

Sediac pred televízorom v spiacom paneláku sa do mojej mysle vkráda myšlienka, že by to člen bratislavského Národného tenisového centra mohol zvládnuť a šokovať tenisový svet.

Nenápadná šelma Klein

Tešil som sa na každú výmenu. Štýl Lukáša Kleina je veľmi pôsobivý. Pripomína mi kríženca Miloslava Mečíra a Karola Kučeru, teda Veľkej a Malej mačky, ako zneli ich prezývky.

Hrá priame rýchle údery a po dvorci sa pohybuje nesmierne nenápadne a pritom je všade. Zahrať proti nemu víťazný úder nie je jednoduché.

Navyše je odvážnejší ako dve spomínané slovenské legendy – často a rád ukončuje výmeny na sieti. Toto tvrdenie môžem podporiť aj číslami, ktoré ponúka zápasová štatistika.

Proti Zverevovi mal až 90 zásahov na sieti, z toho v 67-ich prípadoch získal fiftín. To dáva skvelú 74-percentnú úspešnosť. Proti svetovej šestke je to parádne číslo.

Inak, na šieste miesto vo svetovom rebríčku to dotiahol aj Karol Kučera. V noci sedel v lóži Lukáša Kleina ako jeho staronový tréner. Pristalo mu to tam oveľa viac ako v poslaneckej lavici. Komentátor Eurosportu ho identifikoval až tesne pred koncom zápasu.

Ako ďaleko do konca sú štyri fiftíny?

Štvrtý set je nesmierne vyrovnaný. Najprv Klein odvracia dva brejkbaly. A pri podaní Zvereva trpezlivo čaká na šancu. Tá prichádza. Je 4:4 a Slovák je loptičku od brejku.

Ak by nasledujúcu loptičku vyhral, išiel by podávať na víťazstvo v zápase. Klein má výmenu skvele rozohratú. Zverev sa bráni, na druhú stranu posiela slabú loptičku, to by mala byť pre Slováka malina.

Lenže loptička z nahratého forhendu putuje za základnú čiaru.

Nepreháňam, ak poviem, že to bol Kleinov malý mečbal, pretože nasledujúcu hru pri vlastnom podaní s prehľadom získava.

Set napokon rozhoduje tajbrejk. V prvom kole proti Kórejčanovi Kwonovi vyhral Klein oba. A dobre začína aj teraz. Vedie 3:1. Je štyri loptičky od postupu do 3. kola. Kto sa však vyzná v tenise, vie, ako absurdne znie tá veta.

Fotogaléria zo zápasu Lukáš Klein - Alexander Zverev na Australian Open 2024

Klein veľmi chce. Robí lacné chyby. Niekedy sa zdá, že v náročných pozíciách si počína suverénne, ale zrážajú ho chyby pri nahratých „tutovkách“.

Zverev uplatňuje oveľa väčšie skúsenosti a tajbrejk vyhráva 7:5. Vtedy sa prvýkrát ozve z jeho úst naozaj hlasný hrdelný výkrik. Uvedomuje si, že bol veľmi tesne od vypadnutia.

Ide sa do rozhodujúceho piateho setu. Pre Kleina je to len druhý v kariére. Pre Zvereva jubilejný dvadsiaty.

Slovák začína suverénne, v prvej hre na podaní na ňom nebadať žiadnu frustráciu z premárnených šancí. Vedie 1:0 a hneď v nasledujúcej hre má pri podaní Zvereva brejkbal. Delový servis ju okamžite zmaže.

A potom príde v hre Kleina vôbec prvý moment, ktorý by sa dal označiť ako kríza. Čistou hrou stráca podanie a Zverev brejk potvrdzuje a vedie 3:1.

Introvert burcuje štadión

Umývam si zuby, tuším, že čoskoro sa dostanem do postele. Tesnú piatu hru piateho setu získava Klein. A potom to príde. V slovenskom tenistovi, ktorý dovtedy maximálne zaťal päsť, vybuchne erupcia emócií. Prehne sa v drieku dozadu, rozpaží ruky a z celého hrdla si zakričí a gestami burcuje nadšené publikum.

Neverím vlastným očiam. Absolútny introvert Lukáš Klein sa premenil na excentrického Nicka Kyrgiosa. Fanúšikovia s radosťou prijímajú jeho výzvu a prikláňajú sa na jeho stranu.

Klein vyrovnáva na 3:3 a neustále burcuje divákov. Tichý chalan, ktorého jeho priateľka Anna Karolína Schmiedlová priviedla k fotografovaniu na analóg a bavia ho čierno-biele fotky, ešte nikdy neprejavil toľko emócií.

Opäť začínam veriť, že sa to mohlo podariť.

Obaja hráči si suverénne držia podanie. A preto o víťazovi rozhodne opäť až tajbrejk. Lenže v piatom sete sa nehrá do sedem, ale do desať. Za stavu 6:6 stráca Klein bod pri vlastnom podaní, no vzápätí si berie od Zvereva.

Je 7:8 a podáva Slovák. Rozohrá neuveriteľnú výmenu, neuveriteľne pohyblivý a rýchly Zverev behá zo strany na stranu. Klein posiela nábehový forhend, z ktorého zahrá Nemec obranný bekhendový oblúčik padajúci tesne za sieť. Tam už číha slovenský tenista, ale robí neuveriteľnú chybu a volej posiela do siete.

Zverev má dva mečbaly a hneď ten prvý premieňa vďaka ďalšej chybe z rakety Kleina.

Umelecký dojem patrí Kleinovi

Je koniec. Po štyroch hodinách a 37 minútach. Diváci aplaudujú a až do bratislavského Starého mesta do bytovky na piate poschodie počuť, ako padol Zverevovi zo srdca obrovský kameň.

V pozápasovom rozhovore priamo na dvorci sympaticky vychváli svojho súpera. Klein mu dal zabrať minimálne tak, ako súd, ktorý ho čaká v máji za fyzické napadnutie priateľky. Aj tam bude potrebovať kvalitnú obranu. A trest môže byť horší, ako prehratý zápas.

Bilancia získaných fiftínov bola 189:189. Na umelecký dojem vyhral Klein. No vyhráva ten, kto získa poslednú loptičku. Tentoraz ním bol Zverev. Nabudúce môže byť všetko inak.

Teším sa, že v slovenskom tenise je opäť niekto, kvôli komu sa oplatí v noci nespať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Profesor Zverev vs. šelma Klein. Keď introvert prejaví emócie, čakajte veľké veci