Vyhrali sme dve vojny a máme aj MS. Šípkar pobúril fanúšikov, neskôr sa kajal

Scott Williams.
Scott Williams. (Autor: TASR/PA via AP)
Matej Hank|28. dec 2023 o 08:35

Scott Williams vyradil nasadeného hráča.

LONDÝN. V prvých dvoch setoch získal len jeden leg a vyzeralo to tak, že s turnajom sa rozlúči v treťom kole, čo bolo dovtedy jeho maximum.

Scott Williams však predviedol na MS v šípkach parádny obrat. Po výsledku 4:3 (od 3. kola sa hrá na štyri sety, pozn.) vyradil nasadeného Martina Schindlera.

Štatistiky pritom hovorili v prospech nemeckej 26-tky turnaja. Priemer na tri šípky mal 95,15, pričom Williams 94,36. Na vyhrané legy to bolo 14:14, Schindler v zápase predviedol aj najvyššie zavretie 161 bodov.

Zápas bol bohatý aj na maximálne hody. Obaja hráči trafili dokopy 23-krát 180-ku, čím prispeli sumou 23-tisíc libier na boj proti rakovine prostaty vo Veľkej Británii.

Búrlivé publikum

Duel medzi Williamsom a Schindlerom, aj keď sa hral ako prvý počas poobedného programu, bol vďaka svojmu priebehu najväčším ťahákom 10. hracieho dňa.

V publiku sa nachádzali prevažne dva tábory fanúšikov - anglickí a nemeckí. A dali o sebe aj vedieť. Z hľadiska sa ozývali podporné pokriky, no veľakrát aj piskot na súpera.

Williams svojich fanúšikov častokrát aj vyzýval k podpore. Pred dôležitými hodmi ich vyburcoval a strhol stredobod pozornosti na seba.

"Bolo to najintenzívnejšie publikum. Osemdesiatpäť percent času bolo na mojej strane. Ale úprimne, bol som taký unavený a vyčerpaný len z toho, že som ich počul.

Snažil som sa nepripájať k skandovaniu. Chcel som pridať a dať im hru, za ktorú si zaplatili," priznal Angličan v pozápasovom rozhovore.

Scott Williams sa raduje v zápase proti Martinovi Schindlerovi.
Scott Williams sa raduje v zápase proti Martinovi Schindlerovi. (Autor: X/ PDC Darts)

Dodal tiež, že zápas na pódiu, ale aj v hľadisku bol neuveriteľný. "Pre nezainteresovaného fanúšika to muselo byť výborné," uviedol.

V rozhovore tiež spomenul, že Schindler musel byť po zápase roztrpčený.

Čelil kritike

Okrem prívetivých slov na výkon súpera či na publikum si Williams neodpustil aj jednu poznámku, ktorá by sa na takýchto podujatiach nemala objavovať.

"Vyhrali sme dve svetové vojny a máme aj majstrovstvá sveta," rypol si do nemeckých fanúšikov. Za jeho výrok sa ešte vo vysielaní ospravedlnila aj moderátorka Sky Sports Emma Patonová.

"Musíme sa ospravedlniť, ak vás niečo z tohto urazilo. Emócie tu gradovali," prihovorila sa k fanúšikom v Alexandra Palace, ale aj pri televíznych obrazovkách.

Jeho výroky však neostali zabudnuté, chytili sa ich médiá po celom svete, počnúc britskými až po tie nemecké. Williams sa k celej situácii vyjadril aj na sociálnej sieti X, predtým Twitter. V prvom príspevku napísal:

Ďakujem všetkým za správy. Pár škaredých prišlo od nemeckých fanúšikov, ale chápem prečo. Absolútne to nebolo osobné, len trochu posmechu a žartovania s davom."

V tom druhom poste už vyjadril aj slová ľútosti. "Pokiaľ ide o to, čo som povedal na pódiu, bolo to trochu hlúpe. To, čo bolo povedané, bolo v zápale po zápase s Martinom. Nemalo to vôbec poškodiť city iných a veľmi sa ospravedlňujem," uviedol.

Na Williamsa čaká v ďalšom kole lepší z dvojice Damon Heta - Berry van Peer.

Mladý zjav udivuje aj naďalej

Na majstrovstvách sveta pokračuje aj nový zjav šípkarskeho sveta, len 16-ročný Luke Littler z Anglicka. V treťom kole, v ktorom bol miernym favoritom, zdolal Kanaďana Matta Campbella 4:1 na sety.

Littler pôsobil v zápase mimoriadne dominantne. Nahádzal osem maximálnych hodov, 44-krát prekonal 100-bodovú hranicu a priemer na tri šípky mal 97,19. Súperovi dovolil uhrať len šesť legov z dvadsiatich.

Kvality a potenciál potvrdil v druhom sete, ktorý trval len neuveriteľných päť minút. Jeho úspešnosť zatváraní bola 75 percent a priemer troch šípok 112,73.

V ďalšom kole sa stretne s lepším z dvojice Jim Williams - Raymond van Barneveld.

Favoriti nesklamali

Posledné dva zápasy patrili najlepším hráčom sveta.

Najskôr sa na pódium postavila dvojka turnaja Michael van Gerwen, ktorý nedal šancu krajanovi Richardovi Veenstrovi a zdolal ho 4:0.

O niečo väčšiu "drámu" sa postaral obhajca titulu Michael Smith, ktorý vyradil v treťom kole Madarsa Razmu 4:1. Lotyš začal zápas oveľa lepšie, v prvom sete vyhral a na Smithovi bolo vidno menšie znepokojenie.

VIDEO: Highlighty z večerného programu MS v šípkach 2024

Potom ale došlo k výraznému zhoršeniu výkonu Lotyša, niekoľkokrát zamieril na jednotku či päťku a v zápase nehodil ani raz 180-tku.

Často však útočil na triple 19, ktoré sa mu podarilo aj triafať. Výkon Smitha sa postupne zlepšoval a prekvapenie turnaja nedopustil.

Výsledky 10. hracieho dňa MS v šípkach

3. kolo:

Scott Williams (Ang.) - Martin Schindler (Nem.-26) 4:3

Dave Chinsall (Ang.-11) - Gabriel Clemens (Nem.-22) 4:1

Rob Cross (Ang.-8) - Jeffrey de Graaf (Švéd.) 4:2

Matt Campbell (Kan.) - Luke Littler (Ang.) 1:4

Michael van Gerwen (Hol.-2) - Richard Veenstra (Hol.) 4:0

Michael Smith (Ang.-1) - Madars Razma (Lot.-32) 4:1

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Vyhrali sme dve vojny a máme aj MS. Šípkar pobúril fanúšikov, neskôr sa kajal