Desiaty deň na MS: Fínov môžu poslať domov Rakúšania. Slováci si vždy zvolia ťažšiu cestu

Lotyšskí hráči sa tešia z gólu Oskarsa Cibulskisa proti Slovensku.
Fotogaléria (74)
Lotyšskí hráči sa tešia z gólu Oskarsa Cibulskisa proti Slovensku. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. máj 2024 o 01:05

Súhrn diania desiateho dňa na MS.

OSTRAVA. Šport je o veľkých zápasoch, príbehoch a emóciách. Zápas Slovenska s Lotyšskom na MS v hokeji 2024 bol presne taký.

Duel s nábojom, plný zvratov, obrovských šancí a skvelých brankárskych zákrokov. Hrdinami zápasu boli obaja brankári, ktorí stále držali svoj tím v hre o víťazstvo.

Samuel Hlavaj mal 41 zákrokov, Kristes Gudlevskis 40. 

Lotyši viedli gólom zo záveru prvej tretiny, Slováci vyrovnali až v poslednej tretine a dve minúty pred koncom strelil Peter Cehlárik vedúci gól slovenského tímu. Do konca zápasu ostávalo 104 sekúnd. Sen o troch bodoch a istom postupe do štvrťfinále uťal veľmi rýchlo Cibulskis, ktorý vyrovnal o 24 sekúnd neskôr.

A to ešte mohli Lotyši vyhrať aj v riadnom hracom čase. Samuel Hlavaj pred sirénou chytil stopercentnú šancu súpera. 

Lotyši odohrali najlepší zápas

Lotyši nakoniec vybojovali druhý bod v samostatných nájazdoch. Puk pri víťaznom nájazde však padol do bránky s veľkým šťastím. Hlavaj strelu Ločmelisa vykril, lenže puk sa odrazil a dokotúľal sa do bránky. 

„Na nájazdy som bol pripravený, bol som stopercentne pripravený. Ten rozhodujúci gól bol nešťastný. Chytil som ten nájazd, ale ako ten puk rotoval, tak padol na môj betón, a potom som už len videl ako ide do bránky,“ hovoril Hlavaj. 

„Na našu smolu odohrali Lotyši najlepší zápas na turnaji. Keď hrajú na vrchole svojich možností, je ťažké proti nim hrať. Ale za výkon si zaslúžia uznanie,“ hovoril Rastislav Konečný na TV JOJ. 

„Je to smola. Podali sme veľmi dobrý výkon. Boli sme aktívnejší. Ukázali sme veľké srdce a získali sme veľmi dôležitý bod. No chceme ešte získať ďalšie,“ hodnotil zápas kapitán Tomáš Tatar. 

"Nadreli sme sa a sami sme si to potom pokašľali. Mali sme šancu vyhrať. Je to frustrujúce," hovoril Juraj Slafkovský.

 Ak sa o slovenskom tíme dá povedať jedna vec, ktorá ho vystihuje, je to nemohúcnosť v presilovkách. Nevychádzajú tímu celý šampionát a proti Lotyšsku nevyužili tri. Trápia sa v nich. Góly strieľa takmer výlučne pri plnom počte hráčov. Hráči tvrdia, že už majú v presilovkách aj svetlé momenty, len to zatiaľ nepadlo. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Desiaty deň na MS: Fínov môžu poslať domov Rakúšania. Slováci si vždy zvolia ťažšiu cestu