20. deň na EURO: Náhradníci poslali Kroosa do dôchodku, Ronaldo sa lúči bez gólu

Sklamaní portugalskí hráči Diogo Costa, Pepe a Cristiano Ronaldo.
Fotogaléria (25)
Sklamaní portugalskí hráči Diogo Costa, Pepe a Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|6. júl 2024 o 07:10

Do semifinále postúpilo Španielsko a Francúzsko.

BRATISLAVA. Diváci neveriacky krútili hlavou, do očí sa im tlačili slzy. Kamera dlho ukazovala mladú fanúšičku, ktorá nedokázala potlačiť vzlyky.

Domáce Nemecko na EURO 2024 končí. Vo štvrťfinále v Stuttgarte ho po predĺžení vyradilo Španielsko, ktoré zvíťazilo 2:1.

Druhý a najdôležitejší

O všetky góly sa postarali náhradníci. Skóre otvoril v 51. minúte Dani Olmo, ktorý prišiel na ihrisko už v 8. minúte za zraneného Pedriho. Mimochodom, bolo to najrýchlejšie striedanie v histórii európskych šampionátov.

Nemci sa však nevzdávali, v závere zápasu striedali útočníka za obrancu a Španieli nakoniec tlaku neodolali. V predposlednej minúte riadneho hracieho času vyrovnal Florian Wirtz.

V predĺžení mali Nemci ďalšie šance, rozhodnúť mohol Füllkrug, no napokon nečakaným hrdinom sa stal Mikel Merino, ktorý v 119. minúte po skvelej prihrávke Daniho Olma parádne vyskočil a hlavou poslal loptu do siete.

Pre 28-ročného futbalistu Realu Sociedad to bol iba druhý gól v reprezentačnom drese.

Zároveň bol to tretí najneskorší víťazný gól v dejinách majstrovstiev Európy. Merino skóroval v čase 118:52, Michel Platini na šampionáte v 1984 dal gól Portugalsku v čase 118:53 a Ukrajinec Artem Dovbyk skóroval na predchádzajúcom EURO v zápase so Švédskom v čase 120:36.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Nemecko vo štvrťfinále EURO 2024

Dokonalá milisekunda

„Všetko sa udialo v jednej milisekunde. Keď som videl, že Dani má loptu, vedel som, že má kvalitu, aby poslal skvelý center.

Vbehol som za Rüdigera a lopta bola naozaj dokonalá. Ja som musel len vyskočiť a hlavičkovať,“ opísal svoj gólový moment Merino.

Nemci v Stuttgarte nikdy neprehrali zápas na veľkom turnaji a Španielsko nedokázalo vyhrať na nemeckej pôde už 89 rokov.

Navyše ak španielska reprezentácia na MS alebo ME narazila na domáci tím, vždy stroskotala.

Vďaka Merinovi sa všetky tieto série skončili.

„V prvých sekundách som si ani neuvedomoval, čo sa deje. Nepočul som nič… totálne ticho.

Potom som si uvedomil, že som dal gól a videl som, ako ku mne bežia moji spoluhráči. Bolo to nádherné,“ uviedol šťastný strelec.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»20. deň na EURO: Náhradníci poslali Kroosa do dôchodku, Ronaldo sa lúči bez gólu