Senátori USA vyzvali FIFA, aby prehodnotila MS v Rusku

Americkí senátori sú proti tomu, aby Rusko organizovalo MS vo futbale v roku 2018. Jedným zo signatárov je aj John McCain (vpravo), senátor za štát Arizona. V roku 2008 bol súperom Baracka Obamu v prezidentských voľbách.
Americkí senátori sú proti tomu, aby Rusko organizovalo MS vo futbale v roku 2018. Jedným zo signatárov je aj John McCain (vpravo), senátor za štát Arizona. V roku 2008 bol súperom Baracka Obamu v prezidentských voľbách. (Autor: SITA/AP)
SITA|2. apr 2015 o 11:36

Americkí senátori varujú pred "nepatričným posilňovaním prestíže režimu ruského prezidenta Vladimira Putina v časoch, ktoré si žiadajú skôr odsúdenie."

WASHINGTON. Trinásť amerických senátorov sa obrátilo na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) so žiadosťou, aby zvážila, či je Rusko vhodným hostiteľom majstrovstiev sveta 2018.

Dôvodom je porušovanie územnej integrity Ukrajiny. Obsah listu zverejnili v stredu - deň po jeho zaslaní.

Republikáni Ron Johnson za štát Wisconsin, John McCain za Arizonu, demokrat Richard Durbin za Illinois a ďalší v ňom varujú pred "nepatričným posilňovaním prestíže režimu ruského prezidenta Vladimira Putina v časoch, ktoré si žiadajú skôr odsúdenie."

Sankcie podporila aj polovica účastníkov MS

Signatári nabádajú, aby FIFA zvolala mimoriadny kongres, na ktorom by sa hlasovalo o zmene dejiska.

V liste sa ďalej píše, že sankcie proti Rusku podporilo 40 krajín. Vrátane polovice z tých, ktorých tímy reprezentovali na vlaňajších majstrovstvách sveta v Brazílii.

"Ako viete, uplynul takmer celý rok od momentu, keď neoznačené ruské jednotky a Ruskom podporovaní separatisti začali rozvracať Ukrajinu," uvádzajú senátori USA.

MS môžu ovplyvniť dialóg medzi ľuďmi a vládami

FIFA na podobné výzvy reaguje odmietavo. Prezident Sepp Blatter na nedávnom kongrese Európskej futbalovej únie (UEFA) vo Viedni ostro odsúdil návrhy politikov na bojkot podujatí.

"História ukázala, že bojkotovanie športových podujatí, politika izolácie a konfrontácie nevedú k riešeniam problémov. Usporiadanie majstrovstiev sveta môže pozitívne ovplyvniť konštruktívny dialóg medzi ľuďmi a vládami," konštatovala hovorkyňa FIFA Delia Fischerová.

Kríza na polostrove Krym sa začala bezprostredne po zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Viedla k začleneniu pôvodne ukrajinského územia do Ruskej federácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Senátori USA vyzvali FIFA, aby prehodnotila MS v Rusku