Podmienkou je negatívny test. Vybraní športovci dostanú výnimku na trénovanie

Zimná príprava, tréning - ilustračná fotografia.
Zimná príprava, tréning - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Ivan Mriška, TASR|26. jan 2021 o 16:30

Od 27. januára sa otvoria aj niektoré prevádzky.

BRATISLAVA. Väčšina slovenských súťaží má pre obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu stopku.

Hrať a trénovať môžu len športovci dvoch najvyšších súťaží vo futbale, hokeji a prvých ligách v basketbale, volejbale a hádzanej.

Musia mať dekrét

Od 27. januára sa opatrenia zmiernia pre pár vybraných športovcov, držiteľov špeciálneho Dekrétu kandidáta.

„Umožňujú sa podujatia nevyhnutné pre prípravu a kvalifikáciu určených športovcov. Musia sa však konať bez obecenstva a všetci účastníci musia mať negatívny RT-PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Možnosť otvoriť dostanú vybrané prevádzky, ktoré poskytujú služby nevyhnutné pre činnosť držiteľov dekrétu.

„Ide o športovcov zaradených do širšej nominácie olympijského alebo paralympijského tímu,“ vysvetlila, kto bude po novom môcť trénovať za prísnych hygienických podmienok.

Výnimka nezahŕňa amatérskych športovcov, ktorých tréningy a zápasy sú zatiaľ zakázané.

Konať sa nemôžu ani v prípade, že hráči majú negatívny test na koronavírus.

„Čakáme na oficiálne usmernenie SFZ. Hneď ako to bude možné, začneme s tréningovým procesom,“ na sociálnej sieti napísal športový riaditeľ FC Lokomotíva Košice Milan Miklušičák.

Problémy v Šamoríne

Ohrozené je po novom aj pôsobenie športovcov v rámci projektu Karanténneho centra pre vrcholový šport v tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne.

Viacero športovcov v ňom malo pozitívne testy na koronavírus a takzvanej bubline hrozí zrušenie.

Momentálne je bublina pozastavená a vedenie Slovenskej plaveckej federácie (SPF) dúfa, že sa od štvrtka opäť rozbehne za ešte prísnejších podmienok.

Včera sa nám objavili pozitívni športovci. Veľmi nás to mrzí. Prvých 30 dní sme mali bez jediného problému. Do 25. januára bolo 1083 prenocovaní a nič sa nestalo.

Až v nedeľu jeden z chlapcov, ktorý bol od 1. januára v bubline a nemal sa kde nakaziť, povedal, že má príznaky,“ uviedol na tlačovej konferencii prezident SPF Ivan Šulek.

„V pondelok ráno sa vykonali antigénové testy všetkých a objavili sa dva nové prípady. Všetkých 150 účastníkov sme následne pretestovali PCR testami a objavilo sa ešte niekoľko pozitívnych prípadov, väčšinou to boli plavci z Dukly,“ dodal.

Išli do domácej karantény

Koronavírus sa objavil aj medzi telesne postihnutými plavcami, ktorí nastúpili do bubliny 14. januára. Pozitívna bola ešte jedna akvabela a gymnastka.

„Okamžite sme športovcov poslali do domácej karantény. Celé stredisko sa musí vydezinfikovať a treba prijať ešte prísnejšie opatrenia. Nemôžeme si dovoliť stratiť toto jediné stredisko prípravy,“ dodal Šulek.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Podmienkou je negatívny test. Vybraní športovci dostanú výnimku na trénovanie