Schválili nový prístup k atlétkam s vysokou úrovňou mužských hormónov

Caster Semenyaová
Caster Semenyaová (Autor: SITA/AP)
TASR|12. apr 2011 o 17:10

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ako prvá športová inštitúcia na svete zavedie od 1. mája nové pravidlá posudzovania pohlavia týkajúce sa najmä žien s prejavmi hyperandrogenizmu.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ako prvá športová inštitúcia na svete zavedie od 1. mája nové pravidlá posudzovania pohlavia týkajúce sa najmä žien s prejavmi hyperandrogenizmu.

TEGU. Rada IAAF schválila nový prístup na zasadnutí v juhokórejskom Tegu. Pri hyperandrogenizme ženský organizmus produkuje priveľa mužských pohlavných hormónov a v športe to môže znamenať výhodu v súťažení.

"Súťaženie v atletike bude naďalej pokračovať v oboch kategóriách - mužskej i ženskej, keďže je zreteľná rozdielna športová výkonnosť medzi mužskou a ženskou elitou spôsobená predovšetkým vyššími hladinami androgénnych hormónov u mužov," uvádza sa vo vyhlásení IAAF, ktoré ďalej pokračuje:

"Ženská pretekárka s hyperandrogenizmom, ktorú zákon uznáva za ženu, bude oprávnená štartovať v ženských súťažiach v atletike, ak jej úroveň androgénnych hormónov bude pod bežnou hladinou mužských hodnôt alebo ak jej úroveň bude v rámci mužských hodnôt a jej organizmus bude vykazovať androgénnu rezistenciu, vďaka čomu nebude mať žiadnu výhodu v súťažení."

IAAF ako prvá zareagovala na plány, ktoré minulý týždeň predostrela exekutíva Medzinárodného olympijského výboru pre londýnske hry v roku 2012. MOV požiadal športové federácie, aby uplatnil takéto postupy.

Overovanie pohlavia sa stalo horúcou témou na atletických majstrovstvách sveta, kde Juhoafričanka Caster Semenyaová vyhrala preteky na 800 metrov a neskôr sa musela podrobiť testom na overenie pohlavia. Dôvodom podozrenia malo byť nielen svalnaté telo, ale aj rýchle napredovanie vo výsledkoch.

Až v roku 2010 jej povolili znova súťažne štartovať. IAAF doposiaľ nezverejnila výsledky testov, čo podľa austrálskych médií naznačuje, že Juhoafričanka má ženské i mužské pohlavné orgány.

IAAF i MOV úzko spolupracujú na problematike hyperandrogenizmu. Podľa IAAF atlétky sa budú musieť podrobiť dôvernému trojúrovňovému lekárskemu vyšetreniu, ktoré stanoví ich skutočný stav.

Informovala agentúra Reuters.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Schválili nový prístup k atlétkam s vysokou úrovňou mužských hormónov