Obnovenie federálnej ligy? Bola by to prestíž, zhodujú sa bývalí hráči

(Autor: archív - Formerskyblue)
Ivan Mriška, Dušan Dojčiar|28. apr 2021 o 10:03

Spomienky na posledné ročníky federálnej ligy.

BRATISLAVA. Betónové schodíky, plytké siete a tribúny plné ľudí. Aj to charakterizuje zápasy spoločnej federálnej futbalovej súťaže.

Od posledných zápasov ubehne tridsať rokov. Zaspomínajte si preto s nami na rozdielové momenty a detaily, ktoré dnes na štadiónoch nenájdeme, ale kedysi boli samozrejmosťou.

Spomienky na Federálnu ligu

Redakcia Sportnet.sk pripravila spolu so športovým nadšencom a pamätníkom DUŠANOM DOJČIAROM sedem spomienok na Federálnu ligu. Každý týždeň uverejníme jednu.

Šumy o obnovení ligy

Podľa mnohých hráčov je to dobrý nápad. Pred niekoľkými rokmi boli vo futbalových kuloároch šumy o obnovení spoločnej česko-slovenskej ligy.

„Vyvolalo to u mňa spomienky, nostalgiu. Bolo by to dobré. Na Slovensku sú veľké mužstvá a štadióny ako v Česku. Určite to stojí za zváženie,“ uviedol Michal Horňák, ktorý v drese Chebu a Sparty odohral vo federálnej lige 83 zápasov.

„Bola by to prestíž a kluby by išli výkonnostne hore. Je tu však otázka, akoby sa postupovalo do európskych pohárov,“ dodal.

Po rokoch by slovenskí priaznivci mohli vidieť také kluby ako Slavia Praha, Sparta Praha či Viktoria Plzeň.

„Výborný nápad, pre hráčov a divákov by to bolo atraktívnejšie. Ideálny model by mohol mať šestnásť mužstiev, z toho šesť slovenských. Boli časy, kedy to bola téma dní, dnes sa to však zdá byť nemožné,“ dodal Tomáš Geist, bývalý funkcionár Dukly Banská Bystrica.

Nesmie zdržovať futbal

Viac ako o spájaní líg sa v súčasnosti na Slovensku hovorí o systéme VAR, ktorý má za sebou premiérové zápasy vo Fortuna lige.

„Rozhodca je len človek. Nad systémom VAR však mám pochybnosti. Vždy ma rozčúli, keď celý štadión vidí, že penalta bola, alebo naopak. A rozhodca po vzhliadnutí videa ukáže inak.

Niektoré situácie ani na obrazovke rozhodca neprečíta dobre. Ja by som aj bol za VAR, ale systém musí byť transparentný a presný. A nemal by zdržovať futbal. Nie je mysliteľné, aby rozhodca chodil päťkrát za polčas k obrazovke,“ myslí si Horňák.

(Autor: archív - Formerskyblue)

Tittel: Učme sa žiť s VAR

Po prvý raz bol videosystém využitý v zápase Slovana Bratislava proti Zlatým Moravciam.

„Učíme sa žiť a hrať s VAR. Treba len nájsť zdravú mieru, kedy treba technológiu využiť a kedy je to kontraproduktívne.

Využiť VAR v pokutovom území považujem za správne, ale hľadať v strede ihriska dotyk alebo malé potiahnutie a zmeniť celú akciu, to mi príde pritiahnuté za vlasy.

Hlavne sa treba zjednotiť vo výklade, aby nevznikali situácie, že na jednom štadióne sa to posúdi tak a na druhom inak,“ tvrdí Dušan Tittel, bývalý hráč Slovana Bratislava.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Obnovenie federálnej ligy? Bola by to prestíž, zhodujú sa bývalí hráči