Táto prehra je pre nás lekcia, vyhlásil obranca Juventusu

Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon. (Autor: TASR/AP)
SITA|15. máj 2017 o 07:30

Turínčania sú stále v hre o treble: čaká ich finále národného pohára Coppa Italia a finále Ligy majstrov.

RÍM. Talianska futbalová Serie A mohla v nedeľu večer spoznať svojho šampióna, proti však boli hráči AS Rím a potvrdili to aj na trávniku.

Domáci Rimania zvíťazili 3:1 nad tímom Juventusu Turín a minimálne oddialili jeho majstrovské oslavy.

Boj o druhú priečku

Turínčania, ktorým stačila aj remíza, viedli na Stadio Olimpico zásahom Maria Leminu, o obrat sa postarali Daniele De Rossi, Stephan El Shaarawy a Radja Nainggolan.

Juventus z ostatných troch ligových duelov vydoloval len dva body, napriek tomu je dve kolá pred koncom aktuálneho ročníka naďalej v najvýhodnejšej pozícii a blízko k zisku rekordného šiesteho titulu v sérii; má 85 bodov.

AS Rím sa domácim triumfom nad rivalom udržal v hre o "Scudetto" (81 b.), jej súčasťou je z úzadia aj SSC Neapol (80 b.) so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom.

Pre AS a SSC je nemenej zaujímavý aj boj o druhú priečku, ktorá zaručí účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov 2017/2018, tretí tím konečného poradia o ňu zabojuje v nevyspytateľnom augustovom play-off.

Pozrite si tie najzaujímavejšie momenty zo stretnutia AS Rím - Juventus Turín: fotogaléria

15.5.2017

"Hráči ukázali skutočné odhodlanie. Vedeli sme, že dnes budeme na ihrisku trpieť," citoval klubový web trénera Rimanov Luciana Spallettiho.

"Keď potrebujete vyhrávať zápasy a máte tesne za sebou protivníka, akým je Neapol, je náročné prekonať určité problémy. Hrali sme dobre napriek niekoľkým absenciám. V hlavách sme mali jediný cieľ: víťazstvo," pokračoval.

Dva pokusy

Turínsky gigant sa najbližšie predstaví na domácom trávniku: v nedeľu od 15. hodiny privíta Crotone, ktoré bojuje o záchranu medzi elitou. Ak Turínčania zvíťazia, bez ohľadu na sobotňajšie výsledky konkurentov si zabezpečia titul.

Najskôr je pokora, potom ochota obetovať sa pre mužstvo a napokon víťazstvo. To, čo sa udialo, by sa nemalo stávať - ak ste blízko k víťazstvu, musíte si ho vziať a bez kalkulácií.


Leonardo Bonucci, hráč Juventusu

Juventus, ktorý pred týždňom doma remizoval 1:1 v mestskom derby s FC Turín, predtým ťahal v lige obdivuhodnú šnúru domácich úspechov: vybojoval 33 víťazstiev z rovnakého počtu stretnutí.

AS Rím v sobotu nastúpi na pôde Chieva Verona (18.00 h), Neapol hostí Fiorentinu (20.45 h).

Neapolčanov udrží v boji o titul len víťazstvo. Rimanov aj remíza, následne by však museli dúfať vo svoje víťazstvo nad FC Janov a prehry Juventusu s Crotone aj Bolognou.

Bez iných podmienok platí, že Juventusu zabezpečí titul jedno víťazstvo, má naň dva pokusy. V prípade rovnosti počtu bodov Juventusu a AS Rím na čele konečnej tabuľky triumfuje AS, má lepšiu bilanciu zo vzájomných súbojov (0:1 vonku, 3:1 doma).

Ak budú mať vpredu rovnaký počet bodov Juventus a Neapol, aplikovaním identického kritéria uspeje turínska "stará dáma" (2:1 doma, 1:1 vonku). AS Rím a Neapol nemôžu skončiť s rovnakým bodovým ziskom tak, aby zároveň boli obaja pred Juventusom.

Najúspešnejší klub

Juventus je s 32 prvenstvami najúspešnejším klubom Serie A. Turínčania si vybojovali "Scudetto" aj v rokoch 2005 a 2006, ale o tieto tituly neskôr prišli pre kauzu ovplyvňovania zápasov.

Turínčania sú v hre o treble: čaká ich finále národného pohára Coppa Italia proti Laziu Rím (17. mája v Ríme na Stadio Olimpico) a finále Ligy majstrov proti Realu Madrid (3. júna vo waleskom Cardiffe).

"Táto prehra je pre nás lekcia," vyhlásil obranca Juventusu Leonardo Bonucci, citoval ho klubový web.

"Najskôr je pokora, potom ochota obetovať sa pre mužstvo a napokon víťazstvo. To, čo sa udialo, by sa nemalo stávať - ak ste blízko k víťazstvu, musíte si ho vziať a bez kalkulácií. Mohli sme to uzavrieť, namiesto toho budeme musieť v nedeľu vydať energiu navyše, a to v kľúčovej fáze sezóny," doplnil 30-ročný stopér.

Poradie tímov bojujúcich o titul v Serie A:

1.Juventus Turín36274578:2685
2.AS Rím36263782:3381
3.SSC Neapol36248486:3680

Zostávajúci program tria bojujúceho o titul:

Juventus Turín: Crotone (doma), Bologna (vonku)

AS Rím: Chievo Verona (vonku), FC Janov (doma)

SSC Neapol: Fiorentina (doma), Sampdoria Janov (vonku)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Táto prehra je pre nás lekcia, vyhlásil obranca Juventusu