Éra nekonečných zápasov sa definitívne končí. Tenistov čakajú nové pravidlá

Novak Djokovič po triumfe na Wimbledone 2019.
Novak Djokovič po triumfe na Wimbledone 2019. (Autor: Tim Ireland SITA/AP)
Sportnet|16. mar 2022 o 13:25

Všetky grandslamy okrem Roland Garros už pristúpili k zmenám pravidiel v posledných rokoch.

BRATISLAVA. Jedenásť hodín a päť minút. Toľko trval najdlhší zápas v tenisovej histórii. A zdá sa, že tento rekord už len tak niekto neprekoná. Tenis totiž prechádza do novej éry.

Tento rekordný zápas v prvom kole Wimbledonu 2010 odohrali John Isner a Nicolas Mahut. Isner ho vyhral 70:68 v piatom sete. Zápas sa ťahal cez tri dni.

Od najbližšieho grandslamového turnaja, teda od Roland Garros 2022, však prichádza zmena, ktorú budú mať všetky grandslamy.

V rozhodujúcom sete, teda u mužov v piatom a u žien v treťom, už po novom bude vždy nasledovať po stave 6:6 tajbrejk do desať vyhraných bodov.

Tých desať bodov zároveň musí byť o dva body viac, ako má súper. Tajbrejk sa preto pokojne môže skončiť napríklad aj 15:13.

Zatiaľ ide o skúšobný projekt, ale s veľkým potenciálom stať sa trvalou zmenou.

V posledných rokoch mal každý z grandslamových turnajov iné pravidlá. Už dlhodobo platilo, že na US Open sa v rozhodujúcom sete hral za stavu 6:6 klasický tajbrejk na 7 vyhraných bodov.

Na ostatných grandslamoch tenisti hrali zápas dovtedy, kým niekto nevyhral s náskokom o dva gemy. Zápas sa teda napríklad mohol skončiť 10:8 či 12:10.

V extrémnych prípadoch však aj oveľa viac. Semifinále Wimbledonu 2018 medzi Kevinom Andersonom a Johnom Isnerom, ktoré vyhral Anderson, sa skončilo 26:24.

Hráči boli po takýchto dueloch extrémne vyčerpaní, preto sa rozhodli od sezóny 2019 pristúpiť k zmenám aj Australian Open a Wimbledon.

V Melbourne sa potom hralo práve spôsobom, ktorý bude po novom platiť pre všetky grandslamy. Teda za stavu 6:6 v rozhodujúcom sete nasledoval tajbrejk do desať bodov.

Na Wimbledone spravili konzervatívnejšiu zmenu. Ďalej platilo, že hráč musí získať o dva gemy viac ako súper. Ale ak sa tak nestalo do stavu 12:12, tak nasledoval tajbrejk do 7 bodov.

Tento nový formát otestovali vo finále 2019 Novak Djokovič a Roger Federer. Kde Djokovič vyhral až 13:12 v piatom sete po tajbrejku.

Jediný grandslam, ktorý žiadne úpravy v prospech kratších zápasov nerobil, bol Roland Garros.

Až teraz, keďže práve na Roland Garros bude mať nový formát tajbrejku do 10 bodov za stavu 6:6 v piatom sete premiéru.

"Plánujeme túto zmenu vyskúšať na všetkých štyroch grandslamoch a po konzultácii s WTA, ATP a ITF sa prípadne stane trvalou," píšu v spoločnom vyhlásení organizátori všetkých štyroch prestížnych turnajov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Éra nekonečných zápasov sa definitívne končí. Tenistov čakajú nové pravidlá