Sajmonov pohľad: Tortorella by sa hodil do Seattlu

Oh My Hockey|24. máj 2021 o 12:12

Ešte dva mesiace a spoznáme novú zostavu Seattlu Kraken. Ešte... No, skrátka nejaká doba, kým spoznáme meno trénera. Ako vieme, základ novej súpisky sa vyformuje behom expanzného draftu. Ron Francis však môže meno nového trénera predstaviť v podstate kedy sa mu zachce.

Pri premýšľaní o Seattli mi, pochopiteľne, už dlhšiu dobu rezonuje meno Gerard Gallant. Má s expanzným tímom skúsenosti. On je tým človekom, čo stál na lavičke Vegas Golden Knights behom prvej sezóny, ktorá sa zapísala do ligovej histórie veľkým písmom, hoci tomu k dokonalosti chýbala finálna bodka v podobe výhry Stanley Cupu.

Dokonca som zachytil špekulácie, že by Ron Francis najradšej na poste kouča videl Joela Quennevillea, ktorý však má dlhoročný kontrakt Panthers a musel by sám podať výpoveď.

Avšak na pozadí posledných dní mi v súvislosti s novým tímom napadá aj meno John Tortorella. Kontroverzný kouč by mohol byť pre Seattle prínosom, dokonca by som povedal, že by sa hodil.

„Tréner určuje štandardy. Tak to má byť,“ zaznelo z úst generálneho manažéra Jarma Kekäläinena po Tortorellovom konci v Columbuse. „Preto bol Torts tak dobrý. Jasne určoval, ako má vyzerať každodenná drina a ako budeme hrať. Na trhu sa stretnem s rozličnými povahami, ale osobne si myslím, že pevné hodnoty sú kľúčom k výberu nového trénera tohto klubu.“

Vo vyjadreniach panovala zhoda. Najúspešnejší tréner v histórii Columbusu Blue Jackets dal dovtedy neúspešnému a nevýraznému klubu identitu. Vyformoval tu víťaznú kultúru, postupoval do play-off, kde jeho zverenci neraz predvádzali príjemne prekvapivé výkony, ba až nad svoje možnosti.

V Columbuse toto formovanie identity prebiehalo dve desaťročia po ich vstupe do súťaže. Kraken určite podobne dlhé čakanie zažiť nechcú. Organizácia z Ohia dostala "šťavu" doslova priamym pričinením kontroverzného trénera. Hoci jeho koniec nebol najkrajší, Blue Jackets ho na svojich webových stránkach ospevovali ako ospevuje bývalého trénera málokto.

"Torts" zanechal v klube veľmi výraznú stopu. Kekäläinen ešte nevymenoval nového kouča, ale pri jeho výbere bude prihliadať na to, aby mal dobré vlastnosti Tortorellu - zásadovosť, lojálnosť, túžbu vyhrávať a vyžmýkať z tímu, čo sa dá. Skrátka pocítili, že to ide, preto sa riadia heslom, že načo radikálne meniť, čo fungovalo.

Tortorellov Columbus zažil zlú sezónu, čo je treba športovo uznať. A hoci sa John a Jarmo dohodli, že bude prospešnejšia zmena, Tortorella avizoval, že s trénovaním neplánuje v dohľadnej dobe končiť. Preto má viacero možností. Má absolvovať pohovor v New Yorku Rangers. Môže aj v Seattli, hoci hodnoverné správy o tom, že sa tak stane, neexistujú. Nie je to však nereálne - ja osobne si myslím, že by sa s ním Ron Francis mal skúsiť porozprávať. Mohol by byť najlepšou možnou voľbou na trhu.

Ak by sa mu u "krakenov" podarilo nastoliť rovnakú tvrdú ruku ako v Columbuse, Seattle by svoju "identitu" mohol získať o zopár desaťročí skôr ako Columbus.

Je zrejmé, že Seattle nebude tímom hviezd. Osobne ani náhodou neočakávam, že do NHL vletia podobne ako Golden Knights. A práve bezmenný tím by mohol byť pre Tortorellu ideálnym.

Keď prišiel do Columbusu, dostal do rúk nanajvýš priemerný mančaft. Hráči z jadra ako Werenski či Jones ešte len vyrastali. Ale Tortorella sa stal správnym mužom na správnom mieste. Seattle vidím podobne - bude to tím zväčša priemerných hráčov a mladíkov s určitým potenciálom, ktorý z nich bude treba dostať.

Hoci nie je práve najobľúbenejším trénerom, myslím si, že tvrdá ruka by pre nový tím mohla byť prospešná. Zároveň si dovolím povedať, že by Tortorella uvítal príležitosť spolupracovať pri vytváraní mužstva behom rozširovacieho draftu tak, aby vyhovoval jeho predstavám, praktikám a taktikám.

Je to klišé, ale pravdivé - Seattle Kraken bude zlepencom hráčov, z ktorých väčšina spolu nikdy nehrala. Potrebujú jasný cieľ, jasnú taktiku, jasne sa zohrať a motiváciu. Aj napriek úspechu Vegas z prvého ročníka hovorím, že ak postúpia v prvej sezóne do play-off, bude to pre mňa prekvapenie. A určite na tom bude mať veľkú zásluhu kouč.

Preverený, veľmi skúsený, zásadový, tvrdý. Tortorella by podľa mňa do Seattlu zapasoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sajmonov pohľad: Tortorella by sa hodil do Seattlu