Mladíci nerešpektovali, že prehrávali zápas. Nikto z nich nezobral strelu na seba

Brankár Richard Rafaj (Slovensko) inkasuje gól, uprostred Yannik Ponzetto (Švajčiarsko) a vpravo Adam Beluško (Slovensko).
Brankár Richard Rafaj (Slovensko) inkasuje gól, uprostred Yannik Ponzetto (Švajčiarsko) a vpravo Adam Beluško (Slovensko). (Autor: TASR)
Nikola Baďová|1. aug 2023 o 07:00

V hľadisku bolo takmer tritisíc fanúšikov.

TRENČÍN. Mal to byť najprijateľnejší súper v skupine. Po ňom prídu ešte náročnejšie výzvy.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov prehrali v prvom zápase na prestížnom turnaji Hlinka Gretzky Cup s rovesníkmi zo Švajčiarska 3:6. V utorok ich čaká Kanada.

Stretnutie B-skupiny sledovala takmer stovka skautov, nechýbali ani odchovanci trenčianskeho hokeja Marián Hossa, Branko Radivojevič či Milan Bartovič alebo tréner slovenskej reprezentácie do dvadsať rokov Ivan Feneš. 

Lekcia z efektivity

Zverenci Martina Dendisa v úvode zápasu hýrili zvýšenou aktivitou. Po Pitkovej strele sa rozvlnila bočná sieť a niekoľko slovenských fanúšikov už vyskočilo zo sedadiel.

Vzápätí však iniciatívu prevzali Švajčiari, ktorí sa po peknej akcii otvorili skóre. 

Slovenskí mladíci si vytvorili niekoľko sľubných šancí, ale zlyhávali v koncovke. Po jednej z nich si Petras zabudol puk za sebou a súper sa rútil do prečíslenia. Švajčiari sa stihli v útočnom pásme rozostaviť a prekonali brankára Rafaja. 

Domácich priaznivcov potešil Samuel Kupec, ktorý v závere prvého dejstva znížil na 1:2. 

Na snímke vľavo Samuel Kupec (Slovensko) oslavuje po góle so spoluhráčmi, zľava Ján Chovan, Luka Radivojevič  a Theo Kiss.
Na snímke vľavo Samuel Kupec (Slovensko) oslavuje po góle so spoluhráčmi, zľava Ján Chovan, Luka Radivojevič a Theo Kiss. (Autor: TASR)

„Miestami sme boli lepší tím ako Švajčiari, ale súper využíval viac šancí, do ktorých sa dostal. Tiež sme ich mali dosť, ale nevyužili sme ich,“ povedal po zápase útočník Ján Chovan. 

Zlomový moment

Na začiatku druhej tretiny opäť skóroval švajčiarsky útočník Jamiro Reber, ktorý pretlačil puk do bránky po peknej krížnej prihrávke. 

Domáci hráči však dokázali znížiť na rozdiel jediného gólu. Michal Liščinský s pokusom z uhla ešte neuspel, no puk sa dostal medzi kruhy, odkiaľ ho nekompromisne napálil Tomáš Šlank. 

Slováci mali potom k dispozícii aj minútovú presilovku o dvoch hráčov, ale Švajčiarov príliš nepreverili. Hostia hrali obetavo a blokovali nevýrazné slovenské strely.  

„Zápas sme si sami pokazili zbytočnými faulmi a nevyužitými presilovkami. Musíme sa viac tlačiť do bránky. Bez tlaku na bránu, nedáme gól a bez gólu nevyhráme,“ reagoval kapitán Tomáš Pobežal. 

„Musíme byť viac priamočiarejší. Mali sme rešpektovať, že prehrávame zápas. Nemôžeme si vtedy vyťukávať do prázdnej brány, ale zobrať strelu na seba. Švajčiarov sme mali na lopate, znížili sme na 2:3. Vtedy sa zápas lámal, nevyužili sme presilovku päť na tri,“ opísal zlomový moment tréner. 

Chýbal tlak na bránku

Zverenci Martina Dendisa vstúpili do tretej tretiny so snahou vyrovnať. Svojou aktivitou si vypracovali dve presilové hry, v ktorých niekoľkokrát ohrozili švajčiarskeho brankára. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Mladíci nerešpektovali, že prehrávali zápas. Nikto z nich nezobral strelu na seba