Slováci hodlajú využiť historickú šancu

TASR|17. mar 2009 o 12:04

Pred slovenskou futsalovou reprezentáciou sa otvára veľká šanca vybojovať si koncom tohto týždňa historický postup na majstrovstvá Európy.

BRATISLAVA. V ceste na šampionát v roku 2010 v Maďarsku sa im v španielskom Badajoze od 19. marca do 22. marca postaví v 2. kvalifikačnej skupine domáci favorit a výbery Moldavska a Kazachstanu.

Európska futbalová únia (UEFA) už dávnejšie rozhodla o rozšírení finálového turnaja, v januári sa tak v Budapešti a Debrecíne predstaví prvýkrát v histórii až 12 účastníkov. Na historicky prvých ME v Španielsku v roku 1996 bojovalo len 6 výberov, na ďalších piatich ME už to bolo osem reprezentácií. Postup na šampionát si priamo vybojuje sedem víťazov kvalifikačných skupín hraných po celej Európe v rovnakom termíne a štyria najlepší z druhých miest, maďarský organizátor má účasť garantovanú automaticky.

Tréner Slovenska Milan Kollár nominoval na turnaj 14 reprezentantov. Gro mužstva tvoria hráči majstrovského Slov-maticu FOFO, osmičku z radov suverénna slovenskej futsalovej scény doplnila trojica hráčov FC Patrik Senica, dvojica z RCS Košice a jeden futsalista ŠK MIMA Divus Trnava. Na šampionát necestuje opora reprezentácie Martin Čambal, ktorého vyradilo zranené koleno. "Hráči Slov-maticu potvrdzujú výbornú formu aj v tejto sezóne, tím sme vhodne doplnili o Seničanov a Košičanov a brankárom Repom z Trnavy. Nevyhýbali sa nám zranenia, aj posledný týždeň som musel kvôli tomu zmeniť program reprezentácie, a až tesne pred odletom sme urobili v Bratislave trojdňové sústredenie. Až ôsmi hráči mali problémy so zraneniami a to je veľký hendikep, museli sme reagovať. Som ale veľmi rád, že sa chlapci dali dokopy, a až na Martina Čambala sú všetci v poriadku. Strata Čambala je ale veľká. Ide o veľmi skúseného hráča, ktorý má veľa aj reprezentačných skúseností a vie tím usmerniť. Ale aj bez neho máme výber, ktorý je skúsený a má viacero individualít," povedal pre TASR Milan Kollár.

Slováci v príprave na ME odohrali vo februári dvojzápas s Ukrajinou v Nových Zámkoch a Nitre (4:2, 2:4). "S účinkovaním chlapcov v týchto zápasoch som veľmi spokojný. Podaril sa nám historický úspech, keď sme zdolali v prvom z týchto zápasov Ukrajinu a aj v druhom dueli sme odviedli dobrý výkon. Podobná hra by mohla byť cestou k vytúženému úspechu," uviedol tréner SR.

Jednoznačným favoritom turnaja v Badajoze sú domáci, dvojnásobný majster sveta a štvornásobný majster Európy. "Pri žrebe v Nyone som sa rozprával s trénerom Španielov Venanciom Lopézom, že tesne pred kvalifikáciou odohráme priateľský zápas. Ani vo sne nás nenapadlo, že si opäť zahráme proti sebe v tak dôležitom zápase. Španieli sú jasným favoritom, je to mužstvo, z ktorého som si vždy bral príklad s precízne prepracovanými hernými systémami. Sú majstri postupného protiútoku a vedia sa so súperom pohrať," charakterizoval tohto súpera Kollár a na margo ostatných dodal: "Kazachstan nechcel nikto dostať, pretože sa povrávalo, že za neho budú hrať piati naturalizovaní Brazílčania. Našťastie pre nás, nedostali občianstvo. Napriek tomu je toto mužstvo konsolidované a kvalitné a nemožno ho podceniť. Podobne ako Moldavci ide o typickú ruskú školu s fyzicky dobre vybavenými hráčmi. Majú výborne prepracovaný obranný aj útočný systém."

V slovenskom mužstve sa hovorí o postupe otvorene, ale opatrne, podcenenie akejkoľvek maličkosti by mohlo byť osudné. "Cieľ je jednoznačný, ideme postúpiť do Budapešti. Musíme preto urobiť maximum. Základ je úspešne vstúpiť do turnaja v zápase s Kazachstanom a potvrdiť to v druhom zápase s Moldavskom. A v nedeľu potom odovzdať všetko proti Španielom. Chlapcom som premietol zápas spred roka, keď sme so Španielmi hrali v Palencii a prehrali 1:2. Tam sme podali vynikajúci výkon a takto isto chceme hrať teraz. Potom verím, že sa z kvalifikácie vrátime s postupom," uzavrel Kollár.

Výprava odletí do dejiska v stredu cez Viedeň a Zürich do Lisabonu, odkiaľ sa autobusom prepraví do Badajozu, centra autonómnej oblasti Extremadura. Úvodný duel odohrá vo štvrtok 19. marca o 18.30 SEČ s Kazachstanom, v piatok 20. marca v rovnakom čase s Moldavskom. Program uzavrie v nedeľu 22. marca duelom so Španielmi o 18.00.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Slováci hodlajú využiť historickú šancu